W dniach 9-18 lutego słowo „pizza” będziemy odmieniać przez wszystkie przypadki. Poznajcie uczestników tegorocznego festiwalu pizzy – to 38 miejsc i aż 56 pizz do spróbowania!

To już ósma edycja Jemy w Łodzi Pizza Fest, którą organizuje Łódzkie Centrum Wydarzeń i portal Jemy w Łodzi. W tym roku partnerami wydarzenia zostali: firma Bamir Pack, Bidfood i Glovo. Dzięki nim możecie spodziewać się atrakcyjnych wydarzeń towarzyszących, ale też pięknych festiwalowych pudełek na pizzę, ekspresowej i wygodnej dostawy oraz jakościowych składników. Właśnie o to chodzi w festiwalu, żeby dania stworzone przez restauracje były oryginalne i niedostępne w codziennym menu. W tym roku do festiwalowych pizz dołączyła spora reprezentacja wegańska – aż 18 propozycji.

Wydarzenia towarzyszące

Jest festiwal, więc muszą być wydarzenia towarzyszące, tym razem z pizzą w roli głównej. Jeszcze zanim wystartuje festiwal odbędzie się kolejne spotkanie klubu kolacyjnego JwŁ. Już w czwartek (8. lutego) w pizzerii Zielona Górka w Pabianicach ugości nas Jędrzej Lewandowski. To jedna z 50 najlepszych pizzerii w Europie, więc taka kolacja będzie idealną inauguracją festiwalu. Po drugie Pop-up Magdy Klimczak w rzemieślniczej piekarni Okruchy. 17 lutego w godzinach 9.00 – 15.00 będziecie mogli spróbować tam autorskich focaccii w różnych odsłonach do tego dobra kawa, wino i ludzie z mega zajawką do gotowania. Zestaw trzech focaccii kosztować będzie 39 zł.

Razem z restauracją Ferwor i ekipą Zbudowane z klocków przygotowaliśmy wydarzenie idealne dla rodzin z dziećmi (ale też dla dużych dzieci 😉 ). 17. lutego o 11.00 w Ferworze odbędą się warsztaty z budowania pizzy z klocków LEGO – połączone z jedzeniem pizzy! Mamy jeszcze wolne miejsca, bilety na wydarzenie kupicie tutaj. Drugi festiwalowy weekend będzie naprawdę intensywny. Ponieważ od piątku do niedzieli (16 – 18 lutego) w restauracji Zielona w Manufakturze dostępna będzie specjalna festiwalowa keto pizza z ciastem na bazie jajek, sera i siemienia lnianego. Więc nie tylko ketogenicznie ale także bezglutenowo.

Zbieracie nasze festiwalowe plakaty? W tym roku będzie co kolekcjonować. Zaczynając od plakatu – petardy, którego autorem jest Daniel Gouda Tworski znany jako Gouda Works. Plakat „Placek Wolności” w kolekcjonerskiej wersji jest już dostępny w naszym sklepie. Każdy łodzianin pizzożerca powinien go mieć na swojej ścianie. Ale, ale, to jeszcze nie koniec. W tym roku rozpoczęłyśmy wyjątkową współpracę z łódzką firmą Pinswear, która przygotowała dla nas całą kolekcję apetycznych pinsów. Już teraz możemy wam się pochwalić pierwszą przypinką – oczywiście z pizzą. Będziecie mogli je kupić, ale też wygrać, bo jak zwykle przygotowałyśmy konkursy z nagrodami. Koniecznie dołączajcie do wydarzenia na Facebooku a nic was nie ominie.

