Five – nowa restauracja w Sukcesji
Włoska pizza, makarony i burgery, a już za kilka dni wyjątkowe spotkanie z winami. Poznajcie Five – najnowsza restaurację w dziale z otwarciami.
Będąc w Sukcesji bez problemu znajdziecie restaurację Five – zajęła duży, jasny lokal po Vapiano. Miejsce zostało odświeżone, zmieniło się także menu, choć nadal prym wiedzie w nim pizza i makarony. Możecie tu wpaść na obiad czy kolację, ale również mniej zobowiązująco na kawę i ciasto (wówczas najlepiej zająć miejsce w bardziej przytulnej strefie kawiarnianej z kolorowymi, miękkimi fotelami). Jak przystało na lokal w galerii, mile widziane są rodziny z dziećmi, dla których przygotowano kącik zabaw.
W Five za pizzę odpowiada Antonio – pizzaiolo, którego znacie z takich lokali, jak Pomodoro, Italica czy Essenza Italiana. Jeśli Antonio, to oczywiście oryginalne, włoskie przepisy. Margherita kosztuje tu 16 zł, w menu nie mogło zabraknąć Marinary bez sera (16 zł), Quattro Formaggi (26 zł), Cotto e Funghi, czyli popularnej pizzy z szynką i pieczarkami (22 zł) czy )rosciutto crudo z szynką dojrzewającą i rukolą (24 zł). Pizzowe menu podzielone jest na dział wegetariański, mięsny, rybny (tu między innymi pozycje z tuńczykiem, krewetkami czy anchois) oraz specjalny. W tym ostatnim między innymi pizza z tartymi ziemniakami, pancettą i rozmarynem oraz pizza … z frytkami i parówkami. Nie nikt tu nie oszalał – możecie wierzyć lub nie, ale Włosi naprawdę robią taką pizzę.
Co dalej? Makarony, w których również króluje klasyka (carbonara, bolognese, zielony groszek czy owoce morza). Dalej robi się znacznie bardziej międzynarodowo. Są sałaty, burgery (z wołowiną, kurczakiem, grillowanym oscypkiem i kotletem z kaszy jaglanej) oraz dania główne: grillowany stek z angusa (39 zł), przyrządzony w azjatyckim stylu stir fry z wołowiną i warzywami czy orzechowy kurczak z chili z sosem na bazie mleka kokosowego. Do tego obowiązkowo słodkie ciasta, torty i tarty – prawie codziennie można się spodziewać innych pozycji.
W Five napijecie się także wina – na co dzień lub też na specjalnym wydarzeniu. Najbliższa okazja już w najbliższy piątek (godzina 19.00) – pierwsza komentowana degustacja pod hasłem 'Z miłości do wina’, dedykowana wszystkim zakochanym we włoskiej kuchni, jej smakach i aromatach. Spotkanie poprowadzi znany łódzki specjalista od win, Przemysław Tumiłowicz z Dobrewino.pl, a wyselekcjonowanym trunkom będą towarzyszyły włoskie smakołyki. Dodatkową atrakcją degustacji będą prezenty dla gości: vouchery od Sukcesja Kino Helios/ Helios Polska, wyjątkowe słodkości od BEZA Food and Bourbon oraz kupony i kody rabatowe. Udział kosztuje 99zł od osoby (89zł przy rezerwacji czterech wejściówek). Rezerwacje sukcesja@dobrewino.pl lub telefonicznie pod numerami: 42 295 02 10 lub 695 140 015.