Pasta & Kluchy Fest - więcej niż festiwalowe makarony
Wielki festiwal makaronów i klusek Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest trwa w najlepsze, a oprócz dań przygotowanych przez restauracje mamy dla was jak zawsze dodatkowe atrakcje. Wszystkie z makaronem i kluskami w roli głównej.
Partner naszego festiwalu, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował dwa specjalne, azjatyckie zestawy makaronowe. W pierwszym znajdziecie osiem różnych azjatyckich makaronów i noodli – od ramenu, przez sobę i vermicelli, po udon. Do drugiego trafiło siedem błyskawicznych koreańskich dań i zupek. Oba dostępne są za pośrednictwem naszego sklepu oraz na stronie www.azjanatalerzu.pl. Oba możecie też wygrać w naszym konkursie.
Jak je zgarnąć? Wystarczy wysłać do nas maila na adres jemywlodzi@gmail.com z odpowiedzią na pytanie: Co ugotujesz z produktów w boksach od Azjanatalerzu.pl? Nagrodzimy autorów najciekawszych odpowiedzi i propozycji dań. Na Wasze maile czekamy do 18 kwietnia 2021 r. do godziny 23:59. A jeśli brakuje wam pomysłów jak wykorzystać, to już wkrótce na naszym Facebooku pojawi się film z przepisem Agaty na super danie z produktów od Azjanatalerzu.pl.
Podczas festiwalu nie mogło zabraknąć łódzkich akcentów. Pierwszy jest naprawdę mocny. Restauracja Al Dente Pasta & Prosecco Bar z Manufaktury wyprodukowała Łódzką Pastę! To jedyny w swoim rodzaju makaron w kolorach łódzkiej flagi. Świeże, żółto-czerwone rigatoni możecie zamawiać z Al Dente w cenie 8 zł za 400 g. Restauracje produkuje je na miejscu w lokalu, a my już wkrótce pokażemy Wam, jak wygląda cały proces wytwarzania makaronu. Jesteśmy też bardzo ciekawe waszych dań w łódzkich barwach.
Drugim łódzkim akcentem będzie specjalny przepis na kluski żelazne, który wkrótce pojawi się na naszej stronie. Nie wszyscy wiedzą, że jest to tradycyjne danie z regionu łódzkiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. A my pokażemy wam przepis na ich nowoczesną, pyszną wersję z naszej książki „Łódzka Kuchnia Czterech Kultur”.
Agata z Jemy w Łodzi lubi ostre jedzenie. Laura Monti z Umamitu lubi gotować ostre jedzenie. Wydaje się więc logiczne, żeby zmierzyć je ze sobą. Tak też zrobimy! Laura stanie w kuchni swojego łódzkiego lokalu i przygotuje najostrzejszy makaron, jaki potrafi, a my przekonamy się, czy Agata ma rzeczywiście ognioodporne podniebienie. Żeby było ciekawiej, zaprosimy na tę pikantną degustację zaprzyjaźnionych, łódzkich głodomorów.
Sądzicie, że wiecie o makaronach wszystko? Sprawdzimy to! W ramach festiwalu szykujemy dla was makaronowy quiz, w którym będziecie mogli zweryfikować swoją wiedzę. Spróbujemy też wybrać najlepszy włoski makaron w Wielkiej Bitwie Makaronów. Zmierzą się w niej najbardziej znane pasty, a wy będziecie musieli zadecydować, czy jesteście team bolognese czy carbonara. Na koniec lektor języka włoskiego nauczy nas, jak poprawnie wymawiać nazwy włoskich makaronów i kluseczek.
Jeśli chcecie być na bieżąco ze wszystkim festiwalowymi atrakcjami obserwujcie nasze wydarzenie na Facebooku i nasz profil na Instagramie.