Menu Konesera w restauracji Ogień
Krewetki w pomidorach, comber jagnięcy z kaszą bulgur i słodki mus kokosowy z lodami ananasowymi to dopiero zapowiedź tematycznego menu, którego można obecnie spróbować w restauracji.
Restauracja Ogień mieści się przy zbiegu Al. Mickiewicza i Żeromskiego w Qubus Hotel Łódź. Już od 7 rano można wpaść tu na śniadanie w postaci szwedzkiego stołu, dania z karty serwowane są zaś od godziny 13.00. Aby urozmaicić obowiązujące na co dzień menu, regularnie wprowadzane są tu tematyczne promocje. To świetna okazja, by wykorzystać sezonowe produkty, ale również zaproponować gościom coś nowego i oryginalnego.
Wiosna to idealny czas na zmiany, również w restauracyjnej ofercie, pora więc zaprezentować Menu Konesera. Otwierają je krewetki, jednak tym razem towarzyszą im pomidory, groszek i biała fasola (40 zł). Ciepłe dni to oczywiście sałatki – nie mogło zabraknąć ich także w sezonowym menu. Do wyboru dwie propozycje: z łososiem, rukolą, awokado i mango lub rostbefem wołowym, któremu również towarzyszy słodki akcent w postaci soczystego ananasa oraz własnej produkcji sos barbecue.
Czas na dania główne – ryba kontra jagnięcina. W roli tej pierwszej polędwica z dorsza podana na puree przygotowanym z podsmażonego kalafiora z dodatkiem rodzynek (50 zł). Na prawdziwych mięsożerców czeka zaś comber. Co do niego? Zdrowe a zarazem smaczne dodatki: kaszotto z kaszy bulgur, blanszowane zielone szparagi i szczypiorek (70 zł). Kucharze nie zapomnieli oczywiście o słodkim finale – zwieńczeniem uczty konesera jest kokosowy mus z ananasowymi lodami, czekoladą i malinami (17 zł).
W restauracji Ogień sezonowemu menu towarzyszą również wina. Tym razem zasługują na szczególną uwagę, ponieważ są to dwa wyjątkowe trunki z polskich winnic. Pierwszym z nich jest Solaris z winnicy Turnau (tak, zbieżność nie jest przypadkowa – jednym ze współwłaścicieli jest Grzegorz Turnau). Niezobowiązujące, delikatnie słodkie wino o owocowych nutach jest wprost idealne na wiosnę, jeśli zaś poszukujecie taniczności, czeka na was czerwony Regent z dobrze znanej winnicy Srebrna Góra.
Menu Konesera pojawia się w restauracjach Qubus dwa razy do roku, ale i poza nim lokalni kucharze mają okazję dla przygotowania także własnych specjalności. Za kuchnię łódzkiego hotelu odpowiada Arkadiusz Nuszczyński, który już zaczyna przygotowania do lata. Na razie nie chce jeszcze odsłaniać wszystkich kart, ale wśród jego propozycji na pewno znajdzie się miejsce dla carpaccio z truskawek ze smażonymi lodami. Zanim jednak nadejdzie sezon na polskie truskawki, wizytę w Qubus Hotel Łódź osładza bardziej egzotyczny kokosowy mus.