Dwa Światy – znana restauracja również na Retkini
Są na rynku od prawie ośmiu lat, niedawno podjęli się reaktywacji restauracji w drugim końcu miasta. Zobaczcie ich nowe menu, a również słoneczne wnętrze z wyjątkowym tarasem.
Przestronny, przeszklony lokal, a do tego taras mogący pomieścić nawet kilkadziesiąt osób. Jeszcze kilka miesięcy temu działała tu inna restauracja. Aby powtórnie reaktywować miejsce z takim potencjałem, nowi właściciele zrobili znacznie więcej, niż kosmetyczną zmianę nazwy. Rewolucję przeszła przede wszystkim kuchnia i pracująca tu ekipa.
Dziś nad wejściem zobaczycie szyld Dwa Światy. Tę nazwę wiele osób może kojarzyć z Bałut, a zbieżność nie jest przypadkowa. Właściciele restauracji ze Zgierskiej 69 postanowili przenieść sprawdzone standardy na nowy grunt. Zmodyfikowali nieco wystrój lokalu, ale główna siła poszła w reaktywację kuchni. To zadanie powierzono doświadczonemu szefowi, który od sześciu lat tworzy menu Dwóch Światów (wcześniej wiele lat gotował za granicą). Tak jak na Bałutach, na Retkini będzie królowała kuchnia polska w nowocześniejszym wydaniu, ale zjecie tu również włoską pizzę i makarony. Zmianie uległy dania, ale również serwis i czas oczekiwania na jedzenie.
Jeżeli mieliście już okazję odwiedzić restaurację przy Armii Krajowej, teraz możecie sprawdzić ich nową jakość. Jeżeli nie byliście, w kilku słowach przedstawimy wam to miejsce. Nietrudno je poznać, zarówno parter, jak i piętro pełne jest światła dzięki wielkim, przeszklonym witrynom. Na górze bez problemu można zorganizować imprezę na 60 osób (uwaga – są jeszcze ostatnie miejsca na tegoroczne komunie), a do tego przestronny taras, który daje lokalowi kolejne kilkadziesiąt miejsc. Są jasne meble i ozdoby, które nadają wnętrzu przytulności. Jak przystało na duże osiedle, jest też kącik dla dzieci – lada moment powiększy się, podobnie jak menu dla najmłodszych gości.
W menu króluje kuchnia polska, ale jest w niej też kilka włoskich akcentów. – Mamy piec do pizzy opalany drewnem, szkoda byłoby nie wykorzystać jego możliwości. Jest pizza i makarony, czyli klasyka włoskiej kuchni, której uczyłem się za granicą – mówi szef kuchni Marcin Grzegorowski. Pizza, tylko włoska, na cienkim cieście. Do wyboru oczywiście Margherita, a poza tym z szynką dojrzewającą i rukolą, cztery sery czy z szynką i pieczarkami (ceny od 18 do 29 zł). Do tego risotto, owoce morza i pięć makaronów (tagliatelle przygotowywane jest na miejscu). Wśród najbardziej popularnych zapiekane z serem farfalle z kurczakiem i kurkami w śmietanowym sosie (20 zł) i bardziej wiosenne, nieco lżejsze tagliatelle z krewetkami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi (22 zł).
Czas skupić się na tym, co w menu Dwóch Światów najważniejsze, czyli kuchni polskiej. Jak przystało na rodzimą kartę, wśród przystawek nie mogło zabraknąć śledzia i tatara oraz domowego rosołu w dziale z zupami. Wśród sałatek między innymi propozycja z kaczką i marynowaną gruszką w sosie karmelowo-pomarańczowym, a już za chwilę, w wiosennej karcie pojawi się nowość – sałatka z delikatnym rostbefem sous vide. Idealna na mniejszy głód i dla tych, którzy przed wakacjami zaczną liczyć kalorie.
Jeśli nie chcą ich liczyć, mają za to słabość do mięsnych uczt z prawdziwego zdarzenia, lada moment znajdą w karcie pieczoną w całości golonkę z młodą kapustą. Mięsnych dań jest oczywiście znacznie więcej. Jest więc stek z polędwicy wołowej (49 zł), żeberka w sosie barbecue (21 zł), kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (19 zł) i dwa dania niezwykle często wybierane przez gości Dwóch Światów: gulasz z plackiem ziemniaczanym zapiekany z serem (19,50 zł) i pierś kaczki w sosie wiśniowym z rozmarynem (25 zł).Pierś różowa w środku? Różowa – jak widać na zdjęciu (bardzo lubię też mięsa komponowane ze słodkimi dodatkami).
Nie byłoby obiadu bez słodkiego wykończenia. Wśród deserów również kuchnia włoska idzie pod rękę z polską. Można wybrać szarlotkę, tiramisu albo po prostu lody, które nieodzownie kojarzą się z nadchodzącą wiosną? Jeżeli chcieli byście jeszcze większego urozmaicenia smaków, zwróćcie uwagę na tematyczne weekendy. W każdym tygodniu restauracja ma dla was nowość – w najbliższych planach Fit&Easy z lekkimi, zdrowymi propozycjami dla tych, którzy już zaczynają myśleć o sezonowej zmianie diety.