Pizza Fest 2020 - festiwalowe pizze
Już w piątek rusza Pizza Fest 2020 – największe święto pizzy w naszym mieście! Nie trzymamy Was już więcej w niepewności i prezentujemy wszystkie festiwalowe pizze. Zapewniamy, będzie co testować!
Tegoroczna edycja Pizza Fest będzie największą do tej pory, bo do festiwalu zgłosiła się rekordowa ilość restauracji – gotowość meldują aż 32 lokale! Część z nich przygotowała dwie pozycje, co oznacza, że w trakcie 10 dni będziecie mogli spróbować przeszło 40 pizz we włoskim i międzynarodowym wydaniu.
W trakcie trwania festiwalu czekają na Was także wyjątkowe wydarzenia, o których pisaliśmy tutaj. Z przyjemnością ogłaszamy jednak, że dołączyły do nich jeszcze jedne warsztaty – zajęcia z tworzenia górskiego sera wędzonego w firmie Browin. W trakcie zajęć przygotujecie także swoją własną pizzę! Warsztaty odbędą się w środę 5.02. o godzinie 10:00, a ich koszt to 50 zł.
Nie trzymamy Was dłużej w niepewności… przed Wami kompletna lista tegorocznych propozycji!
Agrafka
Pizza Drwala – sos pomidorowy, mozzarella, cheddar, sezonowany rostbef, ser panierowany, cebulka prażona, szczypiorek
Cena: 26 zł
ArcheVita
Pizza Ziemniaczana, podawana z zsiadłym mlekiem oraz sosem myśliwskim. Pizza podzielona jest na cztery odsłony wsi:
Wiosna: twaróg wędzony własnej produkcji, szczypiorek, rzodkiewka.
Lato: ogórek małosolny, jajko sadzone, szczypiorek.
Jesień: kapusta kiszona, grzyby, boczek wędzony, prażona cebula.
Zima: oscypek, skwarki z kiełbasy własnej roboty.
Cena: 29 zł
Bawełna
Pizza Bolonia – serek ricotta, tymianek, prawdziwa włoska mortadela z pistacjami, mozzarella di bufala, pomidory cherry, rukola.
Cena: 37 zł
Bellanapoli
Pizza salsiccia efriarielli – mozzarella, włoska kiełbasa salsiccia, friarielli (brokuły neapolitańskie).
Cena: 30 zł
Breadnia
Wegańska pizza bianca z chutney’em z fenkuła, wegańską ricottą, wegańską mozzarellą z orzechów nerkowca, greckimi oliwkami, sojową parówką i koperkiem.
Cena: 31 zł
Browar Księży Młyn
Pizza Taleggio – sos śmietanowo-serowy, ser taleggio, boczek, jajko, cebula, ziemniaki, natka pietruszki
Cena: 34 zł
DaVella
Pizza Bianca na białym sosie śmietanowym z palonym pieprzem, z mozzarellą, cime di rapa (kwiat brokuła w oliwie) i serem pecorino.
Cena: 36 zł (podczas trwania festiwalu wino białe Pecorico w cenie 10 zł za kieliszek)
Drukarnia
Pizza nero z sosem śmietanowo-czosnkowym z krewetkami, chorizo, cebulą czerwoną oraz salsą z mango, kolendry i chilli.
Cena: 36 zł
Farina Bianco
Pizza Salsiccia – sos pomidorowy, mozzarella, mascarpone, salsiccia marynowana w rozmarynie, szczypiorek.
Cena: 36 zł
Forno Nero
Pizza Mezza Luna – pizza w kształcie półksiężyca, która na otwartej części ma sos, wędzoną mozzarellę, pancettę i świeżą cytrynę, a w części calzone: sos, mozzarellę, nduję, cebulę i peperonilombardi.
Cena: 36 zł
Wegańska pizza Mezza Luna – pizza w kształcie półksiężyca, która na otwartej części ma sos pomidorowy, czosnek i bazylię, a w części calzone sos, wegańską mozzarellę, wegańskie salami pepperoni, cebulę i peperonilombardi.
Cena: 32 zł
Hamra
LAHM BI AJEEN – libańska pizza z mielonym mięsem jagnięcym, czerwoną cebulą, dzikim ogórkiem, marynowaną rzepą, orzeszkami pinii, parmezanem i sosem daktylowym.
Cena: 28 zł
YAM YAM VEGE – pizza z falafelem, serem halloumi, dzikim ogórkiem, marynowanym chilli i rzepą, oliwkami, czerwoną cebulą oraz sosami: daktylowym i tarator (w wersji wegańskiej bez sera halloumi i sosu tarator)
Cena: 24 zł
Heksagon
Pizza – sos pomidorowy, ragout z zająca, salami piccante, mozzarella di bufala, egzotyczne marynowane grzyby, oliwa ziołowa.
