Polska Klucha

Od świąt minęły dwa tygodnie, więc już wiele osób zdążyło pewnie zatęsknić za pierogami. Oto one – tym razem serwowane przez Polską Kluchę.

 

Polska Klucha otworzyła się pod koniec 2017 roku, nazwa sama wyjaśnia, w czym lokal się specjalizuje. Idealnie wstrzeliła się w sezon – w końcu grudzień to miesiąc pierogów. W stałej ofercie są te świąteczne z kapustą i grzybami, ale wybór jest znacznie większy.

Polska Klucha

Zacznijmy od lokalizacji. Nie, nie jesteśmy w centrum – Polska Klucha mieści się przy Rzgowskiej 53. To rodzinny bar założony przez mamę i córkę. Mama od lat zawodowo gotuje (specjalizuje się w tradycyjnych, polskich potrawach), za namową córki postanowiła „przejść na swoje”. Tak więc mama rządzi w kuchni, a córka Patrycja na sali. Jeśli o wnętrzu mowa – jest miło i przytulnie. Małym problemem jest wentylacja (swoją drogą problem bardzo wielu restauracji), ale w końcu nie przychodzimy tu na elegancką kolację.   

Polska Klucha

Największą popularnością cieszą się oczywiście pierogi – do wyboru jest 9 rodzajów. Menu otwiera klasyka, której nie mogłoby zabraknąć w żadnej szanującej się pierogarni: farsz mięsny, kapusta i grzyby oraz ruskie. Dalej mamy szpinak z fetą, dynię i parmezan, kaszą gryczaną z wątróbką, soczewicę i pieczarki, biały ser i wariację owocową na słodko. Do tego okrasa do wyboru: podsmażona cebulką, cebulka z boczkiem lub masło czosnkowo-ziołowe. Mała porcja kosztuje 8 zł (5 sztuk), duża 14 zł (9 sztuk). Mnie najbardziej do gustu przypadły te z mięsem, ale w kwestii pierogów jestem tradycjonalistką i prawie zawsze stawiam na klasykę (mąż głosuje na dynie z parmezanem).

Polska Klucha

Co poza pierogami? Szef kuchni poleca pieczone żeberka na kapuście z prażokami (16 zł), w stałej ofercie są też cepeliny (3 szt. za 12 zł), czyli duże ziemniaczane kluski z mięsnym nadzieniem. Poza tym każdego dnia pojawia się nowy zestaw obiadowy (zależnie od dań, kosztuje od 13 do 21 zł). Tu oczywiście musiały przewinąć się też tytułowe kluchy: kopytka, pyzy czy knedle, ale jest też sporo innych dań. Wśród zup oczywiście pomidorowa, rosół, żurek czy ogórkowa, wśród dań głównych między innymi zrazy wieprzowe, fasolka po bretońsku czy gulasz z kaszą gryczaną.

Polska Klucha

Lokalizację Polskiej Kluchy już znacie, czas na godziny otwarcia. Lokal czynny jest od poniedziałku do soboty od 11.00 do 18.00, w niedziele ma wolne. Dania możecie też zabrać na wynos. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...