Listopadowa edycja Restaurant Day

Już jutro rusza jesienna edycja międzynarodowej imprezy kulinarnej Restaurant Day. W Łodzi pojawi się pięć jednodniowych restauracji.

Cafe Do Brasil – jednodniowa kawiarnia brazylijska

Restaurant Day - Cafe do Brasil

W jesiennej edycji zadebiutuje Cafe Do Brasil, czyli brazylijska kawiarnia, która powstanie w Centrum Academia (ul. Dowborczyków 17/19), gdzie na co dzień można uczyć się capoeiry -brazylijskiej sztuki walki. – W środku szarej, zimnej i mokrej jesieni, chcemy przenieść trochę pięknego słońca z upalnej Brazylii. Będą zarówno tradycyjne brazylijskie słodkości, jak i najlepsze polskie desery z nutką egzotyki – tłumaczy Tomasz Tomczyk, właściciel Academii. Wypieki przygotuje Agnieszka Danowska, do niedawna dziennikarka kulinarna, pasjonatka słodkich wypieków.  W sobotę zjecie tu między innymi brigadeiros, czyli słynne, brazylijskie trufelki (1,50 zł), a także ananasowe babeczki z dwukolorowym kremem i dekoracją nawiązującą do flagi Brazylii (3 zł). Miłośników ciast będzie kusił sernik mango (5 zł), a poszukiwacze tropikalnych smaków powinni wybrać deser bezowy z marakują (5 zł). Do tego kawa – espresso (2 zł) i cappuccino  (4 zł), a także gorąca czekolada (3 zł) i bezalkoholowa lemoniada mojito po 2 zł. Ci, którzy przyjdą na Restaurant Day i zameldują się w Academii na Facebooku, otrzymają lemoniadę za darmo. Oczywiście nie zabraknie również capoeiry – wszyscy goście Cafe Do Brasil będą mogli podejrzeć jak wygląda trening, a – jeśli będą chętni – również wziąć w nim udział. Swoje niezwykłe umiejętności zaprezentują również zaawansowani zawodnicy z Centrum Academia.

Kawiarnia czynna będzie od 11.00 do 14.30.

U Stefy – Jednodniowa Restauracja Jesień 2015

Restaurant Day U Stefy

Stefa to prawdziwa weteranka Restaurant Day. Tym razem zaprasza na dania idealne na chłodniejsze dni. Będą rozgrzewające zupy, tłuste tarty i kruche ciasta w domowymi dżemami. W menu zupa z zielonej soczewicy (7 zł) i marchewkowa z imbirem (7 zł). Do każdej dostaniecie chleb na zakwasie. Będą też tarty – z czerwoną fasolą i domową kiełbasą (5 zł) oraz z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami (5 zł). Na miłośników słodkości czeka pleśniak (4 zł), Linzer Torte z dżemem porzeczkowym (4 zł) i drożdżówki z dżemem dyniowym lub marchewkowym (3 zł). Wszystko popijecie jabłkowym grzańcem bezalkoholowym w cenie 3 zł.
Stefa zaprasza do Biura Podróży i Tłumaczeń Olimp oraz GaleryjKi OlimpijKi w podwórku przy Piotrkowskiej 132 w godzinach 14.00 – 19.00.

Festiwal dyni w Zjadliwościach

Restaurant Day w Zjadliwościach

Jesienne mroki i niepogodę w Zjadliwościach rozświetli dyniowe słońce. Wpadajcie na dania z dyni pod różnymi postaciami. Jeśli nie próbowaliście nigdy makaronu z dyni, to zdecydowanie musicie się tu wybrać. Dla dziewczyn ze Zjadliwości to kolejna już edycja Restaurant Day, a podczas każdej przyciągają tłumy pysznymi, wegańskimi daniami. Swoją jednodniową restaurację otworzą dla was przy Piotrkowskiej 101 w godzinach 13.00 – 19.00.

Solna 15 Bistro

Restaurant Day w Solna 15 Bistro

W tej edycji zobaczymy prawie samych weteranów Restaurant Day. Ekipa Solna 15 Bistro startuje w imprezie już po raz szósty (wcześniej jako P109 Blender). W menu zupa krem z dyni z grzankami (5 zł), zupa meksykańska z klopsikami (5 zł) i sałatka szpinakowa z granatem, daktylami i jajkiem (7 zł). Do tego Kofta ze śliwką owinięta boczkiem podawana z puree ziemniaczano-selerowym (12 zł) oraz filet z kurczaka ze szpinakiem, serem pleśniowym i boczkiem podawana z tym samym puree (12 zł). Oprócz tego w Solnej 15 Bistro czekają na was cztery różne tarty w cenie 10 zł za porcję i domowe ciasta na deser.

Na ulicę Solną 15 wpadajcie od 12.00 do 20.00.

Oszczędna Niezwykle Gospodyni (dawne Korzenie)

Restaurant Day u Oszczędnej Gospodyni

Oszczędna Gospodyni stawia na wypieki, ale zjecie u niej również zupy i zapiekanki. Będzie zatem wszystko, czego potrzeba, aby wyżywić się od śniadania do kolacji. W cenach od 2 zł do 4 zł za porcję zjecie tu między innymi chleb żytni na zakwasie, bułki pszenne z płatkami orkiszowymi, drożdżowe cynamonowe ciasto odrywane, tartę na słodko ze śliwkami lub wytrawną z kalafiorem, tartaletki z kozim serem , domowe dżemy, pasztet z soczewicy ze śliwką, kremową zalewajka z grzybami, zapiekanki z warzywami korzeniowymi i serem. Wszystko popijecie herbatą jabłkową, kawą z kawiarki, mlekiem z miodem lub korzennym sokiem jabłkowym.

Gospodyni czeka na was na ulicy Krakusa 4 w godzinach 10.00 – 18.00. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...