Cena: 38 zł
Italica
Pizza Zafferano – mozzarella fior di latte, nitki szafranu, prosciutto crudo di Parma DOP, grana padano DOP, karmelizowana cebula czerwona, kiełki buraka, świeża bazylia.
Cena: 32 zł
Jack’s Bar
Flammkuchen z cynamonową wołowiną – podpłomyk, śmietana, mozzarella, wołowe mięso mielone, czerwona cebula, pomidorki cherry, cynamon, ostra papryka, kmin.
Cena: 30zł
Kardamon
Pizza (wegańska, dostępna w wersji bezglutenowej) – ananas, papryczka jalapeno, pieczona dynia, czerwona cebula, cieciorka, wegański ser orientalny, prażone pestki dyni.
Cena: 25 zł
Klubopiwiarnia
Podpłomyk w stylu alzackim – podpłomyk, sos śmietanowy, 3 rodzaje sera, konfitura z czerwonej cebuli na winie, żurawina.
Cena: 19 zł
Lepione & Pieczone
Podpłomyki wegetariańskie – dwa podpłomyki, sos pomidorowy, grillowane warzywa, ser feta, natka pietruszki, podawane z sosem i surówką do wyboru.
Cena: 20 zł
MniammniaM
Pizza DueMondi (dwa światy), podzielona na dwie części:
Świat 1 – mozzarella, gorgonzola, mascarpone, ananas, peperoncino.
Świat 2 – sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella, chorizo, pomidory suszone, świeża bazylia, ocet balsamiczny.
Cena: 32 zł
NieWinni
NIEWINNY – podpłomyk, sos dyniowy z masłem orzechowym, grillowana cukinia i papryka, karmelizowana cebula, rukola, pestki dyni.
Cena: 25 zł
WINNY – podpłomyk, sos serowy z gorgonzolą, tarta mozzarella, bób, fuet, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki.
Cena: 25 zł
Otwarte Drzwi
Pizza w stylu japońskim – sos pomidorowy z nutą miso i pastą z fermentowanej soi, marynowana wołowina z Ato Ramen, krewetki w panko, mango mayo, rukola, prażony sezam, nori, katsuobushi (płatki suszonej ryby bonito)
Cena: 42zł
Peperoncini
Pizza Campagna – sos beszamelowy, pikantna kiełbasa nduja, ser scamorza, konfitura z czerwonej cebuli.
Cena: 30 zł
Pizza Nova
Pizza z wędzonym filetem z kurczaka, bazylią, pesto bazyliowym, mozzarellą, serem raclette i oliwą
Cena: 27 zł (lokal rusza 1 lutego)
Spółdzielnia
Pizza Las – sos pomidorowy, mozzarella, ricotta, grzyby leśne, pasta truflowa, rozmaryn
Cena: 33 zł
Tawerna Pepe Verde
Klasyczna – sos czosnkowy, boczek, salami piccante, por, pieczarki.
Cena: 34,50 zł
Wegańska – oliwa z czosnkiem, wegańska mozzarella, burak, konfitura z cebuli, papryka, kapary, orzechy włoskie, sos balsamico (dostępna również w wersji wegetariańskiej z sosem czosnkowym i klasyczną mozzarellą)
Cena: 34,50 zł
Toskania
Pizza festiwalowa – sos pomidorowy, mozzarella, nduja, provolone, ricotta, cukinia.
Cena: 29 zł
Trattoria Bandiera Italiana
Pizza Avocado con capra – sos z pomidorów pelati, mozzarella, ser kozi, awokado, rukola, cytryna do skropienia.
Cena: 33,90 zł
U Kretschmera
Zestaw trzech podpłomyków z mąki gryczanej z czarnuszką:
1 – boczek, cebula, kurki
2 – gruszka, twaróg kozi, rukola
3 – sardynki, pieczona papryka, pomidory
Cena: 32 zł
Włoski Temat Don Palermo
Pizza ALPI – mozzarella, ser fontina, sos truflowy, grzyby, bresaola (suszona i długo dojrzewająca wędlina z wołowiny), pietruszka.
Cena: 36 zł
Pizza MEDITERANEA (wegańska)– pomidory San Marzano, szparagi,kapary, oliwki czarne i zielone, bakłażan smażony, bazylia.
Cena: 28 zł
Woda Sodowa
Pizza salsicciafresco – sos pomidorowy, mozzarella, pikantna kiełbasa, gorgonzola, konfitura z czerwonej cebuli, rukola.
Cena: 29 zł
Zielona Górka
Pizza Margherita Napoletana –pomidory San Marzano, Mozzarella Di Bufala Campania, Pecorino Romano, Bazylia, Oliwa EVO
Cena: 28 zł
Zjadliwości
Pizza Socca (wegańska i bezglutenowa) – placek z ciecierzycy, wędzony twarożek z migdałów, grillowana gruszka, cytrynowe pesto z pietruszki, czerwona cebula, rukola, pomidorki
Cena: 25 zł