fbpx

Marcowy weekend w restauracjach

Zapraszamy na kolejne zestawienie weekendowych wydarzeń w łódzkich restauracjach. Sprawdźcie, co będzie się działo.

Noc Purymowa w Before Food Market

Marcowy weekend w restauracjach

W ten weekend przypada żydowskie święto Purim. Jest to radosne święto upamiętniające biblijną historię wyswobodzenie Żydów z rąk Hamana. Religia nakazuje tego dnia świętować hucznie i radośnie. Nie inaczej będzie już dzisiaj w Before Food Market w podwórku przy Piotrkowskiej 217, gdzie odbędzie się Noc Purymowa. Challah – Kuchnia Żydowska przygotuje z tej okazji specjalny mezze set – zestaw zakąsek do wina koszernego z beforowego Wine Baru. W Barze Shot Bay czeka zaś na was wybór alkoholi nisko- i wysokoprocentowych. Druga część obchodów przewidziana jest na sobotę (11 marca). Dawid Garfunkiel z organizacji HaMakom będzie uczył tańca z Syjonu, a wieczorem zagra Paweł Strzelec.

Korkociągiem po kulinarnej mapie świata w Dwa przez Cztery

Marcowy weekend w restauracjach

Przez cały weekend warto też odwiedzić wine bar Dwa przez Cztery przy Roosevelta 2/4. Choć na co dzień króluje tu oczywiście wino, to tym razem będzie można też smacznie pojeść. Ekipa wine baru zabierze was w kulinarną podróż do Azji. Przewodnikiem i szefem kuchni będzie Magda Klimczak, autorka bloga kulinarnego daretocook.pl. Dla gości przygotuje azjatyckie specjały – pierożki wonton, gorditę z pieczonym brzuszkiem na bazie koreańskiej pasty gochujang i pieczone nachos z kimchi. Do każdego dania będziecie oczywiście mogli napić się specjalnie dobranego wina.

Szkoła gotowania z Korzeniami

Marcowy weekend w restauracjach

Szkoła Gotowania Before Food Market zaprasza w sobotę na warsztaty kulinarne, które poprowadzi Michalina Smułka z restauracji Korzenie. Uczestnicy zajęć przygotują burrito w domowej tortilli z pieczonymi batatami, papryką, seitanem, zasmażaną fasolą i sosem pomidorowym + jogurtowy dip z awokado. Oczywiście wege. Przy okazji dowiedzą się też jak przygotowywać seitan i pomysłowo tworzyć roślinne warianty dań z różnych stron świata. Warsztaty odbędą się w trzech grupach o 16.00, 18.00 i 20.00. koszt udziału wynosi 50 zł od osoby.

Otwarcie Zjadliwości

Marcowy weekend w restauracjach

W sobotę (11 marca) o godzinie 12.00 rozpocznie się oficjalne otwarcie nowej, wegańskiej restauracji Zjadliwości. O samym lokalu mogliście już u nas przeczytać tutaj. Restauracja mieści się przy Piotrkowskiej 102, a jej oferta może być wam już znana – twórczynie miejsca niejednokrotnie brały udział w Restaurant Day czy targach śniadaniowych. Teraz, po ponad dwóch latach od ich pierwszej przygody z podobnymi eventami będą miały okazję ugościć was w swoim własnym lokalu.

Koniec Świata w Owocach i Warzywach

Marcowy weekend w restauracjach

W niedzielę, 12 marca warto zaś wybrać się do Owoców i Warzyw. O godzinie 18.00 odbędzie się tu kolejny pokaz w ramach cyklu z europejskim kinem dokumentalnym KineDok. Uczestnicy obejrzą polski film „Koniec świata” w reżyserii Moniki Pawluczuk. Intymny zestaw zwierzeń o osobistych końcach świata przypadkowych osób, dla których pretekstem stała się przepowiadana przez Majów apokalipsa. Film pokazywany był na wielu festiwalach w Polsce i na świecie. Wstęp na pokaz jest wolny.

Podobne posty

Gotowi na kolejne otwarcia? Mamy sporo nowego jedzenia do wypróbowania! Wbrew pandemii w Łodzi wciąż ...
Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował ...