Startuje Festiwal Hot&Sweet w Manufakturze
Sierpień to zawsze słodko-ostry festiwal, na który zapraszają restauracje z Manufaktury. Nie inaczej jest w tym roku.
Po raz kolejny mamy przyjemność być ambasadorkami festiwalu Hot&Sweet. Większość z was na pewno zna jego formułę. Restauracje z Manufaktury przygotowują dania ostre i słodkie. Co ciekawe, słodkie nie musi oznaczać deseru, a ostre dania głównego, do tego wiele z proponowanych dań w ciekawy sposób łączy obydwa smaki. Przed wami 18 restauracji i kilkadziesiąt festiwalowych propozycji.
Hot&Sweet startuje w środę 16 sierpnia, będzie trwa do końca miesiąca z wyłączeniem piątków i sobót. A teraz – czas poznać festiwalowe ostro-słodkie dania:
Al Dente Pasta & Bąble bar
Spaghetti aglio e olio z krewetkami, oliwą, czosnkiem, chili, natką pietruszki, serem Grana Padano
Cena: 43 zł
Chili brownie – czyli brownie z chili, krem ganache, mus z marakui na bazie białej czekolady
Cena: 19 zł
Bawełna
Słodko–ostra sałata z krewetkami i mango: kompozycja sałat ze smażonymi krewetkami, świeżym chili, mango, plastrami awokado, natką pietruszki, czerwoną cebulą oraz dressingiem na bazie oliwy, cytryny i mango
Cena: 49,90 zł
Bierhalle Manufaktura
Pikantna chmurka: gofr podawany z bitą śmietaną i truskawkami w miodzie i płatkach chilli, udekorowany różyczką z mięty
Cena: 30 zł
Inferno burger: burger wołowy w czarnej bułce z sezamem, papryczki jalapeno, ogórek konserwowy, pomidor, cebula, sałata, bekon, sos Sriracha, czerwona papryczka chili do ozdoby
Cena: 45 zł
Bobby Burger
Hot Hawaii: słodko-ostry burger z wołowiną, grillowanym ananasem, bekonem, sosem mango-mayo, jalapeno, sałatą, cebulą i sosem Hot Sriracha
Cena: 32,90 zł
Galicja
Żulik z pikantną szarpaną wieprzowiną, grillowana cukinia, marmolada z czerwonej cebuli, ogórek małosolny marynowany w soku z pomarańczy i chili, rukola, sos z pikantnej papryki węgierskiej
Cena: 39 zł
Pierogi z jagodami ze słodką śmietaną (7szt.)
Cena: 39 zł
Ganesh
Chicken/Veg Manchurian – pulpeciki z kurczaka (lub warzywne) w pikantnym sosie sojowym z papryką i cebulą, podawane z białym ryżem basmati
Cena: 42 zł
Rasgulla – serowo-mleczne kuleczki w syropie cukrowym, podawane z bakaliami (4 szt.)
Cena: 24 zł
Kaukaz
Ariszta z krewetkami: makaron domowy z warzywami, chili i smażonymi krewetkami
Cena: 75 zł
Polędwiczka w wiśniowym sosie: polędwica wieprzowa zapieczona w cieście francuskim z sosem wiśniowym i batatami
Cena: 65 zł
La Vende
Tarta z rabarbarem
Cena: 27 zł
Krem z selera i pieczonej gruszki
Cena: 28 zł
Chłodnik z mango i chilli
Cena: 27 zł
Noodle z polędwicą wołową, papryką i chilli w sosie słodko-kwaśnym
Cena: 51 zł
Drink Hot Passion
Cena: 27 zł
Manuarte
Mus z kurczaka i kaszanki, chorizo, puree z yuki, avocado, sofrito i boczniak
Cena: 48 zł
Brownie z batata i karmelowej czekolady, lody kinder bueno, piana rabarbarowa i orzechy włoskie w karmelu
Cena: 29 zł
Pizzeria 105
1/2 pizzy: sos pomidorowy, ser, brzoskwinia, ananas, kurczak, kukurydza, żurawina, migdały; 1/2 pizzy: sos pomidorowy, szynka, pepperoni, ser, papryka kolorowa, papryka jalapeno, kukurydza
Cena: 60 zł
Rajskie Manu
Stek wieprzowy z kością, sos chimichurri, pieczone ziemniaki, grillowane warzywa
Cena: 47 zł
Rajski Poranek – tosty francuskie z chałki, powidła śliwkowe, miód z Galantej Chaty, naleśnik waniliowy, tatar z owoców
Cena: 29 zł
Seafood
Hot Shrimps – 6 krewetek argentyńskich w tempurze z dodatkiem srirachy, podane z kimchi, sosem sweet habanero oraz sweet chilli
Cena: 49,90 zł
Sweet Banana – banany w tempurze podane z lodami waniliowymi, cukrem cynamonowym oraz owocami sezonowymi
Cena: 24,90 zł
Szpulka
Słodko–ostra kurka: pierś z kurczaka kukurydzianego podana na puree z dyni hokkaido z sosem na bazie włoskiej kiełbasy Nduja i dodatkiem szpinaku oraz marchewki w glazurze pomarańczowo-imbirowej
Cena: 51 zł
Tajska Hot Spoon
Pad Kee Mao Duck: smażona kaczka z mini kukurydzą, zielona fasolka, cebula, pepperoni, liście kafiru, zielony pieprz, marchew
Cena: 66 zł
Migdał: biszkopt migdałowy, mus z białej belgijskiej czekolady z dodatkiem mascarpone, galaretka truskawkowa
Cena: 19 zł
Tawerna Pepe Verde
Pizza Hot&Sweet: sos jogurtowy z czosnkiem, filet z kurczaka, chili, szpinak, gorgonzola, mozzarella i nektarynka
Cena: 47 zł
Deser Hot&Sweet: brownie z papryczką chili i musem marakuja
Cena: 19 zł
Whiskey in the jar
El Diablo Burger – soczysta wołowina z papryczkami jalapeno, piekielnie ostrą pastą z papryczek chipotle, chrupiącymi nachosami, serem, bekonem, sałatą, rukolą i sosem na bazie chipotle
Cena 49,90 zł
Mus z białej czekolady ze słoną kruszonką migdałową oraz sosem z malin i owocami sezonowymi
Cena 14,90 zł
Yarsa
Chicken Jhalfrezie – kawałki kurczaka gotowane ze słodką papryką, cebulą, pomidorem, czosnkiem i imbirem, podawane z ryżem.
Cena: 47 zł
Zielona
Tteokbokki z chrupiącym tofu: ryżowe kluski z tofu, shitake i boczniakami, dymką oraz kimchi
Cena: 46 zł
Naleśniki z mascarpone i malinami: naleśniki z lodami malinowymi, bitą śmietaną, białą czekoladą i piankami marshmallow
Cena: 38 zł