Nowo otwarta Coolka – szykujcie się na wyjątkowe słodkości
Rzemieślnicze lody, ciasta, torty, chleb z pieca opalanego drewnem, a do tego sklepik z wysokiej jakości produktami spożywczymi. Poznajcie Coolkę z siedzibą na Retkini.
Jeżeli chcecie odwiedzić otwartą niedawno Coolkę, szukajcie adresu Retkińska 104. W znajdującym się nieco w głębi budynku czeka na was jasne, przytulne wnętrze, pyszna kawa, cała gama wypieków z firmy Consonni oraz pochodzące od lokalnych producentów przetwory, makrony, tłoczone soki czy żytnie i orkiszowe mąki.
Historia Coolki zaczyna się jak wiele innych opowieści o zakładaniu restauracji czy kawiarni. Ania i Ewelina mają za sobą studia, pracę w dużych firmach i wychowanie małych dzieci – teraz przyszedł czas na realizację ich marzenia o własnym lokalu. Ania pochodzi z Częstochowy, stamtąd właśnie znała firmę Consonni. Choć ta ma swoje placówki w kilku polskich miastach, na próżno było szukać jej wypieków w Łodzi. Marka nieprzypadkowo kojarzy się z Włochami (została założona ponad sto lat temu w Lombardii), ale faktycznie od ćwierć wieku działa jako polska firma rodzinna na terenie Kamyka pod Częstochową. Zachęcamy do zapoznania się z jej niezwykłą historią – w wolnej chwili zajrzyjcie na jej stronę, by przeczytać o tym, jak ceniony inżynier rzuca dyrektorską posadę, by po czterdziestce pojechać do Włoch, by poświęcić się swojej pasji i na miejscu nauczyć się wypiekać panettone i produkować lody, o jakich nikomu nie śniło się w latach 90.
Wróćmy jednak do naszej Coolki. Choć dziewczyny same nie pieką ciast, cała reszta jest efektem ich starań. Same wymyśliły nazwę i logo, zajęły się wystrojem i przy wsparciu rodziny i przyjaciół wyremontowały lokal na Retkini. Potem ruszyły na szkolenia do Kamyka, czyli miejsca produkcji słodkości. Consonni jest jedyną cukiernią rekomendowaną przez Slow Food Polska, jest też członkiem Polskiej Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego. Sprawdzone, stare receptury i najwyższej jakości składniki. Przekonajcie się sami, ale ja wiem na pewno, że jeszcze nie raz zajrzę do Coolki.
T
yle opowiadań, a w końcu pora spróbować czegoś słodkiego. Z radością witam kolejne rzemieślnicze lody produkowane jedynie z naturalnych składników. Poza śmietankową i truskawkową klasyką na uwagę zasługują takie smaki, jak czekolada ze śliwką i koniakiem, pistacje z Bronte, wanilia z Bourbon czy jogurt z kalifornijską żurawiną (porcja 50 gramów kosztuje od 3,5 do 5 zł). Poza lodami W Coolce kupicie także pieczywo na zakwasie (również wypiekane w piecu opalanym drewnem), ciasta (na miejscu i na wynos) oraz zamówicie okolicznościowe torty. Do tego wyróżniony znakiem Jakość Tradycja drożdżowiec, babki według oryginalnego włoskiego przepisu, rogaliki z różą czy różnego rodzaju kruche ciastka.
Na tym nie koniec. Dopełnieniem oferty jest kawa i sklepik z wyselekcjonowanymi produktami. Te produkty również mają związek z firmą Consonni. Kawa pochodzi z firmowej palarni, która jest oczkiem w głowie syna właścicieli firmy (to Filip Bartelak – barista, instruktor i międzynarodowy sędzia w kawowych konkursach), wyroby sygnowane są zaś marką Folwark Kamyk, która zrzesza lokalnych i sprawdzonych producentów żywności. Mamy tu zarówno liczne przetwory (np. żurek, kwas chlebowy, płatki róży ucierane cukrze, brzoskwinie smażone na ogniu), jak i kawy, makarony, mąki, no i oczywiście słodycze.
Obecnie Coolkę możecie odwiedzać od wtorku do niedzieli między godz. 10.00 a 19.00. Gdy tylko przyjdą ciepłe dni, na tarasie cukiernio-kawiarni stanie letni ogródek i możliwie, że wówczas godziny pracy jeszcze się wydłużą.