fbpx

Najlepsza restauracja otwarta w 2016 – kandydaci

Przez ostatni tydzień na naszej stronie trwał plebiscyt na najlepszą restaurację otwartą w Łodzi w minionym roku. Dziś pora poznać zwycięzcę głosowania.

To była już czwarta edycja naszego dorocznego plebiscytu, w którym czytelnicy Jemy w Łodzi wybierają swoją ulubioną restaurację otwartą w ciągu minionego roku. 2016 obfitowała w nowe otwarcia, na łódzkiej mapie kulinarnej pojawiło się ponad 50 nowych lokali. Spośród nich wybrałyśmy 11 naszym zdaniem najciekawszych, a resztę zrobiliście wy. W ciągu tygodnia oddaliście w naszej ankiecie ponad 1300 głosów. Pora ujawnić, kto zdobył ich najwięcej.

Werble… Głosami czytelników Jemy w Łodzi, tytuł Najlepszej Restauracji otwartej w 2016 roku zdobyła Filharmonia Smaku! Drugie miejsce zajęły DOKI gastrobar, a trzecie Farina Bianco. Serdecznie gratulujemy!

Fot: Filharmonia Smaku

Filharmonia Smaku działa przy ulicy Pabianickiej 132 od czerwca minionego roku. W ciągu tych kilku miesięcy restauracja udowodniła, że wyśmienitą kuchnię można robić nie tylko w sercu miasta. Założeniem twórców Filharmonii od początku było stworzenie wykwintnego, ale przystępnego miejsca dla ludzi z okolicy, ale nie tylko. To się udało. Restaurację odwiedzają goście z całego miasta, którzy przyjeżdżają tu specjalnie, by spróbować dań spod ręki utalentowanego, młodego szefa kuchni Kamila Skroka.

Fot: Filharmonia Smaku

Menu to przede wszystkim dania kuchni europejskiej w ciekawej aranżacji. W niezbyt rozbudowanej karcie znalazły się przystawki, zupy, sałatki, dania główne i desery. Wszystkie przygotowywane z sezonowych składników i niezwykle ciekawe. W Filharmonii Smaku zjecie między innymi krem z kiszonych ogórków z puree ziemniaczanym, bulion z kaczki, gulasz z gęsiny czy szczupaka na puree selerowo-pietruszkowym. Codziennie pojawiają się też lunche w specjalnej cenie 18 zł w dwóch wersjach – mięsnej i wegetariańskiej. Jeśli jeszcze nie byliście w Filharmonii to naprawdę warto się wybrać na Pabianicką 132 i przekonać jak świetną kuchnię można serwować w (bądź co bądź) osiedlowej restauracji.

DOKI gastrobar – nowy lokal w OFF Piotrkowska

Niewiele starszy od zwycięzcy plebiscytu jest laureat drugiego miejsca – DOKI gastrobar. Nietypowa restauracja zadebiutowała na terenie OFF Piotrkowska w maju. Czemu nietypowa? DOKI zbudowano z czterech morskich kontenerów, w których mieści się restauracja z otwartą kuchnią i koktajlbar. Konstrukcja posiada dwa tarasy z widokiem na Piotrkowską i OFFa. Miejsce stworzyli Zuzanna i Mateusz Zawistowscy, Patryk Czaplicki i Dominik Łabuzek. Patryk i Dominik są też współtwórcami innej działającej w OFFie restauracji – MITMI. W menu od początku króluje sezonowana wołowina, burgery, owoce morza, kanapki i przekąski. Wypijecie tu też ciekawe drinki i koktajle. Lokal od początku cieszy się popularnością wśród łodzian odwiedzających OFF Piotrkowska i jest jednym z najbardziej malowniczo wyglądających miejsc w tym podwórku.

Farina Bianco - fot fb.com/farina.bianco
Farina Bianco – fot fb.com/farina.bianco

Zaledwie dwa miesiące działania wystarczyły restauracji Farina Bianco na zdobycie popularności, która zapewniła jej trzecie miejsce w naszym plebiscycie. Lokal mieszczący się przy Piłsudskiego 14, w dawnym domu handlowego Juventus działa od końca listopada. Króluje tu kuchnia włoska: pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem, domowe makarony, przystawki, sałatki i dania główne. Spróbujecie tu też śniadań z całego świata, jak również ręcznie lepionych pierogów i pieczonych ziemniaków na kilka sposobów. W stylowo urządzonych, designerskich wnętrzach restauracji znalazło się miejsce na winiarnię i bar z rozbudowaną ofertą koktajli i drinków. Wszystko to sprawiło, że miejsce właściwie od pierwszego dnia skradło serca i podniebienia łódzkich smakoszy. W weekendy trudno tu o wolny stolik, więc wybierając się do Farina Bianco nie zapomnijcie zrobić rezerwacji.

Jeszcze raz serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom, a naszym czytelnikom dziękujemy za oddane głosy. Kolejna edycja plebiscytu już za rok.

Podobne posty

Łódzka gastronomia to nie tylko nowoczesne, modne koncepty. To też ludzie, którzy karmili jeszcze ...
Wbrew pandemii w ubiegłym roku otworzyło się ponad 50 nowych lokali! Sprawdźcie, które z nich ...
Krewetki, kalmary, ośmiornice - w Seafood Bar&Market królują owoce morza, ale podane w ...