fbpx

Weekend w restauracjach

Nie wiecie, który lokal odwiedzić w najbliższych dniach? Może pomoże wam nasza zapowiedź atrakcji przygotowanych na najbliższe dni.

Wczoraj pisałyśmy o akcji Gęsiego na OFF świętować niepodległość, ale gęsinę zjecie również w Piwnicy Łódzkiej. Szef kuchni Sebastian Spychała stanął na wysokości zadania i przygotował całe tematyczne menu (dostępne od 4 do końca listopada). Na dobry początek pasztet z musem śliwkowym i trawą żubrową, gęsi pipek lub faszerowana szyja (przystawki w cenie 14-19 zł), następnie zupa grzybowa na gęsinie (14 zł) i cztery dania główne do wyboru: pierś duszona w czerwonym winie, pieczone udo z modrą kapusta i kładzionymi kluskami oraz wątróbka z gruszką i cebulą (od 27 do 38 zł). Najwięksi wielbiciele gęsi mogą ją też zamówić w całości.

Fot: Piwnica Łódzka

Jutro ruszają także weekendowe śniadania w Lokalu. W planach między innymi jajka pod różnymi postaciami, granola własnej produkcji, tortille, tosty francuskie z chałki oraz gorąca czekolada z bitą śmietaną i piankami marshmallow. Tych przysmaków możecie skosztować między 10.00 a 13.00. Po niedzieli wpadajcie zaś do Ganesha w Manufakturze. Sieć od jakiegoś już czasu organizuje Poniedziałki Indyjskich Smaków i w końcu wydarzenie trafiło też do Łodzi. Zasada jest prosta – płacicie 40 zł i jecie ile chcecie (obowiązuje od godz. 17.00 do 23.00). A oto zapowiedź menu.

Fot: Ganesh

Choć raczej skupiamy się na jedzeniu niż piciu, warto napisać o zaczynającym się już za chwilę piwnym szlaku łódzkiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Do spróbowania 4 wyjątkowe stouty (ciemne piwa górnej fermentacji, jak podpowiada Wikipedia), każde w innym miejscu i o innej godzinie. O 17.30 na Dry Stout zaprasza Piwoteka Narodowa, pół godziny później Milk Stout do kranu podłączy pub Z innej beczki. Następnie o 18.30 American Stout zacznie nalewać The Eclipse Pub, by piątkową wyprawę zakończyć Coffee Stoutem w Chmielowej Dolinie. A jeśli czuć będziecie niedosyt, jeszcze w sobotę o 16.00 odwiedzić możecie Bierhalle. Premierę tutejszego Milk Stouta uświetni prezentacja Piotra Kucharskiego – autora bloga chmielowisko.pl.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...