Gęsina na św. Marcina
Jedni pójdą dziś ma niepodległościowe marsze, inny będą biegać, my zaś zapraszamy na gęsinę.
To już piąta edycja „Gęsiny na św. Marcina”, akcji zainicjowanej przez Stowarzyszenie Slow Food Polska. Z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a jej głównym celem jest propagowanie jedzenia i przygotowywania dań ze zdrowego mięsa. Od 8 listopada do 1 grudnia możecie spróbować autorskich potraw z gęsiny w wybranych lokalach w całej Polsce, w ramach akcji wydano również książkę z najlepszymi przepisami oraz zorganizowano konkurs dla szefów kuchni.
W Łodzi (i okolicach) gęsiny skosztujecie w restauracjach Piotrkowska Klub 97 i Kolory Wina oraz w Lawendowych Termach w Uniejowie. W pierwszej z nich w roli czekadełka – smalec gęsi z miodem i orzechami. Po drobnej zakąsce czas przejść do konkretów. W specjalnym menu znajdziemy pierś z gęsi wędzoną z marynowaną dynią oraz galaretką z aronii i Cherry Brandy na rukoli i radicchio, czerninę na wywarze z gęsi z domowym makaronem, a także pieczoną gęś marynowaną w pomarańczach, do której można wybrać jeden z trzech sosów: żurawinowo-gruszkowy, grzybowy z nutą rozmarynu lub mandarynkowy z Moscatelem.
Równie apetycznie zapowiada się menu przygotowane przez Urszulę Czyżak, szefową kuchni restauracji w Lawendowych Termach. Jest więc carpaccio z piersi gęsi z orzechami i lawendowym dresingiem, sałatka z gęsi i wątróbki z winegretem lawendowym, rosół z gęsi z makaronem i warzywami, gęś pieczona z kaszą jaglaną podana z sosem winogronowym, a także grzanki z gęsim smalcem i miodem.
Choć restauracja Kolory Wina oficjalnie nie bierze udziału w akcji Slow Food, tu również od dziś do 15 grudnia możecie spróbować wyjątkowych gęsich specjałów. A oto menu: pasztet z gęsich wątróbek podany z duetem konfitur i ciepłą bagietką, filet z gęsi gotowany techniką 'sous-vide’ z warzywnym tagliatelle, kluskami polskimi i espumą wiśniową oraz udko gęsi faszerowane warzywami i duszone, serwowane z plackiem z kaszy gryczanej oraz puree z buraka.