Festiwal Czekolady i Kawy 2024 - lista uczestników!
Blisko 20 czekoladowych deserów i specjalnych kaw do spróbowania w 10 dni. Festiwal startuje 12. kwietnia, więc czas poznać uczestników najsłodszego wydarzenia w mieście.
Razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń, Fuzją i Instytutem Kawy zapraszamy was na kolejną edycję Festiwalu Czekolady i Kawy.
Łódzkie kawiarnie i restauracje specjalnie na ten czas przygotowały swoje czekoladowe i kawowe propozycje. Możecie spodziewać się turbo czekoladowych deserów – wśród nich nie zabraknie fondantów z płynną czekoladą w środku, czekoladowych musów, tortów, bez, monoporcji czy deserów lodowych. Będą też dopasowane do nich kawy, niektóre z nich mogłyby stanowić deser sam w sobie. Będzie na wypasie! Ale desery i kawy to nie wszystko czego możecie spodziewać się na festiwalu, przygotowaliśmy mnóstwo słodkich atrakcji!
Tegoroczny festiwal będzie wyjątkowy, bo z wyjątkowym wydarzeniem specjalnym, a to wszystko dzięki głównemu partnerowi wydarzenia – FUZJI – miejscu, które oprócz mieszkań, lokali do wynajęcia, przestrzeni coworkingowej CitySpace i pięknych ogrodów ma też prawdziwą perełkę – zabytkową kotłownię. Właśnie do niej zaprosimy was w sobotę 20. kwietnia, tego dnia odbędzie się tu SŁODKI TARG.
Będzie 12 stoisk najlepszych łódzkich pracowni cukierniczych, cukierni i piekarni, a także stanowiska z kawą speciality, rzemieślniczymi lodami, winem i rytualnym kakao. Dla zachowania słodko-wytrawnej równowagi przyjedzie też Gastromachina ze swoim foodtruck’iem. Będzie DJ i strefa chill z leżakami. Podczas targu możecie liczyć na dodatkowe atrakcje. Po pierwsze warsztaty dla dzieci z malowania brokatową czekoladą, które poprowadzi Cocoart’s. Po drugie warsztaty z palenia kawy pod czujnym okiem ekipy z Instytutu Kawy. Po trzecie degustacja winno-czekoladowa poprowadzona przez Muchę w kieliszku (kup bilet). I wreszcie, po czwarte – ceremonialne kakao, które przygotuje Dominika Repetto-Czapska (bilety wkrótce w sprzedaży). Wszystkich targowych uczestników będziemy przedstawiać w naszym wydarzeniu. Stoiska będą czynne od 11.00 do 17.00, później odbędą się zamknięte degustacje.
Już sam Słodki Targ jest naprawdę mocnym wydarzeniem specjalnym, ale nie byłybyśmy sobą gdybyśmy nie przygotowały jeszcze więcej atrakcji. Na przykład w czwartek 18. kwietnia w MILK lodowe bistro odbędzie się czekoladowy Pop-up. Tego dnia będziecie mogli zjeść tu turbo czekoladowe wariacje lodowe, w tym pyszne czekoladowe lody włoskie, a gdybyście czuli się mało naczekoladowieni pamiętajcie, że w ich kranach też płynie czekolada!
Jednym z partnerów tegorocznego festiwalu jest łódzka palarnia Instytut Kawy, która na czas trwania wydarzenia przygotowała dla was ekstra promocję. Na hasło „Jemy w Łodzi” od 12 do 21 kwietnia kupicie stacjonarnie wszystkie Instytutowe kawy z 15% rabatem!
Jest festiwal, są konkursy z nagrodami. Tym razem też przygotujemy dla was zabawy, w których do wygrania będą czekoladowo – kawowe pinsy od Pinswear! Wiecie, że razem z tą łódzką firmą przygotowaliśmy całą kolekcję jedzeniowych pinsów? Każdy tegoroczny festiwal ma swoją apetyczną przypinkę, znajdziecie je tutaj. A jeśli lubicie kolekcjonować nasze plakaty, to czekoladowe dzieło autorstwa super zdolnej Moniki Dutkiewicz w wersji kolekcjonerskiej już niedługo kupicie w naszym sklepie.
Deser: Musssss – delikatny mus sernikowo-czekoladowy z nutą pomarańczy i kruszonką z palonej białej i mlecznej czekolady, posypany prażoną pistacją z solą morską
Kawa: Pistacchio cafe – włoska kawa z domową bitą śmietaną i prażoną pistacją
Ceny: Deser: 19 zł | Kawa: 14 zł
Deser: Monoporcja – mus z ciemnej bardzo wytrawnej czekolady origin pochodzącej z Wenezueli. W środku znajduje się chrupiąca kula z pasty kokosowej z ciasteczkami oraz mleczną czekoladą. Na górze mus z cytryny i białej czekolady oraz gałązka z ciemnej czekolady.
