Spotkania z inspirującymi ludźmi, warsztaty, pokazy kulinarne, wystawcy z całej Polski, od których zaopatrzycie się w pyszne regionalne produkty. Targi Natura Food & beECO 2023 odbędą się w łódzkiej Hali Expo w dniach 27-29 października.

Wiedzieliście, że co roku w okresie jesiennym, w naszym mieście organizowane jest największe wydarzenie dotyczące naturalnych i BIO produktów z całej Polski? To wyjątkowe targi, na których naprawdę warto być. Po pierwsze dlatego, że obkupicie się w swojskie wyroby i certyfikowane produkty regionalne jak miody, sery, chleby, przetwory czy wędliny. Po drugie poznacie ich twórców, którymi zwykle są wspaniali ludzie pełni pasji i miłości do tego co robią. Takie spotkania mogą być nawet początkiem współpracy biznesowej. Po trzecie oprócz toreb z zakupami wyjdziecie stąd z ogromną wiedzą, a to dzięki spotkaniom ze specjalistami w dziedzinie ekologii, zdrowia i żywienia. Argumentów „za” jest jeszcze więcej, dlatego wpiszcie EKO targi w swój plan na nadchodzący weekend.

Najlepsze produkty regionalne

Całe wydarzenie trwać będzie trzy dni. Targi startują w piątek o godzinie 10.00. Pierwszy dzień stanie pod znakiem inspirujących spotkań i rozmów. Tego dnia odbędą się aż trzy prelekcje. Profilaktyka oraz metody leczenia przeziębień według medycyny chińskiej, które poprowadzi Ewa Ostachowska z BeHealthy. O tym jak zmiany na talerzu wpłynęły na nasze życie opowie Anna i Wiesław Janelt z Vitality. Na koniec zaś Karol Przybylak (biokurier.pl) razem z Michałem Nowakiem (bionews.pl) porozmawiają o ekobiznesie w internecie, a dokładniej jak wykorzystać pozycjonowanie stron oraz sztuczną inteligencję – czyli tematy bardzo aktualne, z którymi warto być na bieżąco. 

Jeszcze w piątek poznamy zwycięzców siedmiu kategorii tegorocznego Tygla Smaków – wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, oraz wyniki prestiżowego konkursu o Złoty Medal Targów „Natura FOOD & beECO 2023” organizowanego przez Miejską Arenę Kultury i Sportu. Przy okazji tych konkursów będzie można poznać innowacyjne oraz dopiero wchodzące na rynek regionalne produkty. Tyle pierwszego dnia, dacie wiarę, że to dopiero początek? 

Specjaliści rozmawiają o zdrowiu

W całym wydarzeniu najlepsze jest to, że podczas jego trwania możecie zobaczyć całą gamę eko-produktów, kupić certyfikowane produkty ekologiczne, a także regionalne i tradycyjne przysmaki. Pomyślcie już o zbliżających się świętach, nic nie sprawdzi się tak dobrze na świątecznym stole jak jakościowe przetwory (to także dobry pomysł na prezent!). My w ubiegłym roku oprócz jedzenia kupiłyśmy tam ręcznie dziergane zimowe czapy. 

W sobotę, czyli drugiego dnia targów Dorota Metera, Prezeska Zarządu Jednostki Certyfikującej Bioekspert i poprowadzi prelekcję na temat ,,Znaków żywności ekologicznej’’. Również w sobotę odbędzie się już VIII Forum Alergii, czyli jeden z najważniejszych punktów wydarzenia. Co roku to spotkanie prowadzone jest w innym temacie, a ten wybierany jest przez uczestników ubiegłorocznego forum. W tym roku tematem rozmów, jaki poruszą specjaliści będzie stres i jego wpływ na odporność. Po tym spotkaniu możecie wziąć udział w gali Organic Life TOP 50, podczas której poznamy laureatów w 50 kategoriach plebiscytu ekologicznego. Nominowani mieli 30 dni na przedstawienie swoich dokumentów świadczących m.in. o działaniach na rzecz ekologii.

Pokazy kulinarne w wykonaniu znanych szefów kuchni

Ostatniego dnia targów będzie ogień. W niedzielę odbędą się dwa pokazy kulinarne zorganizowane przez Book & Cook. Pierwszy z nich poprowadzi Adam Kozanecki – charyzmatyczny szef kuchni Book & Cook oraz finalista IV edycji programu Master Chef. Adam jest miłośnikiem kuchni polskiej, uwielbia przedstawiać tradycyjne dania w nowej odsłonie. Podczas wspólnego gotowania zabierze nas w niemal każdy region Polski. 

Zaraz po EKO fire show z Adamem Kozaneckim, kuchenne stery przejmie Aleksander Michalski – kucharz z wieloletnim doświadczeniem, autor menu wielu cenionych restauracji w Polsce, a także za granicą. Aleksander również zabierze nas w podróż, ale tym razem znacznie dalej, bo aż do dalekiej Azji. Pokazem Azja Express fire show zakończą się dodatkowe wydarzenia zorganizowane z okazji targów.

Targi zaczynają się w piątek i kończą w niedzielę, każdego dnia trwać będą od godz. 10.00 do 17.00. Po szczegółowy plan wydarzeń i ich opisy zaglądajcie na główną stronę wydarzenia, link tutaj. Wstęp Targi Natura Food & beECO jest biletowany. Bilety możecie nabyć za pośrednictwem strony. Bilet normalny jednorazowego wstępu kosztuje 10 zł, bilet ulgowy 5 zł (który poza uczniami i studentami, obejmuje także posiadaczy karty łodzianina).

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...