Przeciwko marnowaniu jedzenia – łódzkie incjatywy
Czy wiecie, że jedna trzecia wytworzonego jedzenia trafia do kosza? Na szczęście, powstaje coraz więcej inicjatyw, które pomagają ograniczyć food waste – a często także przy okazji pomóc potrzebującym. Zobaczcie, które z nich działają w naszym mieście!
Too Good To Go
Aplikacja Too Good To Go wreszcie działa w Łodzi! TGTG umożliwia promocyjną sprzedaż paczek z jedzeniem, którego nie udało się sprzedać w ciągu dnia: w tym m.in. pieczywa, wypieków, dań, lunchy i soków. Dokładna zawartość pakunków od restauracji i sklepów jest jednak niespodzianką. TGTG powstało kilka lat temu, ale dopiero od niedawna możecie korzystać z niego w naszym mieście. Jak to działa? Ściągacie aplikację na telefon, a następnie podajecie swój adres i określacie odległość lokali – warto bowiem zaznaczyć, że paczki odbiera się samodzielnie. Na stronie głównej możecie przeglądać polecane restauracje wraz z ceną pakunku oraz godzinami odbioru. Do programu dołączyło niecałe 20 łódzkich lokali i okolic, w tym m.in. MONTAG, Bistro Book&Cook, Pop’n’art, Imber, Otwarte Drzwi, Starbucks i Takżetego wege bistro, a ich liczba stale rośnie. Po wyborze restauracji opłacacie całość internetowo, a wieczorem odbieracie waszą niespodziankę – i gotowe! Polecamy wam również zaglądać na facebookowy profil aplikacji, gdzie publikowane są sposoby na niemarnowanie żywności – link tutaj.
Oddam jedzenie – grupa na FB
Ugotowaliście za dużo zupy? Kupiliście ketchup, który okazał się dla was niesmaczny? A może rodzice obdarowali was taką ilością jabłek, że głowa mała? Facebookowa grupa Oddam jedzenie to miejsce dla was! Idea jest prosta: przekazać dalej niechcianą żywność, a tym samym ograniczać food waste. Do łódzkiej grupy dołączyło ponad 1600 osób, a nowe posty pojawiają się kilka razy dziennie. W związku z tym, że wiele produktów oznaczanych jest „najlepiej spożyć przed”, możecie tu także ogłosić chęć przekazania jedzenia teoretycznie przeterminowanego. Pamiętajcie o tym, kiedy następnym razem będziecie robić porządki w kuchennych szafkach!
FOODSHARING Łódź
Dzielić się żywnością możecie również na inny sposób. FOODHARING Łódź to oddolny ruch społeczny działający pod patronatem Fundacji „W Człowieku Widzieć Brata”, który w naszym mieście stworzył lokalne jadłodzielnie – czyli przestrzenie, w których każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem. Pierwsza z nich powstała 3 lata temu na Wydziale Ekonomiczno – Socjologicznym, przy wejściu od ul. P.O.W 3/5, druga – w Społecznym Domu Kultury przy ul. Strzelców Kaniowskich 8, a trzecia – w Caritasie przy ul. Wólczańskiej 108. We wszystkich punktach stanęły lodówki, w której osoby indywidualne, sklepy spożywcze oraz restauracje mogą dzielić się nadwyżkami żywności w różnych postaciach. Ich zawartość często publikowana jest na facebookowym profilu akcji – link tutaj.
Food not bombs
Jeśli śledzicie naszą stronę, na pewno kojarzycie naszą niedawną wizytę podczas rozdawki posiłków grupy Zupa na Pietrynie – a dziś przedstawiamy wam inną, równie ważną inicjatywę, nazwaną Food not bombs. Jedzenie zamiast bomb, bo tak po polsku brzmi ich nazwa, to ogólnoświatowa akcja przygotowywania i wydawania ciepłych, darmowych, wegańskich posiłków potrzebującym. Dodatkowo, FNB wyraża sprzeciw wobec wojen pochłaniających ogromne sumy, podczas gdy tysiące ludzi cierpi głód i żyje na ulicach. Ich codwutygodniowe spotkania odbywają się na rogu ul. Piotrkowskiej i ul. Tuwima, a do przygotowywania posiłków używane są głównie darmowe produkty o kończącym się terminie ważności. Tym samym przyczyniają się do minimalizowania problemu marnowania żywności, a decydując się na wegańską dietę reprezentują kuchnię wolną od cierpienia, wyzysku zwierząt i niszczenia środowiska. Ich działalność potrzebna jest szczególnie teraz, gdy społeczne stołówki zostały zamknięte, a działania placówek pomocy społecznej – ograniczone. Poczynania FNB możecie śledzić na ich facebookowym profilu – link tutaj!