Na ten moment czekałyśmy! Z radością odczytujemy wiadomości o tym, że  w Łodzi otwierają się nowe restauracje, a my możemy wrócić do relacjonowania kulinarnych nowości naszego miasta. Dział „ostatnio otwarte” na naszej stronie już dawno nie widział świeżych artykułów, ale dziś to się zmienia – niesiemy wam bowiem nowinę o pizzerii Mariano Italiano, która w zeszłym tygodniu zaczęła pracę przy ul. Struga 4.

Mariano Italiano to sieć funkcjonująca w województwie łódzkim, która pierwszą siedzibę otworzyła ok. 3 lata temu w Justynowie. – Drugi lokal otworzyliśmy 3 tygodnie temu w Kalonce, a tydzień później pizzerię w Ksawerowie. Teraz przyszła pora na Łódź! – mówi Krzysztof Jedynak. Otwarta 4. czerwca restauracja zajęła lokal przy ul. Struga 4, w którym wcześniej mieściło się kilka restauracji, m.in. Nienażarty czy francuska La Marmite. Tym razem, wnętrze restauracji zamieniło się we włoski krajobraz. Ścianę zdobi tu fototapeta ze zdjęciem uliczek Italii, a na stołach znalazły się obrusy w klasyczną, biało-czerwoną kratkę. Klimatu dodaje również stary kredens stojący w rogu pomieszczenia, którego obecność przywodzi na myśl kuchnię włoskiej nonny.

Przejdźmy do tego, co w pizzerii najważniejsze – czyli do pizzy. Mariano Italiano serwuje włoską pizzę w jednym rozmiarze (ok. 33-35 cm). Ich ciasto dojrzewa przez 24 godziny, a do przygotowania potraw używane są składniki importowane z Italii. W karcie znajdziecie 18 placków – ich ceny zaczynają się od 19 zł za klasyczną Margharitę, a kończą na 32 zł za Parmę z dodatkiem rukoli, szynki parmeńskiej, pomidorków koktajlowych i parmezanu. W menu znajdziecie zarówno klasyki, takie jak Frutti di Mare z owocami morza (31 zł), Hawajską z szynką i ananasem (25 zł) czy QuattroStagioni z szynką, oliwkami, karczochami i pieczarkami (28 zł), jak i kompozycje własne: Mariano z salami, cebulą i oliwkami (28 zł), Marcello z boczkiem, cebulą i jajkiem (27 zł) oraz Bolonię z mortadelą i grillowanymi warzywami (27 zł). Możecie zamówić tu również krem z pomidorów (10 zł) oraz sałatkę z prosciutto lub tuńczykiem (20 zł). W weekendy oraz na specjalne okazje do karty dołączają makarony.

W Mariano Italiano zjecie zarówno na miejscu, jak i na wynos. Łódzki oddział za chwilę uruchomi również dowozy, tak jak ma to miejsce w pozostałych lokalizacjach. Wkrótce pojawią się tu napoje alkoholowe: piwo i wino. Pizzeria na Struga otwarta jest codziennie, w tygodniu od 14:00 do 21:00, a w piątki o godzinę dłużej. W weekendy lokal działa od 13:00 – w sobotę zamykają się o 22:00, a w niedzielę o 21:00. W związku z niedawnym otwarciem, te godziny mogą się jeszcze zmieniać.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...