fbpx

Analogia

Coraz więcej restauracji wprowadza do swojej oferty dania, które dawno temu jadało się w Łodzi. Analogia robi to już od 7 lat.

Restauracja Analogia powstała w 2007 r. Mieczysława Zynera (jej właściciela) do propagowania łódzkiej kuchni w wydaniu polskim, żydowskim, niemieckim i rosyjskim namówił jego przyjaciel, Witold Knychalski, pomysłodawca Festiwalu Dialogu Czterech Kultur. Główna idea zdeterminowała nie tylko menu, ale również wystrój i położenie lokalu.

Analogia

Niewielkie sale Analogii przywodzą na myśl przytulne, mieszczańskie saloniki pełne oryginalnych obrazów, pamiątek i bibelotów. Zarówno w aranżacji, jak i menu znalazł się miejsce dla każdej z kultur. Zjemy tu polski rosół i śledzia, niemiecką golonkę i sznycla, żydowskiego indyka w cymesie i gęsi pipek czy też rosyjskie bliny i uchę. Ceny nie są wygórowane – danie główne z dodatkami kosztuje od 25 do 39 zł. Na Stary Rynek powinni zajrzeć nie tylko miłośnicy historii, ale również smakosze ryb. Od niedawna można ich spróbować aż w 7 różnych odsłonach, co przyznacie, rzadko się w Łodzi zdarza (w karcie m.in. okoń, szczupak, lin i pstrąg).

Analogia

Od 7 września w Analogii obowiązuje nowe menu. My mieliśmy okazję spróbować dwóch z premierowych dań: marynowanej wołowiny w sosie winno-karmelowym z rodzynkami i pierogów z nadzieniem z kaczki. O obydwu pozycjach znajdziecie dobrze zbalansowane połączenie wytrawnych i słodkich smaków. Świetnie zamarynowane, kruche mięso dopełniała nuta rodzynek (do tego kluski śląskie o idealnej konsystencji), zaś mięsny farsz pierogów został przełamany słodko-kwaskowatym sosem z wiśniami. Obydwa dania warte uwagi i polecenia.

Analogia

Do Analogii możecie wpaść na lunch, a nawet szybkiego drinka, nam jednak lokal najbardziej kojarzy się z niespiesznym obiadem w rodzinnym gronie. Dobre miejsce, gdy będziecie poszukiwali odmiany od surowych wnętrz czy burgerów. Pamiętajcie zabrać ze sobą kartę rabatową Jemy w Łodzi – za rachunek zapłacicie 15 proc. mniej.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...