Foodmarket - otwarcie
Sobota 28. kwietnia jest datą otwarcia nowego miejsca na gastronomicznej mapie naszego miasta. Przy ul. Wróblewskiego 16/18 rozpocznie funkcjonowanie Foodmarket – największa w Łodzi i jedna z największych restauracji bufetowych w kraju. Ten nowoczesny koncept cieszący się popularnością za granicą dotarł również do Polski.
Na 750 metrach powierzchni sali konsumpcyjnej serwowane będą dania czterech kuchni: polskiej, hinduskiej, tajskiej i włoskiej. Miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej znajdą w Foodmarkecie zestaw z grillowanym karczkiem, piersią kurczaka faszerowaną śliwką czy pierogi, a równocześnie nie zabraknie tu bardziej wyszukanych propozycji, takich jak Thai Green Chicken Curry czy Butter Chicken i Malai Kofta. Za zestaw obiadowy zapłacimy tu średnio 11 zł, pizzę na cienkim cieście zjemy juz od 13 zł.
W jakim systemie zamawiane są potrawy? Jeśli market, to oczywiście samoobsługa. Dania wystawione są lub przygotowywane na oczach gości przy mierzącym 32 metry bufecie. Można je zjeść w lokalu, a również zabrać na wynos. Aby na dłużej zachować świeżość produktów, poszczególne stanowiska wyposażone są w maszyny do próżniowego pakowania. Dzięki temu dania możemy przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni bez utraty świeżości.
W Foodmarkecie na uwagę zasługuje strefa rodzinna, czyli family court. Na 80 metrach znalazło się miejsce dla placu zabaw z prawdziwego zdarzenia, kącika, w którym wyświetlane są bajki, strefy artystycznej, w której maluchy będą mogły rysować, malować, a również samodzielnie przygotować coś do jedzenia oraz dużych, rodzinnych stolików. Pomyślano również o rodzicach najmłodszych pociech – specjalnie dla nich dodatkowo odgrodzono kącik dla niemowląt.