Wielki festiwal makaronów i klusek Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest trwa w najlepsze, a oprócz dań przygotowanych przez restauracje mamy dla was jak zawsze dodatkowe atrakcje. Wszystkie z makaronem i kluskami w roli głównej.

Żółta grafika z grafikami różnych makaronów, na których znajduje się napis Pasta and Kluchy Fest. Obok znajduje się napis Jemy w Łodzi 8 - 18 kwietnia2021. Niżej znajduje się logo portalu Jemy w Łodzi i Łódzkiego Centrum Wydarzeń. W prawym górnym rogu znajdują się logo firmy Bidfood Farutex, sklepu Azjanatalerzu.pl i serwisu Glodny.pl

Wygraj zestawy produktów od Azjanatalerzu.pl

Partner naszego festiwalu, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował dwa specjalne, azjatyckie zestawy makaronowe. W pierwszym znajdziecie osiem różnych azjatyckich makaronów i noodli – od ramenu, przez sobę i vermicelli, po udon. Do drugiego trafiło siedem błyskawicznych koreańskich dań i zupek. Oba dostępne są za pośrednictwem naszego sklepu oraz na stronie www.azjanatalerzu.pl. Oba możecie też wygrać w naszym konkursie.

Jak je zgarnąć? Wystarczy wysłać do nas maila na adres jemywlodzi@gmail.com z odpowiedzią na pytanie: Co ugotujesz z produktów w boksach od Azjanatalerzu.pl? Nagrodzimy autorów najciekawszych odpowiedzi i propozycji dań. Na Wasze maile czekamy do 18 kwietnia 2021 r. do godziny 23:59. A jeśli brakuje wam pomysłów jak wykorzystać, to już wkrótce na naszym Facebooku pojawi się film z przepisem Agaty na super danie z produktów od Azjanatalerzu.pl.

Łódzka Pasta od Al Dente Pasta & Prosecco Bar

Na zdjęciu widać kilka czarnych, plastikowych pudełek z przezroczystym wieczkiem. W pudełkach znajduje się makaron rigatoni w dwóch kolorach - żółtym i czerwonym. Makarony ułożone są tak, że żółtym jest na górze, a czerwony na dole, co tworzy wrażenie flagi miasta Łódź wykonanej z makaronu. Na wieczku pudełka znajduje się okrągła, żółta naklejka z logo festiwalu Jemy w Łodzi Pasta&Kluchy Fest oraz napisem ŁÓDZKA PASTA
Łódzka Pasta od Al Dente Pasta & Prosecco Bar

Podczas festiwalu nie mogło zabraknąć łódzkich akcentów. Pierwszy jest naprawdę mocny. Restauracja Al Dente Pasta & Prosecco Bar z Manufaktury wyprodukowała Łódzką Pastę! To jedyny w swoim rodzaju makaron w kolorach łódzkiej flagi. Świeże, żółto-czerwone rigatoni możecie zamawiać z Al Dente w cenie 8 zł za 400 g. Restauracje produkuje je na miejscu w lokalu, a my już wkrótce pokażemy Wam, jak wygląda cały proces wytwarzania makaronu. Jesteśmy też bardzo ciekawe waszych dań w łódzkich barwach.

Przepis na tradycyjne, łódzkie kluchy

Drugim łódzkim akcentem będzie specjalny przepis na kluski żelazne, który wkrótce pojawi się na naszej stronie. Nie wszyscy wiedzą, że jest to tradycyjne danie z regionu łódzkiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. A my pokażemy wam przepis na ich nowoczesną, pyszną wersję z naszej książki „Łódzka Kuchnia Czterech Kultur”.

Na zdjęciu widać trzy książki Łódzka Kuchnia Czterech Kultur
Łódzka Kuchnia Czterech Kultur – książka

Dodajemy festiwalowi pikanterii

Agata z Jemy w Łodzi lubi ostre jedzenie. Laura Monti z Umamitu lubi gotować ostre jedzenie. Wydaje się więc logiczne, żeby zmierzyć je ze sobą. Tak też zrobimy! Laura stanie w kuchni swojego łódzkiego lokalu i przygotuje najostrzejszy makaron, jaki potrafi, a my przekonamy się, czy Agata ma rzeczywiście ognioodporne podniebienie. Żeby było ciekawiej, zaprosimy na tę pikantną degustację zaprzyjaźnionych, łódzkich głodomorów.

Sprawdźcie swoją wiedzę o makaronach i wybierzcie najlepszy

Sądzicie, że wiecie o makaronach wszystko? Sprawdzimy to! W ramach festiwalu szykujemy dla was makaronowy quiz, w którym będziecie mogli zweryfikować swoją wiedzę. Spróbujemy też wybrać najlepszy włoski makaron w Wielkiej Bitwie Makaronów. Zmierzą się w niej najbardziej znane pasty, a wy będziecie musieli zadecydować, czy jesteście team bolognese czy carbonara. Na koniec lektor języka włoskiego nauczy nas, jak poprawnie wymawiać nazwy włoskich makaronów i kluseczek.

Na zdjęciu widać białą, ceramiczną miskę o trójkątnym kształcie. W misce znajduje się makaron spaghetti z mięsno pomidorowym sosem
Wielka Bitwa Makaronów

Jeśli chcecie być na bieżąco ze wszystkim festiwalowymi atrakcjami obserwujcie nasze wydarzenie na Facebooku i nasz profil na Instagramie.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...