Piątek, sobota, niedziela
Czas zaplanować kulinarny weekend – w tym tygodniu proponujemy kolację degustacyjną, pomaganie przez gotowanie i świąteczne wypieki.
Planowanie smacznego weekendu zawsze pomaga łatwiej przetrwać tydzień. Zobaczcie, co tym razem dla was mamy.
Piątek w Lokalu
Stęskniliście się za Próbami Smaku? Wracają – przygotowywane przez czteroosobową ekipę Lokalu pod przewodnictwem szefa kuchni Dawida Pieprzyka. Dziewięciodaniowa kolacja inspirowana będzie kuchnią francuską – to tak w oczekiwaniu na niedzielną galę Gault&Millau (oby przyniosła szczęście i dużo czapek). Na przywitanie jajko przepiórcze z kokosem, wiśnią i maślanką, a dalej między innymi ośmiornica, miętus ze szczawiem, przepiórka ze skorzonerą i sarna z trybulą (pełne menu dostępne w wydarzeniu) – brzmi to wszystko bardzo dobrze, więc my będziemy na pewno. Koszt menu degustacyjnego wynosi 140 zł (z pairingiem alkoholi 200 zł), aby zarezerwować miejsce dzwońcie pod numer 666 034 006 lub piszcie na adres kontakt@lokal-lodz.com.
Charytatywna sobota w Centrum Academia
W sobotę możecie dobrze zjeść, a tym samym wspomóc zbieranie funduszy dla rodziny, która straciła cały dobytek w pożarze mieszkania. Historia starszego małżeństwa, które ledwie ocaliło życie poruszyła pomysłodawczynię akcji „Gotuję –pomagam”. Ania Wyszyńska (współorganizatorka Kolacji w kontekście) zebrała do pomocy bardzo zacne, a równocześnie bliskie nam grono pasjonatek kuchni: Magdę Klimczak (fotografkę jedzenia, autorkę blogu daretocook.pl), Olę Józefowicz (sommelierkę po kursie Wine& Spirit Education Trust), Agnieszkę Danowską (dziennikarkę kulinarną i PR-owca) i Ulę Puławską (pasjonatkę kulinariów, absolwentka kursów w Cordon Bleu, WSET i Barry Callebaut). Przestrzeń udostępnił mąż Agnieszki – poczęstunek odbędzie się w szkołe capoeiry Centrum Academia przy ul. Dowborczyków 17/19 (w podwórku).
– Zaczynamy późnym, sobotnim śniadaniem od godz. 11:30, będziemy do momentu, aż wszystko będzie zjedzone. Cały dochód zostanie przekazany pogorzelcom – mówi Ania Wyszyńska. W menu między innymi pain perdu (tosty francuskie) z karmelizowanymi owocami, gofry na słodko i wytrawnie, a także tagine z kurczaka z kiszonymi cytrynami, ratatouille, wołowina po burgundzku, sałatka z pęczaku z dynią, tabouleh, zupa z pietruszki i gruszki, piersi z kaczki w porto, na deser – torty bezowe, ciastka maślane z lawendą i wiele innych niespodzianek. Dziewczyny pomyślały też o najmłodszych – dla dzieci będą m.in. kolorowe gnocchi, pulpeciki drobiowe i muffinki. Pomoc zaoferowały również firmy działające w Łodzi – Indesit wypożycza kuchenki, a Quba Cafe przywiezie ekspres i zapewnia zapas kawy.
Słodka niedziela na Piotrkowskiej 217
W niedzielę już od 10.00 w Before Food Market będzie unosił się zapach świeżo pieczonych ciast i ciasteczek. Wypieki – nietypowy jarmark świąteczny vol.2 – przywołujące świąteczną atmosferę tytułowe wypieki przygotują lokale z Łodzi, a również te na gościnnych występach. Kuroneko, Słodka Stacja, Coolka, a lista jest znacznie dłuższa. Poza słodkościami będą też świąteczne akcesoria i warsztaty przygotowane przez piekarnię Mikołaj. Jeszcze dziś do północy możecie zgłosić chęć udziału. Choć miejsc nie gwarantujemy, próbować warto – wystarczy wysłać maila na adres m.grodzinska@piotrkowska217.pl (w temacie wpisać: „warsztaty bake it”, w treści podać imię, nazwisko i numer telefonu).