fbpx

Bawełna

Odpuściliśmy sobie sobotnie otwarcie i na spokojnie zajrzeliśmy do Bawełny w poniedziałek. Oto kilka słów o kamiennych fundamentach, odzyskanej piwnicy, towarowej windzie i oczywiście o karcie.

Bawełna

Bawełna to jedyny lokal w Manufakturze (poprawcie, jeśli się mylę), który z tak dużą pieczołowitością oddał charakter fabrycznego wnętrza. Bez żalu zerwano katon-gipsowe ściany, spod grubej warstwy ziemi odkopano w piwnicy kamienie będące fundamentem imperium Poznańskiego, odkryto oryginalne podłogi i cegłę oraz dopracowano dopełniające całości szczegóły, takie jak przemysłowe lampy czy towarową windę. Choć wystrój nie uniknie porównań z lokalami warszawskimi czy naszym Off-em, moim zdaniem jest przykładem jednej z najlepszych aranżacji ostatniego czasu.

Bawełna

Uwielbiam patrzeć kucharzom na ręce (nie dla kontroli, podpatruję ich wprawne ruchy z podziwem i pewną zazdrością), dlatego też bardzo podoba mi się pomysł otwartej, widocznej z sali kuchni. Ta na razie serwuje pozycje z wyjątkowo krótkiego menu, ale w przeciągu 2 tygodni jej repertuar ma się znacznie poszerzyć. Specjalnością Bawełny ma być między innymi jagnięcina w kilku odsłonach.

Bawełna

W karcie mozzarella al forno, focaccia, carbonara, makaron strozzapreti z tuńczykiem, truflowe gnocchi czy semifreddo, a do tego pizze wypiekane w piecu opalanym drewnem. Dla mnie brzmi bardzo włosko, ale tak jak właściciele odżegnują się od porównań z Off-em, tak samo nie chcą być nazywani restauracją włoską. – Włoskie mają być nie dania, ale filozofia, czyli proste potrawy przygotowywane z najwyższej jakości produktów – wyjaśniają. Jeśli więc bardzo potrzebujemy klasyfikacji, niech zadowoli nas autorska kuchnia śródziemnomorska.

Bawełna

Na pierwszej wizycie zdecydowaliśmy się na zapiekaną w piecu mozzarellę w szynce parmeńskiej na rukoli i tagliatelle alla carbonara. Choć szłam z myślą o smakowych eksperymentach padło na prostotę i klasykę, ale w dobrym wydaniu to właśnie one są siłą kuchni włoskiej. Obydwa dania szczerze polecam, ale czekam z niecierpliwością na jagnięcinę i wypomnę, że nie było gnocchi.

Bawełna

Na koniec kilka słów o wysokości rachunku, jakiego możecie się spodziewać w Bawełnie. Cenowo restauracja plasuje się na średnim poziomie (szczególnie, jeśli mówimy o Manu). Sałaty kosztują 21 i 24 zł, w podobnej cenie są makarony i gnocchi, filet z łososia 29 zł, zaś stek z polędwicy wołowej – 47 zł. Za pizzę o średnicy 32 cm trzeba zapłacić od 20 do 35 zł, sosy dodatkowo płatne 4 zł.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...