Parowóz z nowymi smakami i promocjami
Nie macie pomysłu na lunch? Chińskie pierożki sprawdzają się zarówno na obiad, jak i weekendową kolację z przyjaciółmi.
Parowóz powstał prawie półtora roku temu i był pierwszym lokalem w Łodzi, który serwował chińskie pierożki przyrządzane na parze. Co zmieniło się od czasu otwarcia? Poszerzyło się menu kameralnego miejsca przy Nawrot 15 (blisko ulicy Sienkiewicza), lada moment pojawią się też nowe smaki pierożków oraz powiększone zestawy weekendowe w promocyjnej cenie.
Podstawa oferty Parowozu to oczywiście pierożki – do wyboru 12 rodzajów. Wśród propozycji bezmięsnych między innymi szpinak z serem, soczewica z imbirem czy ziemniak z kokosem i curry, dla mięsożerców kurczak z kolendrą, jagnięcina z jagodami goji i ciesząca się największą popularnością wieprzowina z krewetką (ja również stawiam na tę kompozycję). Porcja 10 sztuk kosztuje od 15 do 19 zł, na szczęście pomyślano też o tych, którzy chcieliby przetestować więcej smaków. Mix 10 sztuk wegańskich dim sum kosztuje 17 zł, możecie spróbować też na raz wszystkich 12 rodzajów (20 zł). Do tego dwa sosy do wyboru: łagodny i ostry (przygotowywany na bazie srirachy z orzeźwiającym dodatkiem cytrynowej skórki i soku z cytryny).
Już wcześniej w Parowozie pojawiały się nowe smaki, ale dostępne były jedynie przez krótki okres. Teraz ma się to zmienić – jeżeli nadzienie przypadnie do gustu gościom, trafi do podstawowego składu. Na pierwszy ogień idą pierożki z indykiem i warzywami, są dostępne od dzisiaj. Co fajne, przez najbliższy czas do każdej standardowej porcji będzie gratisowo dokładany dim sum z nowym nadzieniem, aby goście mogli spróbować i wyrazić opinię o nowościach. Maciek, właściciel Parowozu, gwarantuje, że pomysłów na ciekawe kompozycje mu nie brakuje. Możliwe, że już niedługo spróbować będzie też można wołowiny z kimchi czy indyka z grzybami mun – informacja o nowościach będzie się pojawiała na stronie lokalu.
Na pierożkach nie kończy się oferta Parowozu. – Od lat gotuję w domu, chętnie sięgam po orientalne smaki, które chciałbym zaprezentować na miejscu – mówi Maciek. Poza pierożkami, można tu zjeść także tajską zupę na mleku kokosowym (opcja z kurczakiem kosztuje 11 zł, złotówkę droższe są krewetki), miso (8 zł, z krewetkami za 12 zł) czy zupę kimchi (z tofu za 11 zł i karkówką 12 zł). Do tego proste sałatki (wakame, algi czy kimchi), a na deser słodkie pierożki z ciasta czekoladowego z masłem orzechowym i sosem mango. Całości dopełnia o parzona na miejscu kawa po wietnamsku, a wśród zimnych napojów sok z mango, kokosa, liczi lub guawy.
W planach nowe pierożki i zupy (np. wonton), ale również promocje. Pierwsza będzie obowiązywała już od jutra. Zasady Weekendu z Parowozem są proste: zamawiacie 4 dowolne zestawy, na wszystkie dostajecie 10% rabatu i dodatkowo nie płacicie za dostawę – dobra opcja na domówkę z przyjaciółmi czy obiad z rodziną. Promocja działa od godziny 17.00 w piątek do końca niedzieli. Zamówienia można składać telefonicznie (tel. 516 771 221) lub online (lada moment Parowóz będzie miał własny system zamówień na http://jemdimsum.pl/). Lokal jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 11.-20.00, w sobotę pracuje do 21.00, w niedzielę między 12.00 a 19.00.