Tymczasem rozsiądźcie się wygodnie i zobaczcie jakie festiwalowe pizze zjecie w tym roku:

Al Dente (Manufaktura)

Misz masz: pizza w stylu neapolitańskim, crème fraîche, prażona pistacja, bazylia, pikantne salami spianata, mozzarella di bufala DOP, oscypek, pak choi, rukiew wodna
Cena: 56 zł
Dostawa: portale online

Alora (Piotrkowska 67)

Kokosowa: sos na bazie mascarpone I mleka kokosowego, mozzarella fior di Agerola, krewetki w kokosowym panko, majonez-mango, sriracha, prażone płatki kokosa, szczypiorek
Cena: 46 zł
(V) Veggie Vegan: pomidory san marzano BIO, bazylia, oliwa, wegańska mozzarella, cukinia, prażony jarmuż, wegański ser, mus pomidorowo-malinowy, kruszone migdały
Cena: 44 zł

Basilia Pizza (ul. Telimeny 8)

La Crema: sos z pomidorów pelati, mozzarella fior di latte, burrata, mortadela, karmelizowane pomidorki z tymiankiem, świeża bazylia, pistacje, krem balsamiczny
Cena: 44 zł
Dostawa: Glovo, portale online, www.basilia-pizza.pl, kom. 882 600 605

Bawełna (Manufaktura)

Pizza ai Funghi: sos na bazie crème fraîche i pasty truflowej z dodatkiem parmigiano reggiano, marynowane borowiki, ser grana padano, rukola, ser straciatella, oliwa truflowa, bresaola
Cena: 54,70 zł
Dostawa: Glovo, tel. 42 6 333 444; www.bawelnalodzdelivery.pl

Bistro Kolumna / Bistro Trattoria

Pizza Libana: pomidory di Parma, mozarella fior di latte, pasta tymiankowo-sezamowa z oliwą czosnkową, wołowe mięso mielone ze szpondra w przyprawach, sałatka tabula ze świeżą miętą, kolendrą, nacią pietruszki, ogórkiem zielonym, pomidorami i przyprawami
Cena: 50 zł
(V) Pizza Libana Vege: pomidory di Parma, pasta tymiankowo-sezamowa z oliwą czosnkową, tofu, sałatka tabula ze świeżą miętą, kolendrą, nacią pietruszki, ogórkiem zielonym, pomidorami i przyprawami
Cena: 40 zł
Dostawa: kom.721 297 488; www.bistrokolumna.com; www.bistrotrattoria.com

Boska Włoska (ul. Gojawiczyńskiej 22)

Variazione: crème fraîche, kiełbasa ‘nduja, pancetta, papryczki Lombardi, ser cheddar, rukola
Cena: 52zł
Dostawa: Glovo, www.boskawloska.com.pl, tel. 42 307 07 07

Breadnia (Piotrkowska 86)

Pizza Carbonara: sos bianco na bazie mascarpone i czosnku, mozzarella fior di latte, rukola, marakon fettuccine własnej produkcji, pancetta, pecorino
Cena: 44,90 zł
Dostawa:Glovo

Cochise (Piotrkowska 209)

Burger Florencja: burger w stylu meatzza – wołowina 170 g, sos marinara, rukola, burrata, suszone pomidory, karmelizowana cebula, mozzarella, prosciutto
Cena: 44 zł
Dostawa:Glovo, www.cochisefood.pl

Cocoart’s x Dzielna 43 (Narutowicza 43)

Pistacjowa pizza na słodko by Cocoarts: Pizza neapolitańska z brzegami wypełnionymi kremem lemon curd, sos do pizzy to krem ze 100% pasty pistacjowej, pomidorki – miechunka, lody śmietankowe imitują włoską burratę, delikatnie oblane oliwą z pestek dyni
Cena: 42 zł
Tylko na miejscu

Compañeros (OFF Piotrkowska)

Tlayuda, czyli meksykańska pizza ze stanu Oaxaca: kukurydziana tortilla, pasta z czarnej fasoli, szarpana wołowina, chipotle, ser mozarella, sałata rzymska, piklowana cebulka, piklowane jalapeño, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, granat, kolendra
Cena: 39 zł
Tylko na miejscu

Drukarnia Skład Wina & Chleba (OFF Piotrkowska)

