Po najlepsze mięso do Spiżarni Rydzyńskiej

Naturalne, lokalne mięso, dziczyzna i wędliny od sprawdzonych dostawców, pieczywo na zakwasie i produkty spożywcze z niewielkich wytwórni i rodzinnych manufaktur. To wszystko czeka na was w Spiżarni Rydzyńskiej – niewielkim sklepie z wielkimi ambicjami.

Chociaż na naszej stronie najwięcej uwagi poświęcamy restauracjom i kawiarniom to nie potrafimy przejść obojętnie obok ciekawych sklepów oferujących najwyższej jakości żywność. Czasami są to sklepy ze zdrową żywnością, czasami takie, które oferują trudnodostępne, egzotyczne produkty, a czasami, jak w przypadku Spiżarni Rydzyńskiej, miejsca tworzone z pasji i zamiłowania do dobrego jedzenia.

Michał Błaszczyk w Spiżarni Rydzyńskiej fot. Spiżarnia Rydzyńska
Michał Błaszczyk w Spiżarni Rydzyńskiej fot. Spiżarnia Rydzyńska

Spiżarnia powstała niespełna dwa miesiące temu na Retkini. Niewielki sklep przy ulicy Przełajowej 6 stworzyli Michał i Marta Błaszczyk, a jego koncepcja wiąże się z rodzinnymi tradycjami. W domu Michał w Rydzynach pod Łodzią od pokoleń królowały dobre, naturalne produkty, wśród których ważne miejsce zajmowała dziczyzna. Dzięki tradycjom myśliwskim stała się ona specjalnością rodzinnej kuchni, która przyciągała do domu licznych gości. Z czasem zaczęli oni dopytywać o możliwość kupna podobnych produktów. Tak zaczął wykluwać się pomysł otwarcia w Łodzi sklepu oferującego naturalne, lokalne mięso.

Spiżarnia Rydzyńska na Retkini - fot. Spiżarnia Rydzyńska
Spiżarnia Rydzyńska na Retkini – fot. Spiżarnia Rydzyńska

Michał i Marta do otwarcia Spiżarni przygotowywali się wiele miesięcy. Chcieli mieć pewność, że produkty, które zaoferują klientom będą nie tylko pyszne, naturalne i lokalne. Zależało im, aby zawsze prezentowały tę samą, najwyższą jakość. Dlatego miesiącami szukali i sprawdzali dostawców, wybierając tych, którzy spełniali ich wysokie standardy. W ten sposób na sklepowe półki trafiło między innymi mięso z Warmii i Mazur, dziczyzna z Lubelskiego i Wielkopolski i wędliny z Roztocza.

Wołowina z oferty Spiżarni Rydzyńskiej - fot. Spiżarnia Rydzyńska
Wołowina z oferty Spiżarni Rydzyńskiej – fot. Spiżarnia Rydzyńska

Kupicie tu wołowinę (w tym sezonowane steki), wieprzowinę, cielęcinę, baraninę i drób pochodzące z niewielkich, często ekologicznych hodowli, w których zwierzęta pasą się na wolnym wybiegu. Mięso i dziczyzna stanowią trzon oferty sklepu, ale w jego ofercie znajdziecie też lokalne, naturalne wędliny i produkty mięsne bez polepszaczy – również z dziczyzny. Wśród nich chociażby pasztet z sarny produkowany przez niewielką wytwórnię specjalnie na zamówienie Spiżarni według przepisu mamy Michała. Oprócz nich kupicie tu także naturalne pieczywo na zakwasie (również z Montagu), zdrowe słodycze, miody, oleje i przetwory.

Miody z oferty Spiżarni Rydzyńskiej - fot. Spiżarnia Rydzyńska

Większość produktów dostępna jest w sklepie od ręki, ale mięso trzeba zamówić. Możecie to zrobić każdego tygodnia do soboty i zgłosić się po odbiór we wtorek. Z myślą o klientach z odleglejszych części miasta Spiżarnia Rydzyńska uruchomi niebawem sklep internetowy. Wkrótce powstanie też drugi sklep – tym razem w Konstantynowie Łódzkim. A jeśli chcecie sprawdzić jak smakują dania przygotowane z mięsa ze Spiżarni, odwiedźcie restaurację Cztery Ściany, gdzie spróbujecie dań przyrządzonych z ich wykorzystaniem.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...