Kolacja Przyjaciele Gotują z Ewą Wachowicz

Gościem specjalnym kolejnej edycji kolacji „Przyjaciele Gotują” była Ewa Wachowicz. Łódzcy biznesmeni i ludzie dobrej woli już po raz ósmy spotkali się w hotelu andel’s na wieczorze zorganizowanym przez fundację „Przyjaciele Świata”.

Co pół roku ludzie nauki, biznesu i sztuki spotykają się na charytatywnych kolacjach z cyklu „Przyjaciele Gotują” w hotelu andel’s. W ostatnią sobotę na gości imprezy czekało menu, którego myślą przewodnią był „Kulinarny flirt z Ewą Wachowicz”.

Katarzyna Skrzynecka podczas kolacji Przyjaciele Gotuję

Ewa Wachowicz, znana z Polsatu i polskiej anteny Food Network, miłośniczka kuchni, zaproponowała łódzkim filantropom cztery dania. Jako zimną przystawkę podano plastry łososia  marynowanego w cytrusach podane z zielonymi szparagami. Następnie zaserwowano consomme szparagowe z cielęciną i pesto paprykowym.  Szparagi, które królują teraz zarówno na targowiskach, jak i w najbardziej eleganckich restauracjach, Wachowicz wybrała nieprzypadkowo: – Myślę o kuchni sezonowo.  A teraz jest najlepszy czas na szparagi, rabarbar i truskawki. I wokół tych trzech składników zbudowałam menu – mówiła autorka dań.

Kolacja Przyjaciele Gotują w hotelu andel's

Przywołała również, pół żartem, pół serio, swoje pochodzenie. – Pochodzę z Krakowa, więc jestem bardzo oszczędna. Szparagi były mi potrzebne do przystawki. Zamiast wyrzucać ich zdrewniałe części do kosza, ugotowałam na nich esencjonalne consomme z cielęciną i warzywami – tłumaczyła Ewa Wachowicz.

Kolacja Przyjaciele Gotują w hotelu andel's

Daniem głównym była perliczka marynowana w cydrze z purée kalafiorowym, konfitowanym rabarbarem oraz sosem tymiankowym i młodymi warzywami. Goście chwalili szczególnie konfitowany rabarbar, który ciekawie przełamywał smak delikatnego mięsa, a półmroku sali balowej hotelu andel’s prezentował się trochę jak… swojskie kopytka.

Kolacja Przyjaciele Gotują w hotelu andel's

Zwieńczeniem kolacji była pokruszona beza z truskawkami, sosem lawendowym, ciasteczkiem owsianym i szyfonadą z mięty.  

Nad realizacją kolacji na ponad 300 osób czuwał szef kuchni hotelu andel’s Mirosław Jabłoński, a gośćmi specjalnymi wieczoru byli: krytyk teatralny i kulinarny Maciej Nowak, aktorki: Katarzyna Zielińska i Katarzyna Skrzynecka, a wieczór prowadziła Paulina Sykut-Jeżyna.

Maciek Nowak podczas kolacji Przyjaciele Gotują

Tradycją kolacji są również aukcje przedmiotów należących do znanych osób (w tym roku np. piłka do siatkówki z autografami reprezentacji i strój tenisowy Caroline Woźniacki) oraz możliwość kupienia porcelany z rysunkami gwiazd – m.in. Michała Urbaniaka, Jerzego Stuhra czy Agaty Ruiz De La Prady. W sobotę swoją premierę miał kubeczek z rysunkami Ewy Wachowicz. Za najwyższą kwotę 10,5 tys. zł. został wylicytowany jeden z obrazów autorstwa, obecnego na kolacji Iwana Kulika pt. „Mały Książe”.

Kolacja Przyjaciele Gotują w hotelu andel's

Podczas tej edycji kolacji udało się zebrać ok. 60 tysięcy złotych.  Za te pieniądze zostanie kupiona sztuczna nerka do dializ dla dzieci z Kliniki Pediatrii, Immunologii i Nefrologii CZMP, szybki analizator medyczny dla oddziału intensywnej terapii szpitala Bonifratrów, a także sprzęt rehabilitacyjny dla działającego przy szpitalu centrum medycznego, które powstało dzięki hojności  Wacława Łęckiego.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...