Pide z grzybami i kremem truflowym: pide z podgrzybkami, białą cebulą, kremem truflowym, mascarpone, jajkiem, natką pietruszki i kaparami
Cena: 39 zł
Dostawa:Glovo 

Dzielna 43 (Narutowicza 43)

Smash Pizza: mozzarella fior di latte, 100 g wołowego smash burgera, karmelizowana cebula, sałata lodowa, ogórek konserwowy, pomidor, sos burgerowy i sos serowy cheddar
Cena: 47 zł
(V) Marinara Sbagliata: sos z żółtych włoskich pomidorów, pomidorki czerwone dorini, czosnek, oregano sycylijskie, bazylia
Cena: 29 zł

Fatamorgana (Księży Młyn 16)

Pizza po łódzku: sos na bazie zalewajki, kabanosy, boczek, cebula, mozzarella fior di latte, wędzony twaróg, majeranekCena: 45 zł
Dostawa:Glovo

Ferwor (Piotrkowska 97)

Vodka Roni Pizza: domowy sos tomato-vodka, pepperoni, grana padano, ser mozzarella fior di latte, straciatella, bazylia, miód bazyliowy
Cena: 42 zł
Dostawa:Glovo, portale online

Feliczita (Tymienieckiego 25a)

Pizza Azjatycka: sos pomidorowy po azjatycku, wołowina mielona smażona, grzyby, mozzarella fior di latte, sriracha majo, płatki chilli, szczypiorek, sezam
Cena: 48 zł
(V) Pizza Ratatouille: sos pomidorowy z konfitowanym czosnkiem, grillowane warzywa: pieczarka, papryka i bakłażan, ser kokosowy, pesto ziołowe, bazylia
Cena: 42 zł
Dostawa:Glovo, portale online

Forno Nero (Piotrkowska 79 w bramie)

Mezzaluna Pancetta Al Tartuffo: w części zamkniętej – sos pomidorowy, mozarella fior di latte, salami Napoli, mascarpone, trufla; w części otwartej – kwaśna śmietana, mozarella fior di latte, pancetta, rozmaryn, ziemniaczki, cebulka czerwona
Cena: 53 zł
(V) Mazzaluna Paradiso Verde:
w części zamkniętej – sos pomidorowy, salami wegańskie, mascarpone wegańskie, suszone pomidory; w części otwartej – pesto bazyliowe, mascarpone wegańskie, orzechy arachidowe, rukola (na życzenie dostępna także w wersji wegetariańskiej)
Cena: 53 zł
Dostawa:Glovo, portale online

Giorgio’s Pizza (Sacharowa 73A)

Chashu Fresco: szpinakowy crème fraîche, japońskie chashu, ‘nduja, ananas z chilli, kiełki
Cena: 49 zł
PIZZA DOSTĘPNA TYLKO NA WYNOS, kom.663 75 00 75 lub www.giorgiospizza.pl

Kolektyw (Paderewskiego 6)

Kim Dzong Spicy: pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, kurczak w zalewie Korean Fried Chicken, piklowane warzywa, kimchi, Prik nam Pla, hoisin mayo, sezam
Cena: 50 zł
Kim Dzong Spicy Vegan: pomidory san marzano, mozzarella wegańska, boczniak w zalewie Korean Fried Chicken, piklowane warzywa, kimchi, Prik nam Pla, sezam
Cena: 50 zł
Dostawa: Glovo, portale online,kom.609 063 066, www.restauracjakolektyw.pl

Hotel Grzegorzewski (3 Maja 59, Tuszyn)

Kaczka w Cieście Filo: ciasto filo, sos pelati, pierś z kaczki, francuski camembert, konfitura z czerwonej cebuli, rukola
Cena: 48 zł
(V) Wegańska Leśna Symfonia:
ciasto drożdżowe, jogurt z zielonym pieprzem, boczniak, pesto pietruszkowe, cebula prażona, mozzarella wegańska, oliwa truflowa
Cena: 45 zł
Dostępna tylko na miejscu

