Restauracja u KretschmeraZaczyna się gorący czas dla gastronomii – maj to otwarcie sezonu ogródków i czas komunii, czerwiec – największy ruch w restauracjach i wesela. Jeżeli podobne imprezy dopiero przed wami, zobaczcie, jak organizuje je Tobaco Hotel.

W maju każdy stolik na wagę złota. Coraz rzadziej organizuje się komunię w domu, nie raz podobne przyjęcia przebijają pompą skromne wesele. Okazuje się, że impreza w restauracji potrafi być tańsza, niż w domu weselnym, a w dodatku znacznie atrakcyjniejsza. O kosztach, a także o samej organizacji rozmawiamy z Sandrą Fengler, kierownikiem sprzedaży Tobaco Hotel.

Restauracja u Kretschmera

Jemy w Łodzi: Macie jeszcze wolne miejsca na komunię 2018?

Sandra Fengler: (śmiech) Jeszcze mamy, ale faktycznie niektórzy przezorni rodzice zgłaszają się nawet trzy lata przed terminem.

Jak wygląda typowe komunijne menu?

Z roku na rok staje się bardziej nowoczesne. Nadal goście najchętniej sięgają po klasyczne dania polskiej kuchni, ale coraz częściej decydują się na bardziej oryginalne pozycje, na przykład krem z kalafiora zamiast rosołu, comber jagnięcy czy deserowe monoporcje w miejsce tradycyjnego ciasta. Z mody wyszły wiejskie stoły czy czekoladowe fontanny, coraz częściej stawia się za to na propozycje fit. Ponieważ bliska jest nam łódzka kuchnia, zachęcamy gości, by choć jedno danie wywodziło się z naszego miasta – ta opcja cieszy się sporo popularnością, szczególnie dlatego, iż o historii lokalnych kulinariów na życzenie opowiada nasz szef kuchni Maciej Kowalski.

O czym należy pamiętać komponując menu na rodzinną imprezę?

Nie powinno się bazować jedynie na własnych upodobaniach kulinarnych, czasem lepiej postawić na dobrze znane dania, niż wprowadzać gości w zakłopotanie. Pamiętajmy, że dania powinny być dostosowane do pory roku, należy też pamiętać o osobach, które są na specjalnych dietach czy nie jedzą mięsa. Im bardziej szczegółowo omówimy wszystko z obsługą, tym mniej niespodzianek czeka nas podczas przyjęcia, dlatego warto wcześniej porozmawiać chociażby o gramaturze dań czy dodatkowych zamówieniach podczas trwania imprezy.

Restauracja u Kretschmera

Z jakimi wydatkami trzeba się liczyć organizując imprezę w restauracji hotelowej?

Nasze propozycje zaczynają się już od 79 zł od osoby. Wiele osób jest zaskoczonych, ponieważ cenowo z powodzeniem możemy konkurować z domami weselnymi. Oferujemy nie tylko autorską kuchnię cenionego szefa kuchni, ale możemy też zapewnić dodatkowe atrakcje, które powodują, iż impreza na długo zostaje w pamięci gości.

Proszę podać przykłady podobnych atrakcji.

Oddzielne stoliki dla dzieci ze specjalnie przygotowanym menu i zabawami z animatorką, a dla dorosłych – quizy związane z historią Łodzi, escape room w pokojach fotelowych, a nawet gry strategiczne odbywające się na terenie całego hotelu. Prawie wszystkie atrakcje związane są tematycznie z naszym miastem, postacią Karola Kretschmera lub historią Tobaco Parku.

Restauracja u Kretschmera

Ile osób może pomieścić Restauracja u Kretschmera?

Do 140 osób, ale poza restauracją dysponujemy też salami konferencyjnymi. Niedawno oddaliśmy do użytku nową, a zarazem największą – w układzie kinowym mamy do dyspozycji około 120 miejsc. Cieszy się ona sporą popularnością, ponieważ w centrum miasta brakuje tej wielkości sal, a poza tym posiada niezależnie wejście i zaplecze, które umożliwia między innymi sprawniejsze wydawanie posiłków.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...