Otwarcie Vapiano
Wielu z was zna ten włoski koncept z Warszawy. Wczoraj została otwarta pierwsza restauracja Vapiano w Łodzi.
Choć w Vapiano króluje kuchnia włoska, sieć ta wywodzi się z Niemiec – jej pierwszy lokal powstał w 2002 roku w Hamburgu. Obecnie na całym świecie funkcjonuje ponad 170 restauracji – najmłodsza właśnie wystartowała w łódzkiej Sukcesji.
Choć wnętrze jest bardzo przestronne, zostało zaprojektowane w przyjazny sposób (dotyczy to zarówno funkcjonalności, jaki przytulności). Jeżeli wpadniecie tylko na kawę, czeka na was kameralna część z wygodnymi kanapami i fotelami oraz położony w tej samej części bufet z napojami i deserami. Największą powierzchnię zajmują oczywiście wygodne stoły, ale można usiąść też przy barze otaczającym oliwne drzewko – charakterystyczny element wystroju każdego Vapiano. Białe ściany zdobią tu różnorodne obrazki, nawiązaniem do świeżych produktów w kuchni są wszechobecne doniczki z ziołami. Jak przystało na rodzinne miejsce, nie mogło zabraknąć też miejsca zabaw dla dzieci.
Jak się poruszać po Vapiano? Przy wejściu dostaniecie magnetyczną kartę, na której będą rejestrowane wasze zakupy (płatność przy wyjściu). Kierunek – wyspa ze stanowiskami, przy których przygotowuje się jedzenie. Zanim jednak sięgniecie po menu, rzućcie okiem w górę – na zabudowie, poza opisami poszczególnych działów, znalazło się też miejsce na łódzki akcent – grafikę przedstawiającą charakterystyczne miejsca i stworzony dla naszego miasta herb, również z drzewkiem oliwnym. Nie przedłużajmy- czas złożyć zamówienie.
Po lewej dział z pizzą na cienkim cieście, idąc w prawo: zupy, przekąski, sałatki i aż cztery stanowiska z makaronem i risotto – najbardziej popularnymi pozycjami w Vapiano. Makarony są przygotowywane na miejscu – do nich ponad 20 sosów do wyboru. Menu otwiera część z klasykami: aglio e olio, all’arrabbiata (obydwa po 15,90 zł), carbonana, bolognese (22,90 zł) czy pesto basilico (17,90 zł). W części „Vapiano della casa” znalazła się między innymi pasta z boczniakami i kurczakiem (17,90zł), polędwicą i grzybami (31,90 zł) i ravioli nadzieniem z rukoli i ricotty (25,90 zł), zaś w światowych inspiracjach -mkompozycja kurczaka z kapustą pak choi (27,90 zł) czy łososia z mango w tajskim stylu (29,90 zł).
Co poza makaronami? Klasyczne włoskie przekąski (bruschetta, caprese i carpaccio), krem z pomidorów, sałatki i desery. Z uwagi na kawiarnianą część lokalu, ich wybór jest znacznie większy, niż w typowym restauracyjnym menu. Za 11zł zjemy klasyczny sernik lub lody, w cenie 14.50 zł do wybory mamy tiramisu, mascarpone z owocami, panna cottę oraz sernik ciasteczkami owsianymi i jagodami (łącznie9 pozycji). Słodkości, podobnie jak pozostałe dania przygotowywane są na miejscu, jednak w oparciu o dokładne receptury obowiązujące w całej sieci.
Do Vapiano możecie dostać się nie tylko od strony galerii handlowej, ale również z zewnątrz. Każdego dnia restauracja otwierana jest o godzinie 10.00, od niedzieli do czwartku pracuje do 22.00 i do24.00 w soboty i niedziele.