Komediowa (Piotrkowska 12)

Pizza Carpaccio Bresaola: sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, bresaola, ser feta, jalapeño, szpinak
Cena: 55 zł
(V) Pizza Hummus:
hummus, suszone pomidory, wędzone tofu, zielone pesto
Cena: 55 zł
Dostawa:Glovo, portale online

Locanda Cucina e Vino (Dożynkowa 2/4)

Gamberi al limone: crème fraîche, mozzarella fior di latte, pepperoncino, krewetki, czosnek, tarta cytryna, rukola
Cena: 55 zł
Dostawa:Glovo, portale online, www.locanda.pl

Nienażarty (Podchorążych 1A)

Pizza Pulled Pork: mozzarella fior di latte, pulled pork, karmelizowana cebula, autorski sos
Cena: 48 zł
Dostawa: Glovo

Nitka (Piotrkowska 56)

I’m in love with bresaola: dojrzewające we włoskim słońcu pomidory pelati, szpinak baby, długo dojrzewająca szynka wołowa (bresaola), anchois i ser burrata
Cena: 49 zł
(V) Crazy Zucchina: cukinia, vege mascarpone, oliwa truflowa, karmelizowana czerwona cebula, vege mozzarella, szczypior
Cena: 39 zł
Dostawa:Glovo, portale online

Oliviarnia (Rzgowska 198)

Canella: pizza romana z sosem z pomidorów pelatti, serem mozzarella fior di latte, mięsem z dzika marynowanym w winie z rozmarynem, owocem jałowca i cynamonem, wszystko dopełnione jabłkiem I konfiturą figową
Cena: 60 zł

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120 w bramie)

Sweet-Chilli Bacon: crème fraîche, mozzarella, bazylia, grana padano, oliwa, bekon w słodko-pikantnej glazurze, szczypiorek, prażony sezam
Cena: 42 zł

Peperoncini (Rokicińska 228/230)

Pizza Inverno: lardo, włoska kapusta w zimowej odsłonie, pecorino romano
Cena: 45 zł

Pina (Bartoka 20)

Pizza Habibi: molokhia duszona, mozzarella fior di latte, mielona wołowina, pomidory san marzano, prażone pistacje
Cena: 36 zł
(V) Pizza Zielone Habibi: molokhia duszona, mozzarella wegańska, niemięso mielone, pomidory san marzano, prażone pistacje
Cena: 38 zł
Dostawa: Glovo, kom. 500 673 673, tel. 42 673 94 17, www.pina.com.pl

Pizzanova (Piotrkowska 78)

Piklizza: sos pelati, mozzarella, kiełbasa, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek
Cena: 38 zł
(V) Piklizza wegan: sos pelati, mozzarella wegańska, niekiełbasa, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek
Cena: 38 zł
Dostawa:  www.pizzanova.upmenusite.com; 517 873 461, portale online

Pizza Lovers by The Chef (Galeria Łódzka)

Pizza Alpejska: oliwa, mozarella, guanciale, serek górski, żurawina, rukola
Cena: 44 zł
Dostawa:Glovo, portale online

Pizza Truck Garage (Piotrkowska 217)

Najlepsza pizza z krewetkami jaką jedliście: sos pomidorowy z pieczoną w piecu papryką, mozzarella, krewetki, papryka peperoni, sos pietruszkowo-cytrynowy
Cena: 39,99 zł
(V) Najlepsza pizza z boczniakiem jaką jedliście: sos pomidorowy z pieczoną w piecu papryką, pieczony w piecu boczniak, pesto bazyliowe, orzechy włoskie karmelizowane, sos pietruszkowo-cytrynowy
Cena: 34,99 zł
Dostawa: portale online

Pizzeria Osiedlowa (Broniewskiego 16 / Zakładowa 84)

