fbpx

Food Design na Akademii Sztuk Pięknych fot. Daria Rokicka

Zajęcia z Aleksandrem Baronem, Robertem Makłowiczem i Piotrem Bikontem oraz warsztaty w restauracjach z najlepszymi szefami kuchni – na łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych trwa rekrutacja na podyplomowe studia Food Design.

 

Popularność gotowania, blogowania i fotografowania jedzenia, która rozkwita w ostatnich latach musiała w końcu doczekać się kierunkowej edukacji. Choć spodziewałyśmy się raczej, że jak grzyby po deszczu zaczną w Polsce postawać szkoły gotowania i że kiedyś doczekamy się takiej placówki również w Łodzi, to wcześniej na trendy odpowiedziała Akademia Sztuk Pięknych. W zeszłym roku rozpoczęła się tu pierwsza edycja studiów podyplomowych Food Design – Projektowanie Kulinariów. Zajęcia cieszyły się sporą popularnością i zgłosiło się na nie wielu kandydatów. Nic zatem dziwnego, że uczelnia kontynuuje kierunek, na którym trwa właśnie rekrutacja na rok akademicki 2014/2015.

Food Design na Akademii Sztuk Pięknych fot. Daria Rokicka

Food Design to studia skierowane do wszystkich osób związanych z kulinariami i gastronomią lub planujących związać się z nimi w przyszłości. Menadżerowie restauracji, szefowie kuchni, blogerzy, aktywiści kulinarni – wszyscy powinni znaleźć tu coś dla siebie. Program studiów obejmuje bowiem głównie zajęcia praktyczne nastawione na kształtowanie wiedzy i umiejętności związanych z projektowaniem kulinariów, ale także pracą restauracji, branżą gastronomiczną oraz kulinarnym marketingiem i procesem twórczym. Absolwenci w ramach pracy dyplomowej przygotowują gotowy do wdrożenia projekt gastronomiczny.

Wykładowcami na studiach są znane osobistości związane zarówno z gastronomią jak i projektowaniem. Są wśród nich szefowie kuchni i cukiernicy (Aleksander Baron, Tomasz Deker), restauratorzy (Paweł Zyner), dziennikarze kulinarni (Piotr Bikont, Robert Makłowicz), gastronomiczni aktywiści (prezes stowarzyszenia Slow Food Polska Jacek Szklarek), projektanci (Tomek i Gosia z Rygalik Studio), a także architekci wnętrz, wykładowcy ASP oraz specjaliści od marketingu. Poprowadzą oni praktyczne zajęcia i warsztaty, często w restauracjach. Zeszłoroczną edycję studiów Food Design ukończyła jedna z naszych ulubionych blogerek kulinarnych Asia Konka z biedronkawkuchni.blogspot.com, dla której największą ich zaletą była możliwość poznania różnych obliczy gastronomii i zajęcia inspiracyjne z praktykami.

Rekrutacja na studia potrwa do końca września. Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie ASP.

Podobne posty

Goście nie mieszczą się w domu, a w restauracji brakuje terminów? Teraz masz Salonty, czyli ...
Potrawy wigilijne, zestawy świąteczne, zupy, przetwory i smakowite dodatki. Z takim ekwipunkiem od ...
Czy w Galerii Łódzkiej da się zjeść dobrą pizzę? Teraz już tak! The Chef właśnie otworzył tam swój ...