Razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń zapraszamy was do świętowania dnia zalewajki. Mamy dla was ponad 30 zalewajkowych lokali i wydarzenia towarzyszące. Świętujemy od 18 do 24 marca!

Dumni z zalewajki po raz czwarty!

Jak co roku o tej porze możemy zaprezentować wam zaktualizowany Łódzki Szlak Zalewajki, czyli miejsca, które tę łódzką zupę mają w swoim stałym menu. Tych miejsc z roku na rok jest coraz więcej. Aktualnie zalewajkę można zjeść aż w 35 restauracjach! – ta liczba stale rośnie, tak więc jeśli prowadzisz restaurację i zalewajka jest obowiązkowym punktem twojego menu, napisz do nas. Żeby ułatwić wam poruszanie się po zalewajkowym szlaku przygotowałyśmy też interaktywną mapę, z którą nie pominiecie żadnej miski.

Specjalne zalewajki i e-book od restauracji z Monopolis

W tym roku głównym partnerem festiwalu zostało Monopolis. To miejsce które zachwyca swoim wyglądem, a także smakiem. Tutejsze restauracje to mocni zawodnicy na tle całego miasta. Dlatego w tej edycji właśnie lokale z Monopolis poprosiłyśmy o przygotowanie specjalnych zalewajek na czas świętowania. Tym sposobem od 18 do 24 spróbujecie tu zalewajki-ramenu w restauracji Sendai i specjalnej kremowej zalewajki z krokietem z kaszanki w restauracji Przy Kominie. Co więcej, będziecie mogli przygotować je w swoich domach – już szykujemy e-book z przepisami i film!

Kuchnia polska z zalewajką w roli głównej

Przy naszym wydarzeniu nie może zabraknąć dodatkowych atrakcji, a najlepszą zabawą dla nas jest jedzenie. Dlatego 21 marca razem z restauracją Przy Kominie zaprosimy was do wspólnego stołu, gdzie będziemy dzielić się jedzeniem i rozmawiać. Naszą przewodniczką po kuchni polskiej będzie szefowa kuchni Aleksandra Pintara-Smoczyńska, która już nie raz ujęła nas smakiem i wyglądem swoich dań. To tradycyjna kuchnia w nowoczesnej, autorskiej odsłonie. Jedno jest pewnie – będzie pysznie! Bilety na kolację są już dostępne w naszym sklepie.

Zalewajkowe plakaty i pinsy od Pinswear!

Jeśli jesteście dumni z zalewajki tak samo jak my, możecie pokazać to całemu światu. Jak? Mamy dla was zalewajkowe kolekcjonerskie plakaty i przepiękne przypinki od łódzkiej firmy Pinswear. A ponieważ miska zupy to za mało, prezentują one cały garnek pysznej zalewajki z kiełbaską i jajkiem! Autorem plakatu jest Igor Jankowski z Zostaw to nam. Po plakaty zapraszamy do naszego sklepu, zaś przypinki dostępne są w sklepie Pinswear (znajdziecie tam już dwa pinsy z kolekcji Jemy w Łodzi!).

Cała Łódź je zalewajkę 20 marca!

Gdyby atrakcji było mało, mamy dla was jedzeniowe wyzwanie. W środę 20. marca podejmujemy rękawice i chochle i jemy zalewajkę, ba, cała Łódź je zalewajkę! Tylko tego dnia zjecie łódzką zupę w specjalnej cenie 17 zł. Do zabawy dołączyły restauracje ze szlaku (zdecydowana większość) i kilka miejsc, które specjalnie na ten dzień przygotują swoją zupę. Róbcie zdjęcia ile misek tego dnia wskoczyło na wasze zalewajkowe konto.

ŁÓDZKI SZLAK ZALEWAJKI

Al Dente Pasta & Bąble Bar (Ogrodowa 19A, Manufaktura)

Zalewajka z pikantnym chipsem salami, crème fraiche
Cena: 25 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Bistro Dobra Energia (EC1, Targowa 1/3)

Zalewajka krem, ziemniaki, biała włoszczyzna, pieczona cebula, pieczony czosnek, kefir, przyprawy. Podawana z pieczonym boczkiem wędzonym i pieczoną cebulką.
Cena: 13 zł

Boska Włoska (Gojawiczyńskiej 22)

Pizza łódzka zalewajka: spód bianca, ser mozzarella fior di latte, biała kiełbasa, boczek, podgrzybki, prażona cebulka. Podawana z zalewajką 300ml. Cena: 49 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Chill Cafe & Bistro (Rudzka 62)

