Jesień na talerzach, czyli dynie i grzyby w sezonowym menu.
Oto 14 restauracji, w których poczujecie jesienny klimat. Aromatyczne, rozgrzewające i otulające dania z dodatkiem grzybów i dyni to coś co o tej porze roku lubimy najbardziej.
Choć według kalendarza na zewnątrz powinna królować już jesień, to lato nie odpuszcza. Oczywiście cieszymy się, że jeszcze możemy wygrzać się w słońcu, ale równie mocno nie mogłyśmy doczekać się sezonu dyniowo i grzybowego. Łódzkie restauracje jak zwykle nie zawodzą, niektórzy dopiero myślą co zagości w ich jesiennym menu, inni już serwują iście jesienne talerze. Są gęste dyniowe kremy, makarony i risotto otulone grzybowym sosem, pierogi oraz najróżniejsze mięsiwa z dodatkami w postaci grzybów lub dyni. Sprawdźcie gdzie już poczujecie jesień!
Krem z białych warzyw z borowikami (33,60 zł), sałata z dynią i gorgonzolą (47,40 zł), scallopine (smażone plastry cielęciny) w sosie borowikowym (89,50 zł).
W nowym jesiennym menu Fatamorgany znajdziecie ptysia nadziewanego musem z dyni i ricotty – traktowanego jako przystawkę (18 zł), łódzką zalewajkę z prażokami i marynowanymi kurkami (28 zł), lekko pikantny krem z dyni na mleczku kokosowym (25 zł). Wśród dań głównych są dyniowe kluseczki w sosie pieprzowym (45 zł) oraz tagliatelle grzybowe w sosie śmietanowym (49 zł) dostępne też w opcji z przegrzebkami (+ 30zł).
Dyniowe szaleństwo w nowej wkładce La Vende. Krem z dyni (26 zł), krewetki w sosie dyniowo – śmietanowym z curry (47 zł), sałatka dyniowa z kaczką (48 zł), pierogi z kaszą bulgur, czosnkiem, cebulą i papryką w sosie serowo-dyniowym (34 zł). Na słodko jest tutaj ciasto dyniowe przekładane pomarańczą (26 zł) do którego możecie dobrać dyniowe latte (21 zł) lub koktajl sweet pumpkin na bazie martini bianco (29 zł).
Krem z podgrzybków (32,70 zł), kapelusze borowika smażone na białym winie i maśle z dodatkiem świeżego tymianku (39,80 zł), sałatka z dynią i burakiem (47,40 zł), pappardelle z grzybami (59,90 zł), rigatoni z borowikami (56,80 zł), risotto grzybowe (54,90 zł), gicz jagnięca z puree dyniowym (88,60 zł).
Polędwiczka wieprzowa podana na risotto z białą salsiccią z sosem borowikowym i oliwą pietruszkową (52 zł)
Od 28. września wchodzi nowa wkładka sezonowa, a w niej wegański krem z dyni na mleku kokosowym z dodatkiem oleju dyniowego i prażonych pestek dyni (17 zł), jesienne ravioli z dynią i sosem z grzybów leśnych (39 zł), mule w kurkowym sosie na białym winie (48 zł). Poza dyniowo – grzybowymi daniami są też zapiekane figi z gorgonzolą, podpłomyki z pastą truflową lub sosem śmietanowym z figami i makiem oraz zapiekane śliwki pod kruszonką z lodami waniliowymi.
Nowa jesienna wkładka startuje 6. października. Od tego dnia Presto będzie serwować krem z dyni z palonym masłem (22 zł), makaron orzo z musem z dyni i pieczonymi brokułami miso (36 zł) oraz pizza bianca z boczkiem i leśnymi grzybami (40 / 49 zł). W stałej karcie pizzerii jest polędwiczka wieprzowa w sosie z grzybów leśnych (47 zł), kremowe risotto z grzybami (28 zł).
Leśny makaron z polędwiczką wieprzową i sosem grzybowym z dodatkiem wina i szałwii (40, 90 zł), Pęczak z grzybami – kasza pęczak, soczewica, grzyby, prażona cebula, przyprawy (38,90 zł), Leśna grzanka – grzyby serwowane z czosnkiem i przyprawami na grzance z razowego chleba (29,90 zł), Sałatka do bani – dynia marynowana, burak z korzenną nutą, gorgonzola, pestki dyni, sałata (32,90 zł), krem z dyni (22,90 zł).
Smażone rydze na maśle z czosnkiem i natką pietruszki (46 zł), barszcz grzybowy z jajkiem i krokietem ziemniaczanym (42 zł), konfitowane udo z kaczki z karmelizowanymi burakami i puree z dyni (93 zł), kaszotto z kurkami i topinamburem (73 zł) oraz przystawka w postaci matiasa z marmoladą z cebuli, pieczonymi boczniakami i żulikiem (46 zł).
Ravioli z nadzieniem z dyni i pigwy w sosie z palonego masła i grana padano podane z pieczoną dynią piżmowa (44 zł), gnocchi w sosie śmietanowym z borowikami, liśćmi świeżego szpinaku i oliwą truflową (44 zł).
Tagliatelle „muchomor” z polędwiczką wieprzową i podgrzybkami w sosie na bazie oliwy z czosnkiem i natką pietruszki (43 zł).
W dużej części dań menu Ukrytych Rzek znajdziecie te z dodatkiem grzybów.
Wśród przystawek są to tatar z polędwicy wołowej serwowany z marynowanymi opieńkami (49 zł), grasica cielęca ze smażonymi kurkami (53 zł). Dyniowo – grzybową przystawką jest falafel podawany z dyniowym puree i boczniakiem (38 zł). W zupach króluje łódzka zalewajka z grzybowym puree i krokietem grzybowym (29 zł) a także aksamitny krem z kurek ze smażonymi grzybami i ciastkiem grzybowym (29 zł).
Dania główne to choćby orkiszowe tagliatelle z borowikami i szpinakiem (48 zł), irlandzka jagnięcina podawana m.in. z borowikami (99 zł) albo polędwica cielęca która wśród swoich dodatków ma rydze w śmietanie (90 zł). Natomiast najbardziej jesienne dania główne, to pierogi z kurkami, suszonymi pomidorami i ricottą podane na puree z dyni i sosem z suszonych podgrzybków (49 zł) i risotto z kurkami, szpinakiem, pomidorami, orzechem laskowym i puree z kasztanów (54 zł).
Jesienna wege wkładka w Zielonej to m.in. burger z pieczoną dynią, camembertem i karmelizowaną śliwką (44 zł), rolada grzybowa w sosie tymiankowym (46 zł). Wśród nowych dań jest również jesienny cymes – deser podawany na ciepło lub zimno oraz krem z kalafiora i topinamburu.
Nowa jesienna wkładka sezonowa skrywa w sobie sycący krem z dyni z grzankami (12 zł) oraz pierś z kurczaka w sosie śmietanowo – dyniowym z kaszą pęczak (24 zł)