Jest pięknie w Bakes&Cakes

Nowo otwarta kawiarnia Bakes&Cakes ma instagramowy wystrój i takie same desery, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również świetnie smakują.

Jest pięknie w Bakes&Cakes

Biurowiec przy biegu Ogrodowej i Zachodniej ma nowego lokatora. Bakes&Cakes to nie tylko cukiernia i kawiarnia – poza pięknymi monoporcjami i pralinami możecie tu kupić tradycyjne wypieki, chleby, zjeść sałatkę, kanapkę czy szybki lunch. A to wszystko w wyjątkowym wnętrzu, które samo prosi się o zdjęcia na Instagram. Kto za tym stoi? Choć jest to doświadczona i znana w Łodzi ekipa, możecie być zaskoczeni.

Jest pięknie w Bakes&Cakes

Okazuje się, że nowa miejscówka to połączone działania właścicieli i pracowników Piekarenek, szefa kuchni Heksagonu Przemka Wielocha i znanej menedżerki Ewy Kujawy. Zacznijmy od wystroju, bo piękne wnętrze, to pierwsze, co zobaczycie przy Ogrodowej 8. Aparat sam robi tu zdjęcia– jest nowocześnie i stylowo, a zarazem przytulnie i ciepło. Mamy tu między innymi kolorowe, wyściełane meble, obowiązkowe obecnie monstery, dużo roślin i detale, na które warto zwrócić uwagę. Jednym z najbardziej wyrazistych, a również pracochłonnych jest podwieszona pod sufitem dekoracja ze słoi wypełnionych zielenią. Jest ich ponad 200, a będzie jeszcze więcej!

Jest pięknie w Bakes&Cakes

Instagramowe są również desery wypełniające witrynę. Kto by pomyślał, że jeszcze kilka lat temu Przemek Wieloch słodkości nie lubił i specjalnie nie potrafił ich robić. Ale ten jak się uprze, to dopnie swego. Za szefem kuchni nie tylko miesiące praktyki, ale liczne szkolenia, głównie za granicą. A do tego wsparcie Mariusza Siewierskiego, głównodowodzącego produkcją Piekarenek. Co ważne – wspólnie stworzyli niebanalne połączenia, które smakują po królewsku. Na stówę wrócę na chałwę z rabarbarem na sezamowym brownie czy Bayleysa, ale też oczywiście popróbować nowych smaków.

Jest pięknie w Bakes&Cakes

Pytaliście pod relacjami, czy Bakes&Cakes to tylko monoporcje. Nie. Ze słodkości są również ciasta i torty na wagę (oczywiście można je kupić w całości), praliny i czekolady, ale także drożdżówki, pączki czy nadziewane rogaliki. Dostępny tu w sprzedaży chleb i słodkie bułki możecie znać z Piekarenek, ale niektóre wypieki przygotowywane są tylko dla Ogrodowej. Wśród nich nie zabraknie propozycji bez laktozy, wegańskich i dosładzanych ksylitolem, ale też wytrawnego jedzenia: sałatek, dań lunchowych czy kanapek z fajnymi połączeniami, jak na przykład łosoś z mascarpone z chrzanem, mostek wołowy z brie i sosem z dodatkiem palonej cebuli czy tuńczyk z fasolką szparagową i ziemniakiem.

Jest pięknie w Bakes&Cakes

Do tego fajne napoje zimne (m.in. soki z Wiatrowego Sadu) i autorskie mieszanki kaw i herbat przygotowywane przez Jacka, zaprzyjaźnionego pasjonata z Poznania. Jego herbaty już niedługo będzie można kupić na wynos, podobnie jak sprawdzane z całego świata markowe czekolady.  To wszystko wkrótce, a już dziś od 8.00 możecie wpadać na deser lub lunch. W tygodniu Bakes&Cakes pracuje do 19.00, w soboty w godzinach 9.00-18.00, a w niedziele od godziny 12.00.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...