Zalewajka łódzka na autorskim zakwasie z kiełbasą, jajkiem i pieczywem.
Cena: 28 zł / 20 marca w cenie 17 zł zjecie tu talerz domowej zalewajki

Restauracja Delight (Hotel Andel’s, Ogrodowa 17)

Zalewajka, ziemniaki, pieczona kiełbasa, śmietana koperkowa.
Cena: 32 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Drukarnia Skład Wina & Chleba (OFF Piotrkowska)

Zalewajka po łódzku. Zakwas żytni, kiełbasa, boczek, cebula, grzyby leśne, śmietana, ziemniaki, majeranek, czosnek, jajko w panko.
Cena: 23 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Dzielna 43 (Narutowicza 43)

Tradycyjna łódzka zupa na wędzonce z podgrzybkami i śmietaną.
Cena: 20 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

Zalewajka na kaszance z przepiórczym jajkiem, prażokiem, pancettą i szczypiorkiem.
Cena: 28,99 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Fatamorgana (Księży Młyn 16)

Łódzka zalewajka, saucisson au brioche, jajko molett.
Cena: 29 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Ferwor (Piotrkowska 97)

Zupa łódzka z pepperoni twist: zalewajka, pikantne pepperoni, świeża kolendra, kleks śmietany.
Dostępna tylko 20 marca w cenie 17 zł.

Gęsi Puch (Stefanowskiego 17)

Zalewajka z boczkiem i grzybami, puree ziemniaczane z dodatkiem wędzonego twarogu, krokiet z białej kiełbasy i chrzanu.
Cena: 28 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Gorąca Kiełbasiarnia (Głowackiego 5A)

Zalewajka z podgrzybkami, cebulą, wędzonym boczkiem, jajkiem oraz do wyboru kaszanką lub kiełbasą. Podawana z pszenno-żytnim chlebem na zakwasie.
Cena: 17 zł

Hotel Grzegorzewski – restauracja Synestezja Smaku (3 Maja 59, Tuszyn)

Zalewajka na wędzonce, rydze, puree ziemniaczane z paloną skórką z ziemniaka, żelowane żółtko i rozmaryn.
Cena: 24 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Zalewajka z kiełbasą baranią, podgrzybkiem, ziemniakami i grzanką z masłem chrzanowym.
Cena: 28 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Jadłodajnia Dietetyczna (Zielona 5/7)

Zalewajka krem – ziemniaki, biała włoszczyzna, pieczona cebula, pieczony czosnek, kefir, przyprawy. Podawana z pieczonym boczkiem wędzonym i pieczoną cebulką.
Cena: 13 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Komediowa (Piotrkowska 12)

Zalewajka na zakwasie żurkowym z dodatkiem chleba żytniego, biała kiełbasa, jajko gotowane, smażona cebulka, maślanka
Cena: 29 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Kolektyw (Paderewskiego 6)

Pizza zalewajka: Crème fraîche na zakwasie chlebowym, mozzarella fior di latte, wiejska kiełbasa, gotowane jajko, szczypior + kubek zupy do popicia.
Cena: 40 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Restauracja Bagatela (Hotel Kolumna Park***, Hotelowa 1, Przygoń)

Zalewajka, grzyby, puree ziemniaczane, brzuch pieczony.
Cena: 26 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)

Łódzka zalewajka – Gotowana na wywarze warzywnym z dodatkiem naturalnego żytniego zakwasu, cebuli, suszonych podgrzybków, ziemniaków, czosnku oraz słodkiej śmietanki.
Dostępna tylko 20 marca w cenie 17 zł.

Mac & Chill (Piotrkowska 55)

Łódzki chill: pappardelle, ragu z białej kiełbasy, sos zalewajkowy, olej konopny, szczypiorek, parmezan

Oranżeria (Piotrkowska 40)

Łódzka kremowa zalewajka, wędzony twaróg, jajko panierowane w kaszance.
Cena: 27 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Piwnica Łódzka (Sienkiewicza 67)

Tradycyjna łódzka zalewajka.
Cena: 21 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Przy Kominie (Kopcińskiego 60/62, Monopolis)

Łódzka zalewajka na żytnim zakwasie z zapiekaną rozetą ziemniaczaną.
Cena: 35 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Pycha Micha (Piotrkowska 198)

Zalewajka na domowym zakwasie i wędzonych żeberkach, z dodatkiem suszonych borowików i boczku.
Cena: 14/16 zł (350 / 500 ml)

Radogość (Zgierska 214)

