Autorskie ciasto, włoskie składniki i ciekawe kompozycje. Nowy lokal na Widzewie zebrał już mnóstwo pozytywnych opinii. Sprawdźcie jaką pizzę tu serwują.

Po kilku zjedzonych pizzach w tym miejscu, czuję że Widzew wreszcie ma godną polecenia pizzerię. Właścicielem lokalu jest Jakub Starzec – właściciel i twórca Gorilla Sushi & Ramen – to dla mnie dobra rekomendacja. Dlaczego? Ta część Widzewa jest trudna dla gastronomii i mało który lokal utrzymał się na dłużej. Natomiast ekipa Gorilli udowodniła, że można i stoi za tym bardzo dobra jakość i świetny smak, a w lokalu zawsze są zajęte stoliki. Teraz przyszedł czas na pizzę i tu bez większego zaskoczenia – znów na pierwszym miejscu stoją jakościowe składniki i smaczne kompozycje. Poznajcie Giorgio’s pizza – nowy lokal przy ul. Sacharowa 73A. 

Ciasto według autorskiej receptury

Pisząc o Giorgio’s trzeba przede wszystkim przedstawić tutejszego pizzaiolo, którym jest Serhii Dekhta. Wcześniej pracował w restauracjach w Kijowie, gdzie serwował pizzę neapolitańską. Później pizzę z jego rąk mogliście zjeść w dobrych łódzkich pizzeriach. Teraz w Giorgio’s serwuje pizzę z ciasta według własnej receptury. Przygotowane jest z włoskiej mąki, dojrzewa od 24 do 48 godzin co sprawia, że pizza jest lekka i po jej zjedzeniu nie czujemy się pełni. Ta pizza ma cieniutki spód z dość wyrośniętymi brzegami – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Do tego dochodzą włoskie składniki: jest dobrej jakości oliwa, włoskie wędliny i sery, a sos który ląduje na pizzy przygotowany jest z pomidorów san marzano z dodatkiem posiekanej świeżej bazylii. 

Włoska salsiccia i pizza z pistacjami

Do wyboru jest 21 różnych pizz, znajdziecie pizzę na białym i czerwonym sosie. Dodatkową pozycją jest pizza spod lady, której skład ogłaszają na swoich social mediach – myślę, że tu możecie liczyć na odjechane propozycje. Po ich festiwalowej pizzy na szpinakowym sosie z chashu, ndują i świeżym ananasem z chilli wiem, że potrafią zaskoczyć. Tym razem zdecydowałam się na pizzę vege – ze świetną konfiturą z cebuli, pieczarkami portobello i marynowanymi pomidorkami koktajlowymi, a w wersji bianco wybór padł na tę z mortadelą, pistacjowym pesto, mascarpone i kruszonymi pistacjami. Choć dla niektórych może to być niuans, to według mnie warto pochwalić ich za bardzo dobrą i pachnącą bazylię, która robi robotę.

Gdy w menu zobaczyłam hasło „salsiccia” nie mogłam przejść obok niego obojętnie – uwielbiam tę aromatyczną włoską kiełbaskę. Tutaj ląduje na pizzy w towarzystwie suszonych pomidorów, mozzarelli fior di latte, mascarpone i bazylii, stanie się jedną z moich ulubionych pozycji. Na plus są też ceny pizzy, które zaczynają się od 25 zł za marinarę do 41 zł za pizzę z pistacjami i mortadelą, gdzie w większości miejsc za takie składniki na pizzy zapłaci się nawet ponad 50 zł.

Mamma mia, sos do pizzy!

Czy włoską pizzę można serwować z sosami? Czy za położenie na niej ananasa grozi włoski kryminał? Wyluzujmy. Ekipa Giorgio’s jest otwarta na prośby swoich gości, a jeśli coś robi to zachowuje przy tym dobry smak. Tym sposobem pizzę z Giorgio’s zjecie tak jak lubicie najbardziej – z klasyczną lub smakową oliwą, własnej produkcji sosem pomidorowym, czosnkowym albo truflowym. Można też zjeść bez dodatków. Jedzenie ma łączyć a nie dzielić, tutaj liczy się smak. Mają też pizzę z ananasem – i to nie jest jak w większości osiedlowych lokali ananas z puszki, tylko świeży owoc, który przyjemnie wzbogaci smak pizzy. Tak samo jak dodatek miodu do pizzy quattro formaggi z mozzarellą, ricottą, gorgonzolą DOP i camembertem. Prosty dodatek, a potrafi wiele zmienić.

Zamów na wynos

Pizzę z Giorgio’s zamówicie tylko na wynos. Możecie odebrać ją osobiście – w środku jest kilka miejsc, więc w razie gorszej pogody nie zmokniecie, a przy okazji czas umili wam rozmowa z Sergiejem. Zamówicie ją też z dostawą telefonicznie lub za pośrednictwem strony internetowej. Ekipa Giorgio’s dopracowała swoje pizze tak, żeby dobrze sprawdziły się w dostawie i nadały do ewentualnego podgrzania. Latem planują wystawić kilka stolików na zewnątrz, żeby można było zjeść pizzę bezpośrednio po przygotowaniu. Są też plany na dalszy rozwój pizzerii i otwarcie lokali w innych dzielnicach Łodzi za co trzymam kciuki.


Póki co pizzę zamówicie w promieniu 4-5 km od lokalu przy ul. Sacharowa. Pizzeria czynna jest od wtorku do niedzieli. W piątki i soboty pracują od 13.00 do 22.00, a w pozostałe dni do 21.00. 
Obserwujcie ich na mediach społecznościowych, gdzie oprócz pizzy spod lady pojawiają się pizzowe promocje.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...