Ramen Festival – zapraszamy restauracje do udziału w konkursie
Między 17 a 27 listopada wraz z Kuchniami Świata będziemy rozgrzewać łodzian esencjonalnym ramenem w ramach Ramen Festivalu. Nie trzeba być japońską restauracją, by zgłosić swój udział w konkursie – szanse ma każdy lokal, który przygotuje popisową wersję tej popularnej zupy.
Przed nami zimny i mokry listopad, ale wpadłyśmy na genialny pomysł, jak uczynić jesienny czas znacznie bardziej znośnym. Wspólnie z Kuchniami Świata organizujemy pierwszy łódzki festiwal ramenu! Zasada jest prosta – restauracje szykują popisowe danie, a goście ruszają w miasto w poszukiwanie ramenu doskonałego.
Najpierw dwa słowa o ramenie – danie wymyślili Chińczycy, pokochali Japończycy, potem ramen zawładnął już całym światem. Od niedawna cieszy się coraz większą popularnością również w Łodzi – zdradzimy, że niedługo powstanie nawet bar dedykowany japońskiemu przysmakowi. Choć przepisów na ramen są setki, w każdymnajważniejszy jest makaron, a następnie esencjonalny bulion i dodatki (do wyboru, do koloru: mięso, jajka, owoce morza, warzywa i wiele innych).
Wierzymy, że swoją kreatywnością zaskoczą nas też łódzkie lokale. Dla tych, którzy nie boją się wyzwań wraz z Kuchniami Świata przygotowaliśmy bojowe zadanie – udział w pierwszej edycji Ramen Festival. Od dziś do 13 listopada pod adresem kontakt@jemywlodzi.pl czekamy na wasze zgłoszenia.
W mailu należy przesłać:
Jeżeli prowadzicie restaurację z kuchnią japońską i macie już ramen w karcie, możecie zgłosić go do konkursu, ale zachęcamy do przygotowania zupy specjalnie na festiwal. Jeśli o ocenach mowa – najlepszy ramen wybierze jury, które stanie przed jakże ciężkim zadaniem spróbowania wszystkich propozycji. Zwycięzca nie tylko dostanie honorowy tytuł mistrza ramenu, ale również nagrodę ufundowaną przez Kuchnie Świata – sklepu, dzięki któremu możecie kulinarnie podróżować po najbardziej egzotycznych zakątkach świata.