Najlepsza restauracja otwarta w 2014 roku

Najwyższa pora na kulinarno-gastronomiczne podsumowanie minionego roku, dlatego dziś ogłaszamy plebiscyt na najlepszą restaurację otwartą w 2014.

Długo trwała dyskusja, które restauracje nominować do naszego plebiscytu. Konkurencja jest wyjątkowo mocna, tak dużo było ciekawych otwarć w 2014. Rok temu tytuł najlepszej restauracji przypadł MITMI Restobar, bardzo jesteśmy ciekawe, kto tym razem zgarnie najwięcej głosów czytelników Jemy w Łodzi. Głosować możecie w ankiecie w środkowej kolumnie naszej strony. A oto nasi kandydaci:

Bawełna
Manufaktura, dopracowane wnętrze podkreślające fabryczny charakter miejsca, autorskie menu inspirowane śródziemnomorskimi smakami, a do tego oryginalne pomysły na promocję.

Bawełna

Jaffa
Jaffa zabiera nas w bliskowschodnią podróż, nie tylko tę kulinarną. W roli głównej hummus, ale spróbować tu można także innych wegetariańskich, żydowskich i arabskich dań.

Fot: Jaffa

Lavash
Tytułowa „gościnność Kaukazu” to nie tylko slogan reklamowy. Restauracja urzeka oryginalnymi smakami kuchni ormiańskiej i wyjątkową atmosferą stworzoną przez jej właścicieli. 

Fot: Lavash

Lokal
Galeria, klub muzyczny i restauracja w jednym z fajnym klimatem tworzonym przez ludzi z pasją. W Lokalu cały czas dużo się dzieje, w menu króluje zaś lekka i nowoczesna kuchnia polska.

Lokal

Łącznik
Z śródmieścia przenosimy się do byłych zakładów WiMa. Od rana Łącznik oferuje kawę i ciekawe menu, a jeżeli zostaniecie tu do późnego wieczora, weźmiecie udział w koncercie, imprezie lub pokazie filmowym.

Fot: Łącznik

Mare e Monti
Mare e Monti stawia przede wszystkim na oryginalne włoskie receptury i najwyższej jakości składniki. Poza ekskluzywnymi daniami skosztujecie tu również pizzy na cienkim cieście.

Fot: Mare e Monti

Otwarte Drzwi
Również w Otwartych Drzwiach króluje kuchnia włoska. Pierwsze skrzypce gra tu pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem, która szczególnie dobrze smakuje w kameralnym, letnim ogródku restauracji.

Otwarte Drzwi

Piwnica Łódzka
Zgodnie z nazwą Piwnica postawiła na łódzkie potrawy, których możecie tu spróbować w odświeżonej i ciekawej odsłonie. A na poprawę trawienia – pyszne nalewki własnej produkcji.

Piwnica Łódzka

Senoritas
Dzięki szefowi kuchni pochodzącemu ze Stanów do Łodzi zawitała meksykańska kuchnia w oryginalnym wydaniu, a do tego bogata oferta steków i wyjątkowe nalewki na bazie tequili.

Senoritas

Szwalnia Smaków – słodka nić
Mamy też przedstawiciela Piotrkowskiej 217. Zgodnie z nazwą Szwalnia Smaków stawia na słodkości, ale równie ważnymi pozycjami menu są tu dania nowoczesnej kuchni europejskiej.

Fot: Szwalnia Smaków

Warzywniak
Warzywniak udowadnia, że wegańska kuchnia może smakować nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom. Oferta cały czas się zmienia, co najlepiej pokazuje możliwości roślinnego gotowania.

Warzywniak

Włoszczyzna
Jeszcze raz w plebiscycie będą oryginalne włoskie receptury i pizza, tę jednak Włoszczyzna przygotowuje na grubym cieście, wypieka na dużych blachach i sprzedaje na kawałki.

Fot: Włoszczyzna

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...