fbpx

Po najlepsze mięso do Spiżarni Rydzyńskiej

Naturalne, lokalne mięso, dziczyzna i wędliny od sprawdzonych dostawców, pieczywo na zakwasie i produkty spożywcze z niewielkich wytwórni i rodzinnych manufaktur. To wszystko czeka na was w Spiżarni Rydzyńskiej – niewielkim sklepie z wielkimi ambicjami.

Chociaż na naszej stronie najwięcej uwagi poświęcamy restauracjom i kawiarniom to nie potrafimy przejść obojętnie obok ciekawych sklepów oferujących najwyższej jakości żywność. Czasami są to sklepy ze zdrową żywnością, czasami takie, które oferują trudnodostępne, egzotyczne produkty, a czasami, jak w przypadku Spiżarni Rydzyńskiej, miejsca tworzone z pasji i zamiłowania do dobrego jedzenia.

Michał Błaszczyk w Spiżarni Rydzyńskiej fot. Spiżarnia Rydzyńska
Michał Błaszczyk w Spiżarni Rydzyńskiej fot. Spiżarnia Rydzyńska

Spiżarnia powstała niespełna dwa miesiące temu na Retkini. Niewielki sklep przy ulicy Przełajowej 6 stworzyli Michał i Marta Błaszczyk, a jego koncepcja wiąże się z rodzinnymi tradycjami. W domu Michał w Rydzynach pod Łodzią od pokoleń królowały dobre, naturalne produkty, wśród których ważne miejsce zajmowała dziczyzna. Dzięki tradycjom myśliwskim stała się ona specjalnością rodzinnej kuchni, która przyciągała do domu licznych gości. Z czasem zaczęli oni dopytywać o możliwość kupna podobnych produktów. Tak zaczął wykluwać się pomysł otwarcia w Łodzi sklepu oferującego naturalne, lokalne mięso.

Spiżarnia Rydzyńska na Retkini - fot. Spiżarnia Rydzyńska
Spiżarnia Rydzyńska na Retkini – fot. Spiżarnia Rydzyńska

Michał i Marta do otwarcia Spiżarni przygotowywali się wiele miesięcy. Chcieli mieć pewność, że produkty, które zaoferują klientom będą nie tylko pyszne, naturalne i lokalne. Zależało im, aby zawsze prezentowały tę samą, najwyższą jakość. Dlatego miesiącami szukali i sprawdzali dostawców, wybierając tych, którzy spełniali ich wysokie standardy. W ten sposób na sklepowe półki trafiło między innymi mięso z Warmii i Mazur, dziczyzna z Lubelskiego i Wielkopolski i wędliny z Roztocza.

Wołowina z oferty Spiżarni Rydzyńskiej - fot. Spiżarnia Rydzyńska
Wołowina z oferty Spiżarni Rydzyńskiej – fot. Spiżarnia Rydzyńska

Kupicie tu wołowinę (w tym sezonowane steki), wieprzowinę, cielęcinę, baraninę i drób pochodzące z niewielkich, często ekologicznych hodowli, w których zwierzęta pasą się na wolnym wybiegu. Mięso i dziczyzna stanowią trzon oferty sklepu, ale w jego ofercie znajdziecie też lokalne, naturalne wędliny i produkty mięsne bez polepszaczy – również z dziczyzny. Wśród nich chociażby pasztet z sarny produkowany przez niewielką wytwórnię specjalnie na zamówienie Spiżarni według przepisu mamy Michała. Oprócz nich kupicie tu także naturalne pieczywo na zakwasie (również z Montagu), zdrowe słodycze, miody, oleje i przetwory.

Miody z oferty Spiżarni Rydzyńskiej - fot. Spiżarnia Rydzyńska

Większość produktów dostępna jest w sklepie od ręki, ale mięso trzeba zamówić. Możecie to zrobić każdego tygodnia do soboty i zgłosić się po odbiór we wtorek. Z myślą o klientach z odleglejszych części miasta Spiżarnia Rydzyńska uruchomi niebawem sklep internetowy. Wkrótce powstanie też drugi sklep – tym razem w Konstantynowie Łódzkim. A jeśli chcecie sprawdzić jak smakują dania przygotowane z mięsa ze Spiżarni, odwiedźcie restaurację Cztery Ściany, gdzie spróbujecie dań przyrządzonych z ich wykorzystaniem.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...