fbpx

Pękate dynie, słodkie śliwki, aromatyczne gruszki, a do tego rozgrzewające herbaty pełne przypraw i mnóstwo comfort food – razem z Breadnią 2 zabieramy was w podróż po smakach sezonu! No i jak tu nie kochać jesieni?

Breadnia 2

Jesień to czas na zbiory! Wyjątkowo ciepły początek tej pory roku sprzyja wszystkim smakoszom – na rynkach stoły uginają się od kolorowych warzyw i owoców, a menu restauracji wypełniają się potrawami z dynią, gruszkami, śliwkami i innymi pysznościami. Razem z Breadnią 2 przygotowaliśmy dla was przewodnik po sezonowych smakach, dostępnych w ich nowej karcie przygotowanej przez Michała Pietrzyka i Tomka Gąsiorowskiego. Dzięki temu z łatwością wybierzecie ulubione pozycje!

Dynia

Na początek jesienny klasyk, czyli pełna koloru dynia – amerykański symbol Halloween i polski symbol obfitości. W Breadni stała się głównym składnikiem gęstej zupy krem, podawanej ze speckowym chipsem i aromatyczną oliwą szczypiorkową, a także częścią jesiennej sałatki z ciecierzycą, gorgonzolą, prażonymi ziarnami, szalotką piklowaną w winie i dressingiem miodowo-truflowym. Upieczoną dynię dodano również do gnocchi, tworząc pomarańczowe kluseczki, podawane z serem pecorino, kurczakiem, rydzami i świeżą szałwią w winno-maślanej emulsji, a także do talerza jesiennych mezze w towarzystwie pastrami, grzybów i śliwki piklowanej. Puree dyniowo-imbirowe to zaś dodatek do Breadniowego bestsellera – steka z bakłażana z orzechowym panko.

Jesienne mezze

Jesienne owoce (śliwki i gruszki)

Wpadła gruszka do… octu winnego! Ze świeżych gruszek i śliwek ekipa Breadni zrobiła pyszny dodatek do jesiennych dań, marynując je z dodatkiem przypraw. Owoce towarzyszą domowemu rillettes z gęsi owsianej, a także desce włoskich serów. Owocki świetnie radzą sobie również solo! Gruszka w winie uzupełnia danie z grillowanym kurczakiem, sosem na bazie sera taleggio, orzechami włoskimi, pieczonymi warzywami i kaszotto z pęczaku, a karmelizowana śliwka – sałatkę z wątróbką, cytrusami i sosem miodowo-musztardowym.

Rillettes z gęsi

Grzyby

W nowej karcie nie mogło zabraknąć symbolu polskiej jesieni, czyli świeżych grzybów! – Przygotowaliśmy sporo propozycji z rydzami, np. rydze z patelni w sosie maślano-winnym, idealne na przekąskę przy wieczornym wypadzie na wino – opowiada Agnieszka z Breadni. W porze obiadowej spróbujcie ich z kaszotto z pieczonymi warzywami, grana padano i oliwą szczypiorkową, a na śniadanie – z kremową jajecznicą z mascarpone, podanej na grzance z chleba własnego wypieku. Tylko do 13:00!

Rydze na patelni

Dziczyzna

Wspominaliśmy już o gęsi – pora na dzika, który w sezonowym menu przyjmuje formę ragout. Od was zależy, czy wolicie je z pieczonymi warzywami z yuzu i miodem gryczanym, maślaną polentą i kwaśnym musem na bazie czarnej porzeczki, czy może z makaronem pappardelle, suszonymi pomidorami i serem pecorino. Próbowałam i potwierdzam, że mięso jest mięciutkie i pełne smaku, warto więc dać mu szansę!

Ragout z dzika

Comfort food

No i moja ulubiona część! Comfort food to nic innego, jak jedzenie, które swoim ciepłem, formą i smakiem przytula cię od środka, niosąc komfort i pocieszenie, gdy na zewnątrz szaro, buro i plucha. Pierwszy przykład z brzegu – ukochany gorący rosół, tu z gęsi owsianej, podawany z dyniowymi kluskami półfrancuskimi i paloną śliwką. Podczas gdy Breadnia ma swoje bajgle, Breadnia 2 słynie z grillowanych kanapek z chleba rustykalnego własnego wypieku – i to jest mój hit! Duże, sycące, świetne na ciepło i zimno, dostępne są tu w 5 wariantach. Przykładowe dodatki to mortadela z pistacjami, szarpana łopatka wieprzowa w coli, łosoś wędzony i kozi ser, ale faworytem jest opcja z idealnie miękkim domowym pastrami. Zdecydowanie polecam! Jeśli kanapki to nie wasz klimat, skierujcie swój wzrok na sekcję z burgerami, która właśnie powiększyła się o 7 (!) nowych pozycji. I żaden deszcz nam niestraszny!

Kanapka z pastrami <3

Wspomnienie podróży – tych odbytych i tych odłożonych

Wiemy, że wakacje w tym roku nie należały do idealnych. Wielu z was musiało odwołać zagraniczne wojaże, lub ograniczyć się do bliższych kierunków, w tyle pozostawiając np. marzenia o eksploracji azjatyckich smaków. Chyba Breadnia2 to wyczuła! W menu znalazły się bowiem takie dania, jak bułeczki bao z kalmarami panierowanymi i kimchi, czy wegebowl z cieciorką, grillowanym halloumi, hummusem, i pieczoną bułeczką bao. – Poszliśmy także w kierunku ciepłych krajów, przygotowując czarne tagliolini z owocami morza i bottargą czy spaghetti Napoli z pesto, mascarpone i sosem pomidorowym – dodaje Agnieszka.

Czarne tagliolini z owocami morza i bottargą

Coś na rozgrzanie

Jesień czuć również w sekcji z napojami! Do karty wróciły aromatyczne zimowe herbaty w kilku wersjach – ja pokochałam tę z syropem różanym, owocami i migdałami, ale wy możecie wybrać także opcję malinową, imbirowo-cytrusową, lub mango-truskawka. Oprócz tego klasyk na jesienny wieczór, czyli grzańce na bazie wina, a także grzane piwo. Nowość to gorące drinki, a jak się okazuje, podgrzane prosecco z różą i maliną smakuje naprawdę pysznie! – Serwujemy również klasyk znany z górskich stoków, czyli bombardino będące połączeniem adwokatu, espresso, bitej śmietany, mlecznej pianki i cynamonu – słyszę od Agnieszki. Następnym razem bez wahania zostawię auto w domu, by spróbować winter aperol spritza, czy winter martini, ale na razie zostaję przy swojej różanej herbatce. Nie  żałuję, bo była naprawdę pyszna.

Na koniec ważne info – oprócz sezonowej karty, w Breadni2 codziennie dostępne jest inne menu lunchowe (zupa i drugie danie za 22 zł). Wszystkie pozycje z karty dostępne są w wersji na miejscu i na wynos, także w dostawie do domu. Warto śledzić ich na FB, by być na bieżąco z licznymi promocjami!

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...