Essenza Italiana – nowa restauracja dowodzona przez trzech Włochów
Czy wiecie, gdzie teraz robi pizzę Antonio z Pomodoro? My wiemy! Mało tego – w tym samym miejscu gotują Gianluca i Amedeo, Włosi, których mogliście już poznać w innej włoskiej restauracji.
Tym wyjątkowo włoskim miejscem jest Essenza Italiana – restauracja, która otworzyła się w lokalu po Da Velli per Amici (Piotrkowska 89). Szczerze – zawsze obawiam się podobnych reaktywacji, ponieważ trudno jest przełamać passę miejsca, które gościło już kilka różnych restauracji. Jeśli ma się udać, nie wystarczy nowy wystrój, takie miejsca może odczarować jedynie mocny skład w kuchni. Tej włoskiej ekipie na pewno dam szansę.
Jeśli zapytacie fanów pizzy, kto w tym mieście robi ją najlepiej, na pewno wiele osób wskaże na Antonio Marollo, który stał za sukcesem Pomodoro i Pizza Italica. Zniknął wam z oczu? Właśnie się znalazł, jeśli więc macie ochotę na pizzę jego autorstwa, przybywajcie na Piotrkowską 89. Pizza to Antonio, za dania kuchni włoskiej odpowiada zaś Amedeo Piovesan. Zawodowo Amedeo od 25 lat zajmuje się doradztwem biznesowym (jest między innymi wykładowcą w Ashanti), pisze dla Gazzeta Italia i importuje włoskie produkty, ale jego największą pasją jest właśnie gotowanie. Nie jest amatorem, poza miłością do kuchni może pochwalić się również odpowiednim wykształceniem i technologiczną wiedzą. Nie mniej ciekawie wygląda biografia ostatniego z włoskiej trójki. Gianluca jest … biologiem molekularnym, a jego zawodowa precyzja wprost idealnie sprawdza się w cukierniczym świecie wyważonych proporcji.
Wracamy do restauracji. Wystrój, poza kosmetycznymi różnicami, nie zmienił się od czasu Da Velli. To co najważniejsze, znajdziemy jednak nie na ścianach, a w karcie. Ma być w 100 procentach po włosku, na wysokim, ale równocześnie nie zawyżonym poziomie. Ciasto do pizzy według sprawdzonego przepisu, pieczywo własnego wypieku i świeże, domowe makarony. Kartę otwierają przystawki: sałatka z ośmiornicą (22 zł), sycylijska caponata (18 zł) oraz deski serów i wędlin. Wśród makaronów między innymi spaghetti Amatriciana (sos pomidorowy, podgardle, pecorino) czy pappardelle z karczochami, serami i speckiem (26 zł), zaś wśród dań głównych: zapiekany bakłażan, cielęcina z sosem tuńczykowym, eskalopki i pierś z kaczki. Menu ma być zmieniane co dwa tygodnie, ale każdego dnia kuchnia przygotowuje też dodatkowe danie specjalne spoza karty (w piątki są to obowiązkowo ryby).
Pizza ma w Essenza Italiana własne menu, a w nim 26 pozycji w cenach od 18 do 34 zł. Oczywiście znalazły się w nim klasyki (Margherita, Capricciosa czy Parma), ale są też zupełnie nowe kompozycje autorstwa Antonio, takie jak Chef z mozzarellą, kurkami i krewetkami, Selvaggia z gorgonzolą, wędzonym łososiem, rukolą i tymiankiem czy sezonowa pizza ze szparagami, zawijanym boczkiem i jajkiem. Na koniec obowiązkowo deser. Do wyboru klasyczne tiramisu, a także mus cytrynowy z galaretką mango i mus czekoladowy z marmoladą z pomarańczy.
Od poniedziałku do czwartku Essenza Italiana pracuje w godzinach 14.00-22.00, godzinę dłużej w weekendy, zaś w niedziele od 13.00 do 21.00. Już teraz działa jej kameralny ogródek położony na końcu jednego z najładniejszych podwórek Piotrkowskiej, lada moment ofertę uzupełnią alkohole, a możliwe, że już wkrótce restauracja zaprosi nas na wydarzenia specjalne (np. happy hours z pizzą w roli głównej).