Soki Regionalne

Dziś Jemy w Łodzi przyjrzy się bliżej sokom – nie pierwszym lepszym, a Sokom Regionalnym.

W Łodzi powstała kolejna fajna inicjatywa, tym razem promująca ideę zdrowych, świeżo tłoczonych soków. Marka Soki Regionalne na razie sama nie zajmuje się produkcją (choć jest ona przewidziana w niedalekiej przyszłości), a zrzesza sprawdzone tłocznie z różnych obszarów Polski. „Sprawdzone” można właściwie potraktować jako słowo klucz w działalności firmy. Jej założyciele jeżdżą po całej Polsce – próbują, odwiedzają produkcję, sprawdzają certyfikaty, weryfikują, w jakich warunkach i gdzie uprawiane są owoce. W chwili obecnej współpracują z trzema tłoczniami, ale plany są iście napoleońskie – pod marką Soki Regionalne mają być zrzeszeni najlepsi producenci z całego kraju.

Soki Regionalne

Warto wspomnieć, czym produkty różnią się od sklepowych marek. Wszystko zaczyna się już na etapie uprawy sadów – znaczenie ma zarówno ich lokalizacja, sposób nawożenia, jak i gatunek owoców. Dalej proces produkcji, czyli przede wszystkim selekcja i obniżona temperatura pasteryzacji, która zabijając drobnoustroje czy drożdże pozwala na zachowanie wartościowych właściwości soku. W efekcie otrzymujemy bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne stuprocentowy sok – bez dodatków cukru, wody, barwników i innych chemicznych dobrodziejstw.

Soki Regionalne

Miałam okazję próbować wyrobów z Wiatrowego Sadu. Miłośnikom soków warzywnych zapewne do gustu przypadnie jabłko z selerem, moje serce zdobyły jednak zestawienia owocowe. Nie ma porównania tłoczonego soku jabłkowego do produktów znanych z marketów – napój jest intensywny w smaku, prawdziwy i wyrazisty. Zmieszany z gruszką staje się słodszy, z porzeczką przyjemnie cierpki i kwaskowy, z miętą – fajnie orzeźwiający (to mój faworyt). Soków Regionalnych możecie spróbować w kilku łódzkich restauracjach (m.in. Deseo, 5ty Smak, Le Jardin), kupić w wybranych sklepach ze zdrową żywnością albo bezpośrednio w biurze przy ul. Żeligowskiego 43a/106.

Jeśli chcielibyście dowiedzieć się więcej o certyfikatach, tłoczniach i sokach zajrzyjcie na stronę www.sokiregionalne.pl albo  odwiedźcie chłopaków z Soków Regionalnych – to prawdziwi pasjonaci, którzy chętnie dzielą się swą wiedzą i zamiłowaniem do tego, co robią.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...