Łódzka zalewajka: zalewajka podawana z kremowym puree ziemniaczanym, jajkiem mollet, podsmażoną białą kiełbasą i boczkiem.
Cena: 23,90 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Rajskie Jadło Bałuty (Zachodnia 27)

Zalewajka na zakwasie z boczkiem, kiełbasą, jajkiem, borowikami, cebulą, czosnkiem, majerankiem, chrzanem i śmietaną.
Cena: 16 zł

Rajskie Jadło Galeria Łódzka (Galeria Łódzka)

Zalewajka na zakwasie, wędzonym boczku, z ziemniakami, kiełbasą i kwaśną śmietaną.
Cena: 15 zł

Rajskie Jadło Port Łódź

Zalewajka na zakwasie, wędzonym boczku, z ziemniakami, kiełbasą i kwaśną śmietaną.
Cena: 15 zł

Rajskie Jadło Teofilów (Traktorowa 63)

Zalewajka na zakwasie, ze smażonym boczkiem, kiełbasą, ziemniakami, grzybami leśnymi, jajkiem oraz sznytką chleba naszego wypieku.
Cena: 16 zł

Rajskie Manu (Rynek Manufaktury)

Zalewajka na zakwasie, z wędzoną kiełbasą, podgrzybkiem, jajkiem, puree ziemniaczanym z dodatkiem boczku, chrzanu i koperku.
Cena: 19 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Ramki (Piotrkowska 144)

Łódzka zalewajka: wywar na wędzonce, wiejska kiełbasa, zakwas żytni, puree ziemniaczane, jajko.
Cena:  27 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Ryby i Owce (Piotrkowska 295, Ogrody Geyera)

Zalewajka gotowana na wywarze jagnięcym, boczek, kiełbasa, żurek, krokiet z kaszanki, dauphine ziemniaczane i kwaśna śmietana.
Cena: 29 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Rodzinna Cafe Bistro (Paderewskiego 6)

Tradycyjna zalewajka z ziemniakami i białą oraz wędzoną kiełbasą.
Zalewajka dostępna 20 marca w cenie 17 zł

Sendai sushi & Ramen (Monopolis)

Zalewajka-ramen: Makaron wavy Tokyo style, bulion tonkotsu, zakwas pszenny, shio tare, pulpeciki z białej kiełbasy, jajko, grzyby shiitake, kwaśna śmietana, cebulka perłowa, olej majerankowy, natka pietruszki. 
Cena: 32 zł – zalewajka dostępna od 18 do 24 Marca / 20 marca w cenie 17 zł.

Spółdzielnia (OFF Piotrkowska)

Zalewajka z z grzybami leśnymi, prażokami, świeżym majerankiem i chipsem z pancetty.
Cena: 34 zł/ 20 marca w cenie 17 zł

Szpulka (Rynek Manufaktury)

Łódzka zupa na zakwasie gotowana na wywarze z warzyw korzeniowych i wędzonych żeber wieprzowych, serwowana z krokietem z kaszanki i rydzami.
Cena: 34 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Szyszka na talerzu (Wakacyjna 8, Łask – Columna Medica)

Zalewajka z chrzanem, grzybami i chrustem z pora.
Cena: 25 zł / 20 marca w cenie 17 zł

U Kretschmera (Kopernika 64)

Zalewajka z pierogiem z białą kiełbasą, jajkiem sadzonym, grillowanym boczkiem i grzybami.
Cena: 38 zł / 20 marca w cenie 17 zł

Ukryte Rzeki (Piotrkowska 295 A, Ogrody Geyera)

Autorska zalewajka z prażokiem, olejem z majeranku, topinamburem oraz tartaletką z marynowanymi borowikami i grzybową galaretką.
Cena: 29 zł

Urban Bistro (Stefanowskiego 18/22)

Zalewajka na zakwasie z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami.
Cena: 10 zł

Pub & restauracja W sercu Łodzi (Piłsudskiego 138)

Widzewska zalewajka na wywarze z wędzonych żeberek i zakwasie chlebowym, z białą kiełbasą, grzybami leśnymi, ziemniakami, cebulą, czosnkiem, majerankiem i śmietaną. Podawana z pieczywem.
Cena: 23 zł

Zatoka Smaku (Politechniki 10)

Tradycyjna zalewajka na wędzonym boczku z ziemniakiem i podgrzybkiem.
Cena: 17 zł

Zielona (Rynek Manufaktury)

Wegańska chrzanowa zalewajka z krokietem ziemniaczanym, siekanym niejajkiem i wędzonym chrupkiem o smaku boczku.
Dostępna tylko 20 marca w cenie 17 zł.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...