Mule z winem, masłem i kolędrą - przepis

W czwartek Walentynki, z tej okazji poprosiliśmy szefów kuchni trzech łódzkich restauracji, by specjalnie dla Was przygotowali wyjątkowe dania dla dwojga. Motyw przewodni – afrodyzjaki. Dziś pora na przepis Rafała Maślankiewicza – szefa kuchni restauracji Sofa.

Rafał Maślankiewicz na Walentynkowy wieczór proponuje mule (lub małże), które za afrodyzjak uznawane były już w średniowieczu. Propozycja idealna na przystawkę lub lekką kolację.

Mule/małże z winem, masłem i kolendrą

Składniki:

9 sztuk muli
łyżka oleju
ząbek czosnku
ok. 80ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
łyżka masła
sól do smaku
sok z cytryny
kolendra do posypania całości

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wrzucamy świeże mule. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i zaraz po tym wlewamy wino, na chwilę przykrywamy całość. Jak tylko mule się otworzą a większa część wina wyparuje z patelni dodajemy sok z cytryny i odrobinę soli. Na koniec wrzucamy łyżkę masła, które zamieni sos w emulsję. Mule serwujemy natychmiast, polewając całość sosem-emulsją i posypując siekaną kolendrą.

Smacznego!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...