Kulinarny weekend listopadowy
Nadchodzący weekend będzie stał pod znakiem obchodów Święta Niepodległości, a przy tej okazji w łódzkich restauracjach będzie można smacznie zjeść. Sprawdźcie gdzie i co.
Smakujemy Niepodległość
Już po raz czwarty twórcy Festiwalu Dobrego Smaku zaproszą łodzian na kulinarne obchody Święta Niepodległości. Smakujemy Niepodległość to wydarzenie, w ramach którego łódzkie lokale przygotowują dania z gęsiny i desery z jabłek, czyli składników bardzo polskich i bardzo w sezonie. Festiwal potrwa od piątku do niedzieli (9 – 11 listopada), a weźmie w nim udział ponad 20 restauracji i kawiarni – tym razem nie tylko z Łodzi. Do wydarzenia dołączyły lokale z innych części województwa. A co w nich zjecie? Przede wszystkim dania główne z gęsiną w roli głównej i możecie liczyć na ciekawe interpretacje, bo w festiwalu pojawiły się restauracje z kuchnią nie tylko polską, ale także włoską, bułgarską, a nawet tajską. Na miłośników słodkości czekają desery z jabłek, a na wszystkich mnóstwo pysznego jedzenia.
Komentowana kolacja degustacyjna w Fatamorganie
Restauracja Fatamorgana na Księżym Młynie również postanowiła uczcić 100-lecie odzyskania niepodległości w bardzo pyszny sposób. W piątek, 9 listopada zaprasza na kolację degustacyjną połączoną z komentowaną degustacją win. Menu wieczoru inspirowane będzie kuchnią 20-lecia międzywojennego w autorskiej interpretacji Bartłomieja Pagacza i Grzegorza Batóga. Pojawią się w nim m.in.: baba ziemniaczana z kawiorem, śmietaną i pokrzywą, wędzona słonina, gęsina, węgorz czy rosół z kapłona. O odpowiedni dobór wina do wszystkich dań zadba Ola Józefowicz z Dwa przez cztery winebar. Koszt udziału w kolacji wynosi 160 zł od osoby. O tym, jak fajnym wydarzeniem są kolacje w Fatamorganie możecie przeczytać w naszej relacji.
Warsztaty dla dzieci w Tel Avivie
W sobotę, 10 listopada, w restauracji Tel Aviv Urban Food przy Piotrkowskiej 122 odbędą się kolejne już warsztaty kulinarne dla najmłodszych. Dzieci będą miały okazję poznac kuchnię Izraela i przygotować sałatki, które królują na każdym izraelskim stole, czyli tabbouleh oraz sałatkę z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Przy okazji dowiedzą się więcej o nowych, egzotycznych produktach, składnikach i przyprawach, a także poznają kulinarne zwyczaje dzieci z różnych stron świata. Koszt udziału w warsztatach wynosi 35 zł od osoby.
Wino i jeszcze więcej wina w Dwa przez Cztery wine bar
To wydarzenie odbędzie się co prawda po weekendzie, ale dotyczy wina i to naszego ulubionego, więc musiało znaleźć się w zestawieniu. W wine barze Dwa przez Cztery przy Roosevelta 2/4 już w najbliższy wtorek, 13 listopada odbędzie się komentowana degustacja poświęcona różnym obliczom Sauvignon Blanc. Spotkanie poprowadzi Mateusz Papiernik, autor bloga Winne Przygody, a goście wydarzenia będą mogli spróbować aż 8 win Sauvignon Blanc z Austrii, Francji i Nowej Zelandii. Koszt udziału wynosi 75 zł od osoby.