Caldo Hawaiano: sos śmietanowy, mozzarella fior di latte, ananas flambirowany w cointreau, pikantna kalabryjska kiełbasa ‘nduja, burrata, parmezan
Cena: 47 zł
(V) Vegan Caldo Hawaiano: sos z pomidorów san marzano, ananas flambirowany w cointreau, jalapeño, pokruszone pistacje, krem balsamiczny
Cena: 42 zł
Dostawa: Glovo, www.pizzeriaosiedlowa.pl, kom. 690 512 997 – ul. Broniewskiego 16; kom. 505 293 997 – ul. Zakładowa 84,

Pomodoro (Rewolucji 1905 roku 4)

Pizza Emilia: mozzarella, pochodzące z regionu Emilia cebulki borrettane w occie balsamicznym z Modeny, coppa di Parma (baleron dojrzewający), parmezan w płatkach, rukola, oliwa z oliwek
Cena: 45 zł
(V) Calzone Erbazzone: pieróg faszerowany szpinakiem, cebulką czerwoną, czosnkiem i papryczką pikantną, z dodatkiem oliwek leccino i suszonych pomidorów, polany sosem pomidorowym
Cena: 35 zł
Dostawa: Glovo, www.pomodoropizza.pl, kom. 537 912 212, tel. 42 233 54 54

Przyjemność (Piotrkowska 91 w bramie)

Pinsa Arancia: mozzarella fior di latte, długodojrzewająca bresaola, palony likier pomarańczowy
Cena: 45 zł
Dostawa:Glovo

Tawerna Pepe Verde (Manufaktura)

BBQ z trawą cytrynową: sos BBQ z dodatkiem trawy cytrynowej, mozzarella, chilli, boczek, ser camembert, rukola, pomidorki koktajlowe
Cena: 52 zł
Dostawa:
Glovo, portale online, tel.42 630 88 98; 42 630 88 22

Roma (Piotrkowska 122)

Friarielli patata: mozzarella fior di latte, brokuł włoski friarielli, szarpana wieprzowina w sosie pelati i ostrej papryki, chipsy z ziemniaka
Cena: 49 zł
(V) Pizza con cavolfiore e cipolla: wegański sos śmietanowy z miętą i kolendrą, wegańska mozzarella fior di latte, krążki cebulowe w cieście, kalafior w ostrej papryce, czosnek. Całość posypana czarnuszka i świeżą kolendrą
Cena: 45 zł

SANPI Pizza (Słowiańska 47, Rąbień)

Anatra Con Fichi: oliwa extra virgin, mozarella fior di latte, jabłko, szarpana kaczka, figa, sos balsamiczny
Cena: 60 zł
(V) Verdure Alla Griglia: sos z pomidorów pelati, grillowana cukinia, czerwona cebula, bakłażan, papryka, marchew, przyprawy kuchni meksykańskiej, jogurt wegański
Cena: 45 zł
Dostawa:www.sanpipizza.pl; kom. 797 081 600; portale online

U Kretschmera (Kopernika 64)

Pizza Kryzysowa: sos pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser mozzarella + szklanka barszczyku
Cena: 32 zł
(V) Pizza Kryzysowa Wegańska: sos pomidorowy, cebula, mozzarella wegańska + szklanka barszczyku
Cena: 32 zł

Zielona Górka (Zielona 8, Pabianice)

Pastrami: crème fraîche z serem gruyère, pastrami z Łodzi, mozzarella, ziemniaki, cebula, na życzenie: ogórek kiszony
Cena: 55 zł
(V) Beigel/Bagel/Bajgiel: wypiekany z ciasta na pizzę, pasta oliwkowa z karczochem i koperkiem (oliwki, karczoch, koperek, bazylia, oliwa, czosnek i pomidorki semi secchi dla osłodzenia), sałata, rukola, świeży pomidor, cebula, mięta, bazylia
Cena: 39 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...