Food Service Summit – ważna konferencja gastronomiczna w Łodzi
Za niespełna tydzień do Łodzi zjadą eksperci i profesjonaliści branży gastronomicznej, którzy podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z uczestnikami piątej edycji Food Service Summit – jednej z najważniejszych branżowych konferencji w Polsce.
Najważniejsze spotkania, targi i konferencje poświęcone branży gastronomicznej jeszcze do niedawna omijały Łódź. Nasze miasto nie przyciągało podobnych wydarzeń, bo długo nie było kojarzone z gastronomicznym zagłębiem. Od pewnego czasu ta sytuacja się zmienia, bo i rynek restauracji rozwija się u nas coraz bardziej dynamicznie. Gościliśmy w Łodzi między innymi galę Gault et Millau oraz Kino Kulinarne Transatlantyk Festivalu. Teraz do naszego miasta zawita ważna konferencja dedykowana profesjonalistom i praktykom branży HoReCa – Food Service Summit.
Wydarzenie organizowane przez miesięcznik Food Servicedo tej pory odbywało się w Warszawie, ale jego piąta, jubileuszowa edycja zagości w łódzkim Art_Inkubatorze. W poniedziałek i wtorek, 23 i 24 kwietnia zagości tu 24 prelegentów i 250 uczestników, którzy wspólnie pochylą się nad tematami dotyczącymi otwierania i prowadzenia restauracji. Eksperci szukać będą odpowiedzi na pytanie jak zwiększyć sprzedaż za pomocą działań marketingowych, upsellingu i rozwoju nowych kanałów sprzedaży. W programie poza blokiem wykładowym organizatorzy przewidzieli także warsztaty, panele dyskusyjne, pokazy, degustacje oraz wieczorne after party.
Program Food Service Summit 2018 został opracowany we współpracy z partnerem merytorycznym konferencji – Grzegorzem Kłosem, który z branżą gastronomiczną związany jest od 18 lat. Współtwórca takich konceptów jak: Fabryka Pizzy, Moment Resto Bar, Buena Vista, Zazie Bistro i Modern Catering jest obecnie właścicielem restauracji Ed Red w Warszawie i Krakowie. Wśród prelegentów i panelistów wydarzenia pojawią się uznani przedstawiciele branży: restauratorzy, szefowie kuchni, sommelierzy i menedżerowie, a także eksperci od marketingu i finansów oraz dziennikarze i osoby, które obserwują rynek z innej perspektywy niż stricte branżowa.
Uczestnicy będą mieli okazję posłuchać wykładów o upsellingu, czyli metodach zwiększania sprzedaży przy wykorzystaniu analizy statystyk i danych finansowych, jak i poprzez optymalne wykorzystanie potencjału sprzedażowego obsługi restauracji. Sporo miejsca poświęcone zostanie także tematom związanym z otwieraniem i efektywnym zarządzaniem nową restauracją, zarówno od strony finansowej, organizacyjnej jak i marketingowej. Drugiego dnia konferencji będzie też można posłuchać wykładu i debaty o systemach delivery, czyli dostawach jedzenia do klientów i nowoczesnych rozwiązań w tym zakresie. Ale Food Service Summit to nie tylko teoria, ale także praktyka – najważniejsze tematy poruszone zostaną również podczas warsztatów, w trakcie których grono praktyków podzieli się z uczestnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.
Konferencja, podobnie jak wszystkie tego rodzaju wydarzenia, to również świetna okazja do nieformalnych spotkań i rozmów z restauratorami i menadżerami, którzy odnieśli sukcesy na polskim rynku gastronomicznym. Będą temu sprzyjały zarówno after party w klubie Format po pierwszym dniu konferencji, w trakcie którego wystąpi zespół Blue Cafe, jak i luźniejsze w formule debaty czy spotkania przy kawie.
Więcej informacji o konferencji i jej programie, a także bilety na to wydarzenie znajdziecie na stronie http://foodservicesummit.pl/. Szczerze zachęcamy do udziału, bo tematyka konferencji brzmi bardzo interesująco, a dobór prelegentów gwarantuje sporą dawkę praktycznej wiedzy.