Mariano Italiano – nowa pizza przy Struga
Na ten moment czekałyśmy! Z radością odczytujemy wiadomości o tym, że w Łodzi otwierają się nowe restauracje, a my możemy wrócić do relacjonowania kulinarnych nowości naszego miasta. Dział „ostatnio otwarte” na naszej stronie już dawno nie widział świeżych artykułów, ale dziś to się zmienia – niesiemy wam bowiem nowinę o pizzerii Mariano Italiano, która w zeszłym tygodniu zaczęła pracę przy ul. Struga 4.
Mariano Italiano to sieć funkcjonująca w województwie łódzkim, która pierwszą siedzibę otworzyła ok. 3 lata temu w Justynowie. – Drugi lokal otworzyliśmy 3 tygodnie temu w Kalonce, a tydzień później pizzerię w Ksawerowie. Teraz przyszła pora na Łódź! – mówi Krzysztof Jedynak. Otwarta 4. czerwca restauracja zajęła lokal przy ul. Struga 4, w którym wcześniej mieściło się kilka restauracji, m.in. Nienażarty czy francuska La Marmite. Tym razem, wnętrze restauracji zamieniło się we włoski krajobraz. Ścianę zdobi tu fototapeta ze zdjęciem uliczek Italii, a na stołach znalazły się obrusy w klasyczną, biało-czerwoną kratkę. Klimatu dodaje również stary kredens stojący w rogu pomieszczenia, którego obecność przywodzi na myśl kuchnię włoskiej nonny.
Przejdźmy do tego, co w pizzerii najważniejsze – czyli do pizzy. Mariano Italiano serwuje włoską pizzę w jednym rozmiarze (ok. 33-35 cm). Ich ciasto dojrzewa przez 24 godziny, a do przygotowania potraw używane są składniki importowane z Italii. W karcie znajdziecie 18 placków – ich ceny zaczynają się od 19 zł za klasyczną Margharitę, a kończą na 32 zł za Parmę z dodatkiem rukoli, szynki parmeńskiej, pomidorków koktajlowych i parmezanu. W menu znajdziecie zarówno klasyki, takie jak Frutti di Mare z owocami morza (31 zł), Hawajską z szynką i ananasem (25 zł) czy QuattroStagioni z szynką, oliwkami, karczochami i pieczarkami (28 zł), jak i kompozycje własne: Mariano z salami, cebulą i oliwkami (28 zł), Marcello z boczkiem, cebulą i jajkiem (27 zł) oraz Bolonię z mortadelą i grillowanymi warzywami (27 zł). Możecie zamówić tu również krem z pomidorów (10 zł) oraz sałatkę z prosciutto lub tuńczykiem (20 zł). W weekendy oraz na specjalne okazje do karty dołączają makarony.
W Mariano Italiano zjecie zarówno na miejscu, jak i na wynos. Łódzki oddział za chwilę uruchomi również dowozy, tak jak ma to miejsce w pozostałych lokalizacjach. Wkrótce pojawią się tu napoje alkoholowe: piwo i wino. Pizzeria na Struga otwarta jest codziennie, w tygodniu od 14:00 do 21:00, a w piątki o godzinę dłużej. W weekendy lokal działa od 13:00 – w sobotę zamykają się o 22:00, a w niedzielę o 21:00. W związku z niedawnym otwarciem, te godziny mogą się jeszcze zmieniać.
1 Comment.
bardzo smaczna pizza, mega sycąca jak na swój rozmiar. czuć, że nie oszczędzają na składnikach za co duży props. brak ogródka na pewno sporym minusem. trzymam kciuki za rozwój.
EditComments are closed.