Halloween w restauracjach Piotrkowskiej 89
Przed nami nastraszniejszy dzień w roku, który na Piotrkowskiej 89 będzie też wyjątkowo pyszny. Restauracje działające na dziedzińcu stylowej kamienicy przygotowały z okazji Halloween specjalne dania i koktajle.
W pasażu kamienicy przy Piotrkowskiej 89 od kilku dni wiszą upiorne dekoracje. Obok wielkich dyni snują się gęste pajęczyny, po których pełzną kudłate pająki, wśród drzew unoszą się wiedźmy i kostuchy, a wielkie beczki po winie obsiadły nietoperze. Wszystko z okazji nadchodzącego Halloween, które w pasażu secesyjnej kamienicy świętowane będzie wyjątkowo smacznie. Mieszczące się tutaj, modne restauracje przygotowały specjalne dania, w których króluje dynia i tematyczne koktajle.
Już w samym wejściu czeka na was obowiązkowy krem z dyni i dyniowe ciasto przygotowane przez Lepione & Pieczone. W lokalu wypijecie także grzańca i rozgrzewające herbaty smakowe. Dalej, w Gastromachinie czeka nowy, ostry burger z dyniowym akcentem. Zielona bułka, kotlet z antrykotu, puree z pieczonej dyni na ostro z mlekiem kokosowym i sos Mega Death. Najlepiej oczywiście zamawiać z krwistym mięskiem.
W House of Sushi zjecie halloweenową rolkę. Jej bohaterem jest czarny ryż, w który owinięto krewetki w panko, kampio, oshinko i ogórka, a na wierzchu ułożone są plastry marynowanej dyni z papryczką chili. Na chłodne wieczory czekają tu też rozgrzewające herbaty z przyprawami i owocami.
Libańska restauracja Hamra przygotowała specjalną wersję Hamra Burgera, czyli nowości z jesiennego menu restauracji. Bułka z wołowiną, świeżymi warzywami, arabskimi kiszonkami, serkiem labneh i sosem daktylowym ozdobiona została serowymi zębami, oczami z oliwek i uśmiechem z marynowanej rzepy. W Hamrze zjecie też specjalną wersję libańskich frytek w bliskowschodnich przyprawach podanych w wydrążonej dyni.
Naprzeciwko Hamry, w Las Tablas Tapas Bar czeka propozycja wyjątkowa. Tym razem nie będzie to tapas, a makaron, ale z hiszpańskimi akcentami. Restauracja zaprasza na pappardelle z chorizo, dynią i palonym kozim serem w sosie pomidorowym. Do tego obowiązkowo kieliszek wina z szerokiem oferty Las Tablas.
W samym końcu dziedzińca kamienicy przy Piotrkowskiej 89 czeka otwarta niedawno włoska restauracja Bellanapoli. Przez cały halloweenowy weekend zjecie tutaj krem z dyni, dyniowe ravioli, a do wszystkiego spróbujecie klasycznej Krwawej Mery, która jest najstosowniejszym koktajlem na taką okazję.
Halloween na Piotrkowskiej 89 zacznie się już w środę, 30 października i potrwa do niedzieli. Żaden szanujący się fan dyni nie może tego przegapić.