Leniwy weekend ze ślimakiem

Najbliższa sobota i niedziela będą stały pod znakiem ślimaków. Oto lista restauracji, które biorą udział w wydarzeniu.

Już kilka dni temu zapowiadałyśmy Leniwy weekend ze ślimakiem organizowany przez Festiwal Dobrego Smaku. Dziś czas poznać restauracje, które biorą udział w akcji oraz dowiedzieć się, jakie potrawy postanowiły przygotować. Przypominamy – przystawki będą kosztowały 15 zł, dania główne – 25 zł.

1.French Potato, Manufaktura
Przystawka: Ślimaki po burgundzku zapiekane z ziołowym masłem
Danie główne: Pikantne ślimaki z warzywami ratatouille

2.Restauracja Polska, Piotrkowska 12

Przystawka: ślimaki duszone/grzanka czosnkowa/ sadzone jajko przepiórcze
Danie główne: smażone ślimaki zawijane w roladzie omletowej

3.La Strada, Piotrkowska 25
Przystawka: „Rillettes lumache” – ślimaki duszone w maśle z puree jabłkowym, domowa foccacia ze świeżą szałwią, konfitura wiśniowo-cebulowa z nutą miętową
Danie główne: „Tagliatelle con le lumache” – makaron własnej roboty tagliatelle z duszonymi na oliwie z masłem, czosnkiem i ziołami ślimakami, puder z czarnych oliwek, sałata z roszponki i kopru włoskiego

Senoritas

4.Senoritas, Moniuszki 1A
Przystawka: pieczone ślimaki w stylu meksykańskim/czosnek/chorizo/czerwona papryka/fioletowe ziemniaki/ mango-ancho-adobo/kremowy sos/chrupiąca tortilla
Danie główne: Chrupiące smażone ślimaki/ antrykot grillowany z ziołami i czosnkiem/ ziemniaczane puree z kremowym szpinakiem/ vinegrette z grillowanych pomidorów/masło z anchois, oliwa ze szczypiorkiem

5.Bawaria czy Tyrol, Piotrkowska 64
Przystawka: Ślimaki we mgle
Danie główne: Ślimaki na złoto z czarnym makaronem

Bavaria czy Tyrol

6.Drukarnia Off Piotrkowska 138/140
Przystawka: ślimaki po burgundzku
Danie główne: tuszki ślimaków z makaronem tagiatelle i warzywami w sosie pomidorowym

7.MITMI restobar Off Piotrkowska 138/140
Przystawka: ślimaki z owsianką ziołową i koprem włoskim
Danie główne: Gnolotti z gremolatą i ślimakami w sosie serowym

Mitmi

8.Spółdzielnia, Off Piotrkowska 138/140
Przystawka: Ślimaki z lodowym musem ziołowym.
Danie główne: Ślimaki na chutney-u pomidorowo-limonkowym z makaronem pappardelle

9.Restauracja u Kretschmera (Tobaco Hotel) Kopernika 64

Przystawka;Ślimaki, topinambur, chutney pomidorowo – ogórkowy, ciasto francuskie

Danie główne;Ślimaki, papryka, cukinia, kasza bulgur, boczniak, szpinak, ser kozi

 Four Colors

10.Restauracja Four Colors (DoubelTree by Hilton), Łąkowa 29
Przystawka: smażone ślimaki/szynka parmeńska/koper włoski marynowany w pomarańczach/ziołowe risotto
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe sous vide ze ślimakami/ mus z borowików/pieczony topinambur

 

11.Szwalnia Smaków, Piotrkowska 217
Przystawka: Francuskie sakiewki z ostrym farszem podawane z wiosenną salsą pomidorową
Danie główne: Pierogi nadziewane ślimakiem i szpinakiem podane z maślano – pietruszkowym sosem

 

12.Czeski Film, Tymienieckiego 25a
Przystawka: Czosnkowe ślimaki na cieście francuskim
Danie główne: Chabrowe penne ze ślimakami i szpinakiem

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...