fbpx

Pod JabłonkąKuchenne Rewolucje okazały się tak skuteczne, że właściciele dawnej restauracji Do Syta nie tylko stanęli na nogi, ale właśnie otworzyli drugi lokal pod nowym szyldem.

Magda Gessler trafiła do restauracji „Do Syta” w 2013 roku. Po rewolucji zmienił się wystrój, nazwa i oczywiście menu. Nowa kuchnia tak przypadła do gustu gościom, iż właściciele lokalu właśnie wystartowali z filią Pod Jabłonką. Oficjalne otwarcie miało miejsce 4 marca przy ul. Paderewskiego 11 (to tu mieściła się dawniej restauracja Rajdowa).

Pod Jabłonką

Pod Jabłonką mieści się na pierwszym piętrze pawilonu handlowego – wbrew pozorom lokalizacja ta ma swoje plusy. Za wielkimi witrynami rozciąga się widok na miasto, latem będzie zaś można zjeść tu obiad na zadaszonym tarasie. Wystrój nawiązuje do pierwszej lokalizacji – jest tu przede wszystkim przytulnie i domowo. Jasne meble, świeże, wiosenne kwiaty na stołach i naklejkach zdobiących część okien, są też jabłonie – zdjęcie zielonego sadu i błękitnego nieba na wielkiej fototapecie od razu poprawia nastrój, nawet w pochmurny dzień. Ponieważ lokal przy Paderewskiego jest wyjątkowo przestronny, udało się tu zorganizować duży kącik zabaw dla dzieci i kawiarnianą strefę z wygodnymi fotelami i niskimi stolikami. Restauracja jest czynna przez cały tydzień od 12.00 do 18.00, teraz dzięki dwóm lokalom Pod Jabłonką jest w stanie dostarczyć posiłki do każdego miejsca w Łodzi.

Pod Jabłonką

Dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji odwiedzić żadnego z miejsc, przedstawiamy menu. Króluje tu domowa kuchnia przygotowywana według tradycyjnych receptur i świeżych, sezonowych składników. Niesłabnącą popularnością cieszy się zupa pomidorowa (5 zł), placuszki z jabłkami (3 szt. za 8 zł) czy placek po węgiersku (15 zł). Daniem sygnowanym przez Magdę Gessler jest schab karkowy z ziemniakami i okrasą oraz kapustą gotowaną (20 zł), ale mięsnych dań jest tu znacznie więcej, jak chociażby karczek z grilla (14 zł), devolay (13 zł) czy specjalnie polecane: sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym i ziemniakami (28 zł), stek z rostbefu oraz zestaw mięs z grilla (28 zł). – Na schab Magdy Gessler przyjeżdżają do nas goście z całej Polski – z dumą mówi właściciel, Paweł Broncher.    

Pod Jabłonką

Poza podstawową, krótką kartą dań dostępne są  także trzy zestawy obiadowe w cenie 16, 20 i 22 zł (w tygodniu zmieniają się co dwa dni). Raz w miesiącu do menu trafiają cepeliny z mięsem – jedno z ulubionych dań bywalców Pod Jabłonką. – Cepeliny zaczynamy przygotowywać już w nocy, i kleimy je przez cały dzień – śmieje się szefowa kuchni. Wiele osób zjada jedną porcję na miejscu, a drugą zabiera do domu. Mamy nadzieję, że tak samo przypadną do gustu gościom przy Paderewskiego – dodaje.

Podobne posty

O lodach było już w tym roku sporo, ale nic o tajskich. Więc jest, a Rolersi mają jeszcze do tego ...
Próchnika 53 – zaledwie 10 minut spacerem od Piotrkowskiej, by zaliczyć kolejne gastro otwarcie w ...
We wrześniu Łódź znowu stanie się kulinarną stolicą Polski. Wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń ...