Biedronka w kuchni

Wczoraj było wytrawnie, dziś czas na słodkości. Biedronkowe ciasteczka nie tylko dobrze smakują, ale też świetnie wyglądają.

Asia Konka, czyli tytułowa Biedronka w kuchni, ostatnio większość wolnego czasu poświęca na przygotowywanie słodkich wypieków (tu możecie zobaczyć galerię bajecznych tortów jej autorstwa), również dla nas przygotowała coś słodkiego.
Kruche, lekko cytrynowe ciasteczka doskonale sprawdzą się nie tylko jako dodatek do świątecznej kawy, ale także jako ozdoba wielkanocnego stołu.

POZIOM TRUDNOŚCI:  łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 30 minut (na schłodzenie ciasta) + 8 minut (pieczenie)

POTRZEBNE BĘDĄ:
•    blacha do pieczenia
•    papier do pieczenia
•    robot kuchenny z przystawką do kruchego ciasta  lub para silnych rąk, drewniana łyżka i miska
•    kratka do studzenia
•    folia spożywcza
•    wałek
•    foremki do ciastek (lub szklanka, jeśli chcemy okrągłe ciasteczka)

SKŁADNIKI:
•    200 g masła w temperaturze pokojowej
•    1 szklanka cukru pudru
•    1 jajko
•    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
•    1,5 łyżeczki soku z cytryny
•    1 łyżeczka soli
•    3 szklanki mąki pszennej

Biedronka w kuchni

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.    W misie miksera umieszczamy masło i cukier po czym całość miksujemy do momentu połączenia się składników.
2.    Następnie dodajemy jajko, sól, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny i ponownie miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę.
3.    Na końcu stopniowo dodajemy mąkę i całość miksujemy tylko do połączenia składników.
4.    Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, dzielimy na pół a następnie każdą połowę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 3-5 mm (ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, więc ciastka tylko nieznacznie „urosną” podczas pieczenia).
5.    Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę do pieczenia (ja na blasze ułożyłam dwie warstwy ciasta i wierzch przykryłam dodatkowo folią spożywczą).
6.    Następnie blachę umieszczamy na 30 minut w lodówce lub innym chłodnym miejscu (np. na balkonie, gdy temperatura na zewnątrz jest mniejsza niż 10 stopni Celsjusza).
7.    Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190°C.
8.    Ze schłodzonego ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztek ciasta formujemy kulę, rozwałkowujemy, ponownie umieszczamy w chłodnym miejscu na pół godziny tak, by po schłodzeniu ciasta móc ponownie wykrawać ciasteczka. Gotowe ciastka układamy na blasze.
9.    Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7-9 minut.
10.    Gotowe ciastka studzimy na kratce.
11.    Przed podaniem ciastka możemy udekorować lukrem dokładnie w ten sam sposób w jaki dekorujemy bożonarodzeniowe pierniczki. Przepis na lukier i patenty na udane lukrowanie znajdziecie tutaj.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...