fbpx

Soki Regionalne

Dziś Jemy w Łodzi przyjrzy się bliżej sokom – nie pierwszym lepszym, a Sokom Regionalnym.

W Łodzi powstała kolejna fajna inicjatywa, tym razem promująca ideę zdrowych, świeżo tłoczonych soków. Marka Soki Regionalne na razie sama nie zajmuje się produkcją (choć jest ona przewidziana w niedalekiej przyszłości), a zrzesza sprawdzone tłocznie z różnych obszarów Polski. „Sprawdzone” można właściwie potraktować jako słowo klucz w działalności firmy. Jej założyciele jeżdżą po całej Polsce – próbują, odwiedzają produkcję, sprawdzają certyfikaty, weryfikują, w jakich warunkach i gdzie uprawiane są owoce. W chwili obecnej współpracują z trzema tłoczniami, ale plany są iście napoleońskie – pod marką Soki Regionalne mają być zrzeszeni najlepsi producenci z całego kraju.

Soki Regionalne

Warto wspomnieć, czym produkty różnią się od sklepowych marek. Wszystko zaczyna się już na etapie uprawy sadów – znaczenie ma zarówno ich lokalizacja, sposób nawożenia, jak i gatunek owoców. Dalej proces produkcji, czyli przede wszystkim selekcja i obniżona temperatura pasteryzacji, która zabijając drobnoustroje czy drożdże pozwala na zachowanie wartościowych właściwości soku. W efekcie otrzymujemy bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne stuprocentowy sok – bez dodatków cukru, wody, barwników i innych chemicznych dobrodziejstw.

Soki Regionalne

Miałam okazję próbować wyrobów z Wiatrowego Sadu. Miłośnikom soków warzywnych zapewne do gustu przypadnie jabłko z selerem, moje serce zdobyły jednak zestawienia owocowe. Nie ma porównania tłoczonego soku jabłkowego do produktów znanych z marketów – napój jest intensywny w smaku, prawdziwy i wyrazisty. Zmieszany z gruszką staje się słodszy, z porzeczką przyjemnie cierpki i kwaskowy, z miętą – fajnie orzeźwiający (to mój faworyt). Soków Regionalnych możecie spróbować w kilku łódzkich restauracjach (m.in. Deseo, 5ty Smak, Le Jardin), kupić w wybranych sklepach ze zdrową żywnością albo bezpośrednio w biurze przy ul. Żeligowskiego 43a/106.

Jeśli chcielibyście dowiedzieć się więcej o certyfikatach, tłoczniach i sokach zajrzyjcie na stronę www.sokiregionalne.pl albo  odwiedźcie chłopaków z Soków Regionalnych – to prawdziwi pasjonaci, którzy chętnie dzielą się swą wiedzą i zamiłowaniem do tego, co robią.

Podobne posty

Na to otwarcie czekałyśmy długo i niecierpliwie. Od kilku dni możemy już odwiedzać Phở by Lilly Tran ...
Drugi Montag przy Piotrkowskiej Choć nowy Montag przy Piotrkowskiej 111 działa już od jakiegoś ...
Wiosenna edycja Restaurant Week rusza już w środę Restaurant Week w Farina Bianco Z otwarciem ...