Sierpień to zawsze słodko-ostry festiwal, na który zapraszają restauracje z Manufaktury. Nie inaczej jest w tym roku.

Po raz kolejny mamy przyjemność być ambasadorkami festiwalu Hot&Sweet. Większość z was na pewno zna jego formułę. Restauracje z Manufaktury przygotowują dania ostre i słodkie. Co ciekawe, słodkie nie musi oznaczać deseru, a ostre dania głównego, do tego wiele z proponowanych dań w ciekawy sposób łączy obydwa smaki. Przed wami 18 restauracji i kilkadziesiąt festiwalowych propozycji.

Hot&Sweet startuje w środę 16 sierpnia, będzie trwa do końca miesiąca z wyłączeniem piątków i sobót. A teraz – czas poznać festiwalowe ostro-słodkie dania:

Al Dente Pasta & Bąble bar

Spaghetti aglio e olio z krewetkami, oliwą, czosnkiem, chili, natką pietruszki, serem Grana Padano

Cena: 43 zł

Chili brownie – czyli brownie z chili, krem ganache, mus z marakui na bazie białej czekolady

Cena: 19 zł

Bawełna

Słodko–ostra sałata z krewetkami i mango: kompozycja sałat ze smażonymi krewetkami, świeżym chili, mango, plastrami awokado, natką pietruszki, czerwoną cebulą oraz dressingiem na bazie oliwy, cytryny i mango

Cena: 49,90 zł

Bierhalle Manufaktura
Pikantna chmurka: gofr podawany z bitą śmietaną i truskawkami w miodzie i płatkach chilli, udekorowany różyczką z mięty
Cena: 30 zł

Inferno burger: burger wołowy w czarnej bułce z sezamem, papryczki jalapeno, ogórek konserwowy, pomidor, cebula, sałata, bekon, sos Sriracha, czerwona papryczka chili do ozdoby

Cena: 45 zł

Bobby Burger
Hot Hawaii: słodko-ostry burger z wołowiną, grillowanym ananasem, bekonem, sosem mango-mayo, jalapeno, sałatą, cebulą i sosem Hot Sriracha

Cena: 32,90 zł

Galicja
Żulik z pikantną szarpaną wieprzowiną, grillowana cukinia, marmolada z czerwonej cebuli, ogórek małosolny marynowany w soku z pomarańczy i chili, rukola, sos z pikantnej papryki węgierskiej

Cena: 39 zł

Pierogi z jagodami ze słodką śmietaną (7szt.)

Cena: 39 zł

Ganesh

Chicken/Veg Manchurian – pulpeciki z kurczaka (lub warzywne) w pikantnym sosie sojowym z papryką i cebulą, podawane z białym ryżem basmati

Cena: 42 zł

Rasgulla – serowo-mleczne kuleczki w syropie cukrowym, podawane z bakaliami (4 szt.)

Cena: 24 zł

 

Kaukaz
Ariszta z krewetkami: makaron domowy z warzywami, chili i smażonymi krewetkami

Cena: 75 zł

Polędwiczka w wiśniowym sosie: polędwica wieprzowa zapieczona w cieście francuskim z sosem wiśniowym i batatami

Cena: 65 zł

La Vende

Tarta z rabarbarem

Cena: 27 zł

Krem z selera i pieczonej gruszki

Cena: 28 zł

Chłodnik z mango i chilli

Cena: 27 zł

Noodle z polędwicą wołową, papryką i chilli w sosie słodko-kwaśnym

Cena: 51 zł

Drink Hot Passion

Cena: 27 zł

Manuarte

Mus z kurczaka i kaszanki, chorizo, puree z yuki, avocado, sofrito i boczniak

Cena: 48 zł

Brownie z batata i karmelowej czekolady, lody kinder bueno, piana rabarbarowa i orzechy włoskie w karmelu

Cena: 29 zł

Pizzeria 105

1/2 pizzy: sos pomidorowy, ser, brzoskwinia, ananas, kurczak, kukurydza, żurawina, migdały; 1/2 pizzy: sos pomidorowy, szynka, pepperoni, ser, papryka kolorowa, papryka jalapeno, kukurydza

Cena: 60 zł

Rajskie Manu

Stek wieprzowy z kością, sos chimichurri, pieczone ziemniaki, grillowane warzywa

Cena: 47 zł

Rajski Poranek – tosty francuskie z chałki, powidła śliwkowe, miód z Galantej Chaty, naleśnik waniliowy, tatar z owoców

Cena: 29 zł

Seafood

Hot Shrimps – 6 krewetek argentyńskich w tempurze z dodatkiem srirachy, podane z kimchi, sosem sweet habanero oraz sweet chilli

Cena: 49,90 zł

Sweet Banana – banany w tempurze podane z lodami waniliowymi, cukrem cynamonowym oraz owocami sezonowymi

Cena: 24,90 zł

Szpulka

Słodko–ostra kurka: pierś z kurczaka kukurydzianego podana na puree z dyni hokkaido z sosem na bazie włoskiej kiełbasy Nduja i dodatkiem szpinaku oraz marchewki w  glazurze pomarańczowo-imbirowej

Cena: 51 zł

Tajska Hot Spoon

Pad Kee Mao Duck: smażona kaczka z mini kukurydzą, zielona fasolka, cebula, pepperoni, liście kafiru, zielony pieprz, marchew

Cena: 66 zł

Migdał: biszkopt migdałowy, mus z białej belgijskiej czekolady z dodatkiem mascarpone, galaretka truskawkowa

Cena: 19 zł

Tawerna Pepe Verde
Pizza Hot&Sweet: sos jogurtowy z czosnkiem, filet z kurczaka, chili, szpinak, gorgonzola, mozzarella i nektarynka

Cena: 47 zł

Deser Hot&Sweet: brownie z papryczką chili i musem marakuja

Cena: 19 zł

Whiskey in the jar

El Diablo Burger – soczysta wołowina z papryczkami jalapeno, piekielnie ostrą pastą z papryczek chipotle, chrupiącymi nachosami, serem, bekonem, sałatą, rukolą i sosem na bazie chipotle

Cena 49,90 zł

Mus z białej czekolady ze słoną kruszonką migdałową oraz sosem z malin i owocami sezonowymi

Cena 14,90 zł

Yarsa

Chicken Jhalfrezie – kawałki kurczaka gotowane ze słodką papryką, cebulą, pomidorem, czosnkiem i imbirem, podawane z ryżem.

Cena: 47 zł

Zielona
Tteokbokki z chrupiącym tofu: ryżowe kluski z tofu, shitake i boczniakami, dymką oraz kimchi

Cena: 46 zł
Naleśniki z mascarpone i malinami: naleśniki z lodami malinowymi, bitą śmietaną, białą czekoladą i piankami marshmallow

Cena: 38 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...