Kawa: Affogato dla odważnych – espresso doppio zanurzone w lodach śmietankowych
Ceny: Deser: 29 zł | Kawa: 17 zł
Deser gluten free: Beza czekoladowa z kremem czekoladowym z konfiturą z czarnej porzeczki i świeżymi owocami
Kawa: Latte Kinder Chocolate – kawa latte z bitą śmietaną, sosem czekoladowym i dwoma batonami Kinder Chocolate
Ceny: Deser: 22 zł | Kawa: 23 zł
Deser: Zielono mi, czyli matcha tiramisu z nutą truskawki oraz białej czekolady
Kawa: Wiosenne przebudzenie, czyli fiołkowe espresso tonic
Ceny: Deser: 23 zł | Kawa: 20 zł | Zestaw: 39 zł
Deser: Tortino Al Caramello – kruche ciasto / czekolada karmelowa gold / porzeczka / róża
Kawa: Espresso
Ceny: Deser: 27 zł | Kawa: 9 zł | Zestaw: 30 zł
Deser: Magiczna Cytryna – cytryna / tymianek / biała czekolada / pistacje / mak / gorgonzola
Kawa: Lemon curd latte – lemon curd / czekolada z miętą / espresso / mleczna pianka
Ceny: Deser: 29 zł | Kawa: 20 zł | Zestaw: 39 zł
Deser: Fondant Czekoladowy – francuskie ciastko czekoladowe podawane z konfiturą z marakui i mango, pieczoną białą czekoladą i bezą
Kawa: Pink Cappuccino – kawa z dużą ilością mlecznej piany barwionej sokiem z granatu
Ceny: Deser: 28 zł | Kawa: 16 zł | Zestaw: 40 zł
Deser: Brownie z daktylami i solą morską z kremem pistacjowym
Kawa: Akacjowe Latte z Różą – podwójne espresso, mleko, akacja, róża
Ceny: Deser: 26 zł | Kawa: 19 zł | Zestaw: 42 zł
Deser: Sernik z Płynnym Szczęściem – pieczony sernik nowojorski z polewą z gorącej czekolady
Kawa: Ferrero’cino – kawa z kremem czekoladowo-orzechowym z posypką z orzechów i spienionym mlekiem
Ceny: Deser: 35 zł | Kawa: 16 zł | Zestaw: 45 zł
Deser: Biała czekolada porzeczkowa z pistacjową duszą – lody: biała czekolada porzeczkowa z kremem pistacjowym, krokantem pistacjowym i pistacjami (podawane w wafelku lub kubeczku)
Kawa: Espresso albo cappuccino pistacjowe – w filiżance do espresso albo cappucciono z kremem z białej czekolady i kremu pistacjowego, na obrzeżach filiżanki posypka z prażonych pistacji i białej czekolady
Ceny: Deser: 9 zł | Kawa espresso: 13 zł | Kawa cappuccino: 17 zł
Deser: Lody czekoladowe z cynamonem cejlońskim – cytrusowa czekolada 72% kakao Evocao Wholefruit, cynamon cejloński, kruszonka brownie, cukier nierafinowany
Cena: 10 zł
Deser: Na górze róże – czekoladowo-różany fondant z truskawkami i płatkami róż
Kawa: Na dole fiołki – mrożona kawa mleczna z wiosennym posmaku fiołków
Ceny: Deser: 26,5 zł | Kawa: 22,5 zł | Zestaw: 43 zł
Deser: Wisienka na porcji – aksamitny mus na bazie czekolady deserowej z dodatkiem najwyższej jakości ziaren kawy. W środku confit wiśniowy z nutą bezalkoholowego amaretto, chrupka migdałowa i biszkopt brownie. Całość zwieńczona wisienką kryjącą w sobie delikatny mus migdałowy z kakaowym sable.
Kawa: Jak wiśnia w nitro – najwyższej jakości ziarna z Rwandy macerowane z wiśniami i wzbogacone azotem gazowym. Bogaty, jedwabisty smak z kremową pianką, podobną do tej znanej z piwa Guinness.
Ceny: Deser: 29 zł | Kawa: 18 zł | Zestaw: 45 zł
Deser: Czekoladowe Niebo – delikatna i słodka kakaowa beza Pavlova z musem czekoladowym oraz kremem mascarpone, truskawkami, borówkami i malinami
Kawa: Miętowe Szaleństwo – esencjonalna kawa Roma połączona z miętowym skondensowanym mlekiem i bitą śmietaną
Ceny: Deser: 18 zł | Kawa: 15 zł | Zestaw: 28 zł
Deser: Monoporcja kawowo-czekoladowa – wilgotne ciastko kawowe przełożone karmelem czekoladowym i konfiturą malinową, całość wykończona kremem na bazie mlecznej czekolady infuzowanej kawą
Kawa: Latte orzechowe – espresso, mleko spienione z nugatem orzechowym (orzech laskowy z karmelem), szklanka oblana słonym karmelem, całość posypana kruszonymi pistacjami
Ceny: Deser: 23 zł | Kawa: 24 zł | Zestaw: 39 zł
Deser: Fuzja tradycyjnego Tiramisu z warstwami klasycznej czekolady
Kawa: Trójwarstwowe latte macchiato z syropem Amaretto posypane czekoladą i płatkami migdałów
Ceny: Deser: 20 zł | Kawa: 18 zł | Zestaw: 35 zł
Deser: Torcik Różyczka – biszkopt z pistacjami i kardamonem, nasączony wodą różaną z konfiturą z malin i kremem z białej czekolady i śmietanki
Kawa: Flat White Pistacchio – flat white na kawie jakości speciality z czeskiej palarni Father’s serwowane z kremem pistacjowy
Ceny: Deser: 25 zł | Kawa: 25 zł