Galante Lody Naturalne i Lody Przygody – nowe lody w mieście
Poznajcie lodziarnie, które zadebiutowały w 2018. Poza stacjonarnymi punktami, w najbliższy weekend spotkacie ich również na Festiwalu Lodów Rzemieślniczych przy Piotrkowskiej 217.
Pamiętacie czasy, kiedy w Łodzi były zaledwie dwa punkty z naturalnymi lodami? Lodowe szaleństwo trwa, a do listy miejsc dołączają dwie kolejne marki.
Galante Lody Naturalne (ul. Rydla 17a i Piotrkowska 85)
Zaraz powiecie, że Galante Lody to żadna nowość – ich punkt przy Rydla działa w końcu już od trzech lat. Tak, ale wcześniej sprzedawał lody innych producentów. Właściciele marki nie zawsze byli zadowoleni ze współpracy i postanowili wziąć sprawy we własne ręce. Najpierw były szkolenia u włoskich technologów, a w lutym ruszyła produkcja. – Lody są lepszej jakości, a w dodatku możemy dawać gościom większe porcje – mówi Adrianna Pawelec. Potwierdzam – porcja, która oficjalnie waży 80 gramów bardziej przypominała standardową podwójną. Kosztuje 4 zł, za kolejne zapłacicie po 3 zł.
Nowością jest nie tylko własna produkcja, ale również otwarty niedawno lokal przy Piotrkowskiej. Podobnie jak na Dąbrowie, w ofercie obowiązkowa klasyka (śmietanka, czekolada, truskawka oraz karmel z różową solą himalajską), ale również propozycje takie jak kawa z bezą, pietruszka z maliną czy śmietankowe lody o smaku rukoli. Na Piotrkowskiej każdego dnia dostępne są też mleczne lody wegańskie na bazie roślinnego mleka (porcja kosztuje 5 zł). Adrianna gwarantuje, że lody produkowane są tylko z naturalnych składników, a w sorbetach owoce stanowią przynajmniej 60%.
Lody Przygody (Paderewskiego 31, Wielkopolska 64)
Mleko, śmietana, cukier i dodatki – taką samą obietnicę składa Mariusz, który prowadzi Lody Przygody przy Paderewskiego. To marka wywodząca się z Bełchatowa – w tym mieście ma już pięć punktów i jeden w Pabianicach. Producentem jest przyjaciel Mariusza, dlatego też nie ma on wątpliwości co do ich jakości. W bazie aż 150 różnych przepisów. Poza klasykami, tym flagowym jest również Adventure, czyli połączenie śmietanki, czekolady i karmelu. Porcja 80 gramów kosztuje 3,50 zł, za podwójną zapłacicie 7 zł, a za 240 gramów 10 zł.
Już w następną środę Mariusz otwiera kolejny punkt przy Wielkopolskiej 64. Zjecie tu smaki, które do tej pory cieszą się dużą popularnością, na przykład kaszę mannę z jagodami, lody z dodatkiem ziół czy mascarpone z malinami. Na pewno pojawią się też propozycje zaprezentowane na Festiwalu, jak na przykład Zielona Niespodzianka czy Escobar. Pierwsze będą z dodatkiem oleju, drugie alkoholu – reszta to tajemnica, którą poznacie w weekend.
Festiwal Lodów Rzemieślniczych
Obydwie marki zagoszczą na trzeciej edycji lodowego festiwalu organizowanego przez Piotrkowską 217. Oczywiście wystawców będzie więcej, między innymi dobrze znany Lód Miód czy lody tajskie Taj Ice. Impreza zacznie się w piątek o 17.00, będzie trwała również w sobotę i niedzielę. Więcej szczegółów na razie nie jest znanych, mogę więc tylko odesłać do obserwowania informacji publikowanych w wydarzeniu na Facebooku.