fbpx

Eko Targ

W sobotni poranek możecie zobaczyć OFF Piotrkowską w nieco innej odsłonie. Restauracje jeszcze pozamykane, ale i tak popularne miejsce tętni życiem.

Od wejścia do OFF-u wita mnie kilku gości chińskich budek – po twarzach widać, że jeszcze nie zaczęli soboty, a dopiero kończą piątkową noc. Restauracje jeszcze śpią, albo dopiero zaczynają budzić się do życia. 9.00 rano to tradycyjnie czas Eko Targu – pogoda piękna, więc stoiska porozstawiane są na zewnątrz.

Eko Targ

W promieniach słońca kuszą smakowite tarty, świeżo smażone falafele, soczyste warzywa, słodkie wypieki i oczywiście pieczywo na zakwasie. Trochę jak w domu: są moi sąsiedzi z Soków Regionalnych, pachną smakowite bochenki chleba z Montagu, znajomy szef kuchni przemyka do sklepu z serami. Jest gorąco, kolorowo i wakacyjnie – dobrze jest wstać w sobotę rano!

Montag

Docieram w końcu do celu wyprawy – stoiska Słoiki 2.0. To dyplomowy projekt słuchaczy podyplomowych studiów Projektowania Kulinariów. Mają już logo marki, biznesplan i pierwsze potrawy – może w przyszłości uda się go zrealizować w praktyce?

Słoiki 2.0

Dania w słoikach pięknie się prezentują, na pewno dobrze też smakują. Chłodnik jest autorstwa naszej zaprzyjaźnionej blogerki, Biedronki w kuchni – bierzemy w ciemno.

Słoiki 2.0

Czas wracać do domu z obowiązkowym przystankiem na lodach w Babkarni. Spod lady dostałam sorbet „jabłko z cydrem”. Jestem szczęśliwa – teraz mogę już wrócić do domu i napisać ten tekst.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...