Dziś Światowy Dzień Chleba
Chleby czterech kultur w Spożywczaku i niecodzienne wypieki w Recepturze. Zobacz, co Łódź przygotowała z okazji Dnia Chleba.
Pszenny czy żytni, biały czy razowy, z ziarnami czy bez – który najlepszy? Ten, który najbardziej wam smakuje! Jest tylko jedno ale – żeby był zdrowy. Ten tydzień poświęcimy tematowi chleba – Montag opowie o jego produkcji, my zaś przedstawimy wam planowane wydarzenia i odwiedzimy nową rzemieślniczą piekarnię w mieście. Zaczynamy!
Spożywczak to nie nazwa hipsterskiej knajpy (choć trzeba przyznać, że dobrze by pasowała) – to nasz łódzki Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, który ma siedzibę przy Franciszkańskiej 137. Uwaga, nie należy mylić tej szkoły z Gastronomikiem – to właśnie w Spożywczaku kształcą się przyszli piekarze i cukiernicy (są też inne kierunki, m.in. technik kontroli jakości, operator maszyn czy przetwórca mięsa). W najbliższy czwartek szkoła organizuje Dzień Chleba i naprawdę dużo tu się będzie działo.
Tego dnia Spożywczak otworzy swoje sale dla gości z zewnątrz. Będzie można je odwiedzić po uroczystym otwarciu, które odbędzie się o godz. 14.00. W pierwszej sali uczniowie będą piekli i prezentowali chleby czterech kultur – idealne nawiązanie do 600 urodzin Łodzi. Będzie ich można skosztować, a także zabrać ze sobą przepis. W drugiej sali będzie zaś można spróbować swych sił w tworzeniu wzorów na chlebie, w trzeciej w wypieku precli, chałek i ozdobnych kogutów z chleba. Czwarta sala to laboratorium – to tu bada się chemiczne i fizyczne właściwości chlebów (np. ich kwasowość). Poza tym na gości będzie czekał bufet z kawą i herbatą oraz stoisko z wypiekami. Ale to jeszcze nie koniec.
Jedną z atrakcji Dnia Chleba będzie konkurs na najlepszy chleb. Mogą w nim wziąć udział zarówno uczniowie, jak i osoby z zewnątrz (na przykład wy!). Jakie są zasady? Należy dostarczyć chleb do szkoły (wystarczy jeden bochenek) – 10 dostanie się do finału, który będzie miał miejsce od godz. 16.00. W jury przedstawiciele szkoły, a również dobrze wam znany Jacek Tomczyk z piekarni Montag. To oni ocenią wygląd, właściwości i smak chlebów. Ten najlepszy zdobędzie tytuł i nagrody.
Wszystkie szczegóły znajdziecie także na stronie i Facebooku szkoły.
Wiecie, że w miniony weekend piekarnia Receptura skończyła 3 lata? Wojciech Golic (właściciel piekarni i absolwent wspomnianego wcześniej Spożywczaka) tworzy tu rzemieślnicze chlebowe cuda na zakwasie. Więc jeśli jakimś cudem jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, to w tym tygodniu Wojtek szykuje coś ekstra. Od środy do piątku (18 – 20 października) będziecie mogli zaopatrzeć się w wyjątkowe wypieki. Zaczynając od pełnoziarnistego chleba orkiszowego z bakaliami, przez razowy żytni chleb z żurawiną i słonecznikiem po żytni jasny 100% z orzechem włoskim lub rozmarynem. Czujecie już ten zapach? Przedział cenowy to 11 – 14 zł. Oczywiście oprócz specjalnych wypieków będą też te ze stałej oferty Receptury. Jedno jest pewne, to będą jak zwykle piękne, pachnące i dopracowane bochenki, dlatego nie zastanawiajcie się zbyt długo, nie odkładajcie na później, tylko uderzajcie na Zarzewską 21 od samego rana (otwarci są od 7.00 do ostatniego bochenka), wypieki będą w ilości limitowanej!