fbpx

Weekend w restauracjach

Nie wiecie, który lokal odwiedzić w najbliższych dniach? Może pomoże wam nasza zapowiedź atrakcji przygotowanych na najbliższe dni.

Wczoraj pisałyśmy o akcji Gęsiego na OFF świętować niepodległość, ale gęsinę zjecie również w Piwnicy Łódzkiej. Szef kuchni Sebastian Spychała stanął na wysokości zadania i przygotował całe tematyczne menu (dostępne od 4 do końca listopada). Na dobry początek pasztet z musem śliwkowym i trawą żubrową, gęsi pipek lub faszerowana szyja (przystawki w cenie 14-19 zł), następnie zupa grzybowa na gęsinie (14 zł) i cztery dania główne do wyboru: pierś duszona w czerwonym winie, pieczone udo z modrą kapusta i kładzionymi kluskami oraz wątróbka z gruszką i cebulą (od 27 do 38 zł). Najwięksi wielbiciele gęsi mogą ją też zamówić w całości.

Fot: Piwnica Łódzka

Jutro ruszają także weekendowe śniadania w Lokalu. W planach między innymi jajka pod różnymi postaciami, granola własnej produkcji, tortille, tosty francuskie z chałki oraz gorąca czekolada z bitą śmietaną i piankami marshmallow. Tych przysmaków możecie skosztować między 10.00 a 13.00. Po niedzieli wpadajcie zaś do Ganesha w Manufakturze. Sieć od jakiegoś już czasu organizuje Poniedziałki Indyjskich Smaków i w końcu wydarzenie trafiło też do Łodzi. Zasada jest prosta – płacicie 40 zł i jecie ile chcecie (obowiązuje od godz. 17.00 do 23.00). A oto zapowiedź menu.

Fot: Ganesh

Choć raczej skupiamy się na jedzeniu niż piciu, warto napisać o zaczynającym się już za chwilę piwnym szlaku łódzkiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Do spróbowania 4 wyjątkowe stouty (ciemne piwa górnej fermentacji, jak podpowiada Wikipedia), każde w innym miejscu i o innej godzinie. O 17.30 na Dry Stout zaprasza Piwoteka Narodowa, pół godziny później Milk Stout do kranu podłączy pub Z innej beczki. Następnie o 18.30 American Stout zacznie nalewać The Eclipse Pub, by piątkową wyprawę zakończyć Coffee Stoutem w Chmielowej Dolinie. A jeśli czuć będziecie niedosyt, jeszcze w sobotę o 16.00 odwiedzić możecie Bierhalle. Premierę tutejszego Milk Stouta uświetni prezentacja Piotra Kucharskiego – autora bloga chmielowisko.pl.

Podobne posty

Nadziane do granic możliwości croissanty, ociekające serem smash burgery i chrupiąca włoska pizza w ...
Kto ma ochotę na gyros i zapiekaną fetę? Nareszcie pojawiły się w karcie Santorini. Idzie nowe – ...
25 łódzkich restauracji i kawiarni przygotowało swoje festiwalowe dania i desery inspirowane łódzką ...