Łódzkie lokale pieką rogale - zestawienie na św. Marcina
Oprócz takich w tw wersji bezcukrowej, orkiszowe, croissanty i świętomarcińskie drożdżówki! Wszystkie wypełnione masą z białego maku. Sprawdź gdzie je dostaniesz.
Z roku na rok rogalowa lista rośnie w siłę, co jest wprost proporcjonalne do ilości chętnych na ten poznański przysmak. Choć nie są to certyfikowane rogale świętomarcińskie, wcale nie znaczy, że gorsze. Wszak te z najstarszej receptury przygotowuje się na margarynie – nie wiem jak Wy, ale ja jestem team masło, więc z jeszcze większym smakiem wgryzę się w te łódzkie. Tymczasem szybciutko sprawdzajcie i zamawiajcie! Mamy dla Was siedemnaście (!) miejsc.
Sienkiewicza 13
Co powiecie na świętomarcińskie drożdżówki? Właśnie tak! Łodziarnia / Drożdżarnia piecze pachnące, złote drożdżówki, wypełnione białym makiem, marcepanem, miodem, orzechami włoskimi, migdałami, rodzynkami, daktylami i skórką pomarańczy. Polane z wierzchu pomarańczowym lukrem z zatopionymi w nim płatkami migdałów. Drożdżówki z białym makiem już są dostępne i lepiej składajcie na nie zamówienia.
Cena 11 zł/ szt.
Okopowa 111
W tym roku pieką dwa rodzaje rogali, do wyboru z bakaliami i bez, przygotowane na maśle. Rogale w Coco już są dostępne i będą pieczone do przyszłego tygodnia. Lepiej składajcie na nie zamówienia, gdyż znikają w mgnieniu oka.
Cena 15 zł/ szt.
Piotrkowska 144
Rogale pieką również w Ramkach. Przygotowane z ciasta krucho-drożdżowego z białym makiem, bakaliami i rumem. Z wierzchu sowicie przykryte pomarańczowym lukrem i prażonymi migdałami z orzechem włoskim. Dostępne od 11 listopada!
Cena 16 zł/ szt.
Kilińskiego 243A
Rogale niemarcińskie – czyli maślane croissanty na zakwasie z nadzieniem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich, musu z rodzynek, miodu i skórki z pomarańczy. Polane lukrem pigwowym i posypane prażonymi orzechami włoskimi. Dostępne będą od 9 do 12 listopada od godziny 8.30. Zamówienia przyjmowane z dwudniowym wyprzedzeniem!
Cena 18 zł/ szt.
Zarzewska 21
Rogale z ciasta półfrancuskiego z wierzchu oblane białą czekoladą z bakaliami. W środku biały mak, orzech włoski i laskowy, rodzynki, skórka z pomarańczy, migdał i daktyle. Rogale będą dostępne w środę, czwartek i sobotę (9, 10, 12 listopada).
Cena 15 zł/ szt.
Piotrkowska 102A
Rogale z ciasta orkiszowego, polane lukrem z cukru trzcinowego i zatopionymi w nim orzechami włoskimi i makiem. A co w środku? Marcepan – robiony od podstaw – połączony z orzechami włoskimi, mielonym białym makiem, skórką z pomarańczy i syropem z agawy. Zamówienia na rogale Zjadliwości przyjmują do środy (9 listopada), natomiast rozpływać się nad ich smakiem będziecie mogli od 11 do 13 listopada.
Cena 19 zł/ szt.
Monopolis, Kopcińskiego 62
Rogale wypiekają z ciasta półfrancuskiego, nadziane masą z białego maku i marcepanu, posypane migdałami. Tu ciekawostka – Piekarnia przygotowuje swoje rogale przez cały rok! Natomiast 11 listopada wypiekają je cały dzień od 9.00 do 20.00.
Cena 7,50 zł/ szt.
Piotrkowska 107, Piotrkowska 111
Montag dla odmiany przygotował francuską wersję rogali. Dostaniecie tu chrupiące, maślane croissanty z białym makiem i bakaliami.
Cena 14 zł/ szt.
Księży Młyn 16
Zamówienia na rogale możecie składać również w Fatamorganie. Przyjmują je do 9 listopada (środa) z odbiorem 11 listopada w godzinach 10.00 – 15.00, a od 15.00 będą też dostępne do złapania na miejscu – ilość ograniczona! Oczywiście rogale będą z białym makiem, lukrem i prażonymi migdałami.
Cena: 14 zł/ szt.
Zachodnia 63
Pachnące, złote skarby znajdziecie też w bistro sŁodzi. Tutaj pieką rogale drożdżowe z masą z białego maku, lukrem i prażonymi migdałami. Dostępne są od 8 listopada aż do odwołania.
Cena 10 zł/ szt.
Park Źródliska, plac Zwycięstwa 3
Pięknie zakręcone rogale możecie złapać także będąc na spacerze w Parku Źródliska, a dokładnie w Tubajce. Rogale z białym makiem, bakaliami, lukrem i orzechami z wierzchu, możecie zamawiać do 9 listopada do godz. 20.00, z odbiorem 10, 11 i 12 listopada do godziny 15.45 – Dlaczego? Po tej godzinie wejście do parku jest biletowane. Jeśli nie uda Wam się wyrobić w tym czasie, Tubajka podrzuci je Wam pod parkową bramę 🙂 10 listopada będziecie mogli dorwać je też na miejscu – musicie liczyć się z tym, że znikają błyskawicznie.
Cena 17 zł/ szt.
Piotrkowska 128
Rogale z białym ale też niebieskim makiem będą wypiekane w piekarni Gałeccy. Tu również sugerują zamówić je z wyprzedzeniem, gdyż te dostępne od ręki szybko się rozchodzą. Cukiernia już piecze swoje rogale i zwykle trwa to aż do Świąt Bożego Narodzenia.
Cena 12 zł/ szt.
Księży Młyn 16, Sienkiewicza 79 | Powidok bistro by Stacja Zero – Plac Wolności 8
Jeśli szukacie czegoś bezcukrowego, na ratunek przychodzi Stacja Zero. W tym roku pieką rogale na cieście francuskim z mąki orkiszowej, nadziane masą z białego maku, oblane miodem z prażonymi migdałami i pudrem z ksylitolu. Dostępne we wszystkich lokalizacjach Stacji Zero i Powidok bistro od 8 listopada. Zamówienia przyjmują przez stronę www.stacjazero.pl/sklep Jest też pula dostępna od ręki – kto pierwszy ten lepszy!
Cena 15 zł/ szt.
Piotrkowska 217
W Szwalni znajdziecie rogale z ciasta półfrancuskiego. Mocno maślane, a w środku dużo masy makowej z rodzynkami w lekkiej rumowej zalewie. Na wierzchu uczciwa porcja lukru z karmelizowanymi migdałami. Rogale będą dostępne od 9 do 12 listopada.
Cena 17 zł/ szt.
Liściasta 86
Rogale z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, rodzynkami, migdałami i orzechami. Przy zamówieniu większej ilości cena jest do negocjacji.
Cena 16 zł/ szt.
Tatrzańska 78
Co prawda nie pieką ich sami, ale przyjeżdżają do nich prosto z Mazovia Patisserie. Jeśli chcecie spróbować jak smakuje rogal w Warszawskim stylu, zamawiajcie je od 8 do 9 listopada z odbiorem od czwartku (10 listopada) w godzinach popołudniowych. Rogal z białym makiem, miodem lipowym, chrupiącymi migdałami i kandyzowaną pomarańczą. Ilość limitowana.
Cena 15 zł/ szt.
Kilińskiego 39
Rogale przygotowane będą na cieście francuskim, nadziewane białym makiem i bakaliami, polane lukrem i posypane orzeszkami. Rogale będą dostępne od czwartku 10 listopada.
Cena 12 zł/ szt.