27 specjalnych ramenów przygotowały restauracje z Łodzi i innych miast naszego województwa. Te umamiczne i sycące miseczki rozgrzewać was będą od 17 do 26 listopada.

To już siódma edycja Ramen Festiwalu, na którą zapraszamy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i firmą Wolt – portalem do zamówień online. W tym roku dołączyły do nas nie tylko restauracje z Łodzi, ale całego województwa. Tym samym na ramenowym pokładzie witamy Łask, Bełchatów, Zgierz, Tuszyn, Kutno i Aleksandrów Łódzki!
Ramen dieta trwać będzie całe 10 dni – chcąc spróbować wszystkich festiwalowych ramenów trzeba je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Podejmujecie to wyzwanie? Podpowiemy, że warto, bo jak zwykle przygotowaliśmy dla was atrakcyjne wydarzenia towarzyszące i konkursy z nagrodami.

Ramen z 40. letniego przepisu

Wśród tegorocznych ramenów oprócz klasycznych bulionów i toppingów nie zabraknie wymyślnych kompozycji i dodatków, jak na przykład placki ziemniaczane, tacosy czy pierś z kaczki smażona w kawie. Znajdziecie ramen serowy, pieprzowy, truflowy, a także na zakwasie z żuru. A jeśli wciąż wam mało, to w czwartek 23. listopada wbijajcie do Ramenowni, gdzie Bartosz Sposób serwować będzie Bizentei shoyu ramen – ramen na bazie 40. letniego przepisu, który otrzymał od właściciela lokalu Bizentei z Tokio. 

Koktajl czy piekielnie ostra pasta – co dobierzesz do ramenu?

To nie jedyne wydarzenie na jakie zaprosi nas Ramenownia, ale też jej siostrzana meksykańska restauracja Compañeros. Bowiem w obu lokalach od 20 do 22. listopada będziecie mogli podkręcić ostrość ich festiwalowych ramenów za sprawą dodatku pasty na bazie własnej hodowli papryczki black butalah (2 mln SHU!). Koniecznie dajcie nam znać czy podołaliście! Jeżeli jednak tak ostra pasta w ramenie to nie wasza bajka, to może spróbujecie dobrać do niego odpowiedni alkohol? To nie jest łatwe zadanie, dlatego o pomoc poprosiłyśmy łódzkiego barmana Szymona Szostka. Razem z Szymonem przygotujemy film, w którym pokaże jakie alkohole i koktajle pasują do ramenu.

Zjedz ramen – wygraj ramen!

Pamiętacie naszego festiwalowego bohatera RaMena? Całą poprzednią edycję próbował ukradkiem zjeść wszystkie festiwalowe dania i rozkochać Łodzian w ramenie ze swoim sekretnym składnikiem. Dzięki waszej czujności nie udała mu się ta misja. Od tego czasu przez cały rok ostro trenował, aby zmierzyć się z mieszkańcami Łodzi i okolic w zjedzeniu największej ilości ramenu. W tym roku też go zaskoczymy i pokażemy, że nie ma mocnych na łódzkich ramenożerców. W zamian za to przygotowaliśmy dla was ekstra nagrody. 

Po pierwsze przepiękny komplet foodies’owych pinsów od łódzkiej firmy Pinswear, które możecie wygrać zdobywając największą ilość punktów w konkursie, który ogłosimy w wydarzeniu (dołączajcie i jedzcie festiwalowe rameny!). Po drugie zaproszenie na kwotę 100 zł od firmy Wolt – głównego partnera festiwalu – wystarczy, że pokażecie nam jak zamawiacie/odbieracie jedzenie z aplikacją WOLT (zdjęcia/film) i wrzucicie je w swoją relację na Instagramie oznaczając przy tym @jemywlodzi i @woltpolska (możecie też je wrzucić w komentarzu pod konkursowym postem). Na zgłoszenia czekamy do 26 listopada włącznie, wyniki poznacie 27 listopada – wygra wg. nas najbardziej kreatywne zgłoszenie.
Tak więc telefony i pałeczki w dłoń, pokażemy jak jemy rameny!

Kolacja w japońskim stylu i nie mniej japoński plakat

Przy okazji festiwalu nie mogło zabraknąć spotkania klubu kolacyjnego Jemy w Łodzi. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wziąć w nim udziału, gorąco was do tego zachęcamy. To nie jest kolacja degustacyjna jaką znacie. Spotykamy się przy wspólnym stole, dzielimy jedzeniem i rozmawiamy o nim. Tym razem zaprosi nas do siebie restauracja House of Sushi, gdzie motywem przewodnim kolacji będzie oczywiście kuchnia japońska – uwaga bilety rozchodzą się w mgnieniu oka! 

Zbieracie nasze plakaty? Mamy dla was kolejny do kolekcji. Za projektem tegorocznego plakatu stoi Krzysztof Rosiak z Black Dots Apparel. Ta urocza ramenowa miseczka będzie przemiłym akcentem w wystroju. Plakat kolekcjonerski już jest dostępny w naszym sklepie, o tutaj. 

FESTIWALOWE RAMENY

ŁÓDŹ

1. Compañeros (Roosevelta 10 – OFF Piotrkowska)

Birria Tonkotsu: makaron własnej produkcji z mieszanki japońskich mąk, kremowy bulion wieprzowy, birria tare, olej chipotle, 2x birria tacos z wołowiną i serem, kolendra, piklowana cebulka, piklowane jalapeño
Gramatura: 140 g makaronu, 350 g bulionu + toppingi I Cena: 49 zł
Ramen dostępny tylko na miejscu

2. FALLA (Piotrkowska 217)

Ramen Truflowy: truflowo-grzybowy bulion z a’la kalmarami z boczniaków, marynowanym tofu wędzonym, pieczoną dynią, pak choi, kiełkami mung, świeżym chilli, grzybkami shimeji i shitake oraz a’la krewetkami z salsefii
Gramatura: 550ml I Cena: 45 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.fallalodz.pl , WOLT

3. Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

Ramen Farina: makaron hand made, podgrzybek, shimeji, orzeszki wasabi, chilli, czosnek, pak choi, jajko poche
Gramatura: 700 g I Cena: 54 zł
Ramen dostępny tylko na miejscu

4. Gorilla Sushi & Ramen (Sacharowa 6/8)

 Currymen Gyu: makaron od Ato Ramen, tare na bazie japońskiego curry, wołowina gyu w panko, czosnek konfitowany, cebula czerwona, kapusta pekińska, nitamago
Gramatura: 800g I Cena: 52 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefoniczne 603 750 075

5. Hashtag Sushi (Piotrkowska 113/115)

Ramen sezamowy z szarpaną wołowiną: aromatyczny wywar z nutą sezamu podany z makaronem, szarpaną wołowiną, jajkiem, pak choi, marchewką, szczypiorkiem i prażonym sezamem
Gramatura: 800g I Cena: 44 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.hashtagsushi.pl 

6. Hona Sushi (Kostki Napierskiego 1)

Pōkuribu Ramen Festiwal 2023: aromatyczny wieprzowo–wołowy bulion, wolno gotowane żebro wieprzowe zgrillowane w glazurze teriyaki z dodatkiem karmelizowanego pora i orzechów ziemnych, jajko ajitsuke tamago, pak choi, dymka, szarpane nori i kiełki młodych warzyw
Gramatura: 400 ml bulionu, 200 g żeberek, ok. 150 g makaronu + warzywa I Cena: 45 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.hona.pl, telefonicznie 574 511 011, WOLT

7. House of Sushi (Piotrkowska 91, Pomorska 602)

Pieprzowy Ramen: bulion z nutą śmietanowo-pieprzową z dodatkiem mini placuszków ziemniaczanych, makaronem ramen, blanszowanym szpinakiem, grillowanym miodowym mięsem z golonki i jajkiem ajitsuke
Gramatura: 700 ml I Cena: 45 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą. Piotrkowska 91: telefoniczne 570 777 665, Pomorska 602: telefonicznie 730 310 055 i przez www.houseofsushinowosolna.pl

8. Kimsu Sushi & Ramen (Piotrkowska 142)

Kamo-Kinoko Ramen: paitan, tare grzybowo-sojowe, pierś z kaczki smażona w kawie, karmelizowany por, marchew w chili, nitamago w panko, makaron ramen, olej kamo
Gramatura: 900 g I Cena: 46,99 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.kimsu.pl, WOLT

9. King Kong Thai Food (Piotrkowska 217)

Khao Soi Ramen: ramen inspirowany zupą z północnej Tajlandii Khao Soi – wywar drobiowy z makaronem ramen, tare na bazie żółtej pasty curry z dodatkiem oleju chilli podawany z krewetkami, kiszonym musztardowcem, czerwoną cebulą, kolendrą, szczypiorem I limonką
Gramatura: 600 ml I Cena: 59 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.kingkong.pl, telefonicznie 42 942 06 00, WOLT

10. Pan Łosoś Sushi Bar (Przybyszewskiego 42)

Ramen Żur: bullion wieprzowo-drobiowy, boczek chashu, makaron ramen, zakwas na żur, karmelizowany czosnek, grzyby shitake, kurki, jajko ajitsuke, szczypior, kiełki słonecznika
Gramatura: 600 g I Cena: 45 zł 
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefoniczne 733 454 354

11. Ramenownia by Susharnia (Piotrkowska 89)

Gyukotsu: makaron własnej produkcji z mieszanki japońskich mąk, kremowy bulion na bazie kości wołowych, shoyu tare, olej z palonego pora, chashu, kiełki mung, dymka, pieczony por, 1/2 jajka
Gramatura: 140 g makaronu, 350 ml bulionu + toppingi I Cena: 49 zł

Hokkaido Vegan Miso: makaron własnej produkcji z mieszanki japońskich mąk, kremowy bulion na bazie warzyw, miso tare, olej chilli, puree dyniowe, pieczona dynia, Bimi, Menma, shitake, szalotka
Gramatura:140 g makaronu, 350 ml bulionu + toppingi I Cena: 49 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefonicznie 502 313 703, WOLT

12. RamenShop

(Nastrojowa 43 / Armii Krajowej 39 / Roosevelta 7 / Rojna 84c / Broniewskiego 69)

Chorizomen: bulion Tori Paitan z dodatkiem tare na bazie past miso oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo i nutą wędzonej papryki, makaron ramen naszej produkcji, jajko nitamago, szczypior, korzeń lotosu, czerwona marynowana cebulka z dodatkiem yuzu, opiekane słupki chorizo
Gramatura: 650 g I Cena: 45 zł 
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.ramenshop.pl , WOLT

13. Sushi w dłoń

(Traugutta 14, Dąbrowskiego 17A, Wici 87A)

Duck Shoyu: bulion drobiowy, tare shoyu, kaczka sous-vide, słodkie shiitake, rