Azjatycki street food, śniadania na Księżym Młynie, śródziemnomorskie klimaty i pyszna kawa – w Łodzi już zaraz zaroi się od nowych lokali! Zobaczcie, jakich otwarć możecie wyczekiwać w nadchodzącym miesiącu.

The Chef

Restauracja The Chef serwująca street food w azjatyckim wydaniu zmienia siedzibę! Po podbiciu osiedla, a także udanym debiucie podczas naszego pandemicznego Burger Fest 2020, Patryk przenosi kuchnię do centrum zajmując lokal po Gastromachinie na Piotrkowskiej 89. Menu, jak to w street foodzie, będzie się stale zmieniać – ale na pewno znajdziecie w nim puszyste bułeczki bao, aromatyczne curry oraz burgery, w tym hitowy już okonomiyaki burger z japońskim plackiem z boczkiem, płatkami ryby bonito i majonezem yuzu. To też jedyne miejsce w Łodzi, w którym spróbujecie frytek z yuki! W planach Patryka jest stopniowe rozszerzanie karty – z czasem w The Chef pojawi się pastrami, wypasione loaded hot dogs i kanapki cubano, będzie też piwo z Pinty, prosecco i wino… a wszystko to z widokiem na jedno z najładniejszych podwórek w mieście. Otwarcie w środę 12.08.!

Beestro Ciasno jak w ulu

Na Księżym Młynie jest pracowicie jak w ulu – a to nie tylko przez trwającą rewitalizację. Na początku sierpnia tuż obok Maison A.S. otworzy się Ciasno jak w ulu, w którym w otoczeniu zieleni będziecie mogli zjeść śniadania i lunche, a także wpaść na kawę + ciacho. Bistro stawia na eko produkty od lokalnych dostawców, a także regionalne piwa i wina. Jak sugeruje nazwa, nie obędzie się również bez świeżego miodu, który będziecie mogli podbierać do swoich śniadań ze specjalnego stanowiska. Stanowisko szefa kuchni obejmie Kamil Piotrowski, który doświadczenie zdobywał m.in. w Komediowej i Nie Lada Restobar. Lokal otworzy się na początku sierpnia i będzie przyjazny zwierzętom – w menu pojawi się nawet specjalne danie dla czworonogów.

MOON

Kiedy usłyszałyśmy, że w lokalu naprzeciwko Wody Sodowej buduje się piec do pizzy opalany drewnem, zadrżałyśmy z ekscytacji. W MOON, które otworzy się w pierwszej połowie sierpnia, zjecie pizzę we włoskim stylu tworzoną pod czujnym okiem Antonio Marollo – ale to nie wszystko. Menu tej restauracji z daniami inspirowanymi kuchnią śródziemnomorską będzie pełne ryb, robionych na miejscu makaronów i owoców morza. Oczekujcie tu polsko-francuskiego twistu, a to za sprawą szefa kuchni Karola Lubczyńskiego, który doświadczenie zdobywał we Francji oraz w siostrzanej Wodzie Sodowej. Dołóżcie do tego wina z łódzkiej firmy Appellation, kawę z włoskiego ekspresu oraz ciekawą kartę drinkową, a otrzymacie dobre miejsce na rodzinne wyjście na obiad oraz wieczorny wypad na miasto.

Cafe Kraftowa

Rano kawiarnia, wieczorem drink bar – tak zapowiada się działalność kawiarni Cafe Kraftowa, która wkrótce otworzy się przy ul. Piotrkowskiej 48. Jej największą chlubą będzie wyjątkowa kawa z włoskiej palarni spod Rzymu, która swoje ziarna wypala w sposób inny, niż zwykle. Z Italii do Łodzi właśnie jedzie specjalny sprzęt do parzenia, dzięki któremu napijecie się tu perfekcyjnego espresso – ale w Kraftowej dostępne będą również metody alternatywne. Właściciele już teraz zapowiadają, że w kawiarni będzie naprawdę wygodnie i przyjemnie – a to za sprawą licznych kanap i siedzisk, dzięki którym poczujecie się jak w domu. Zapowiada się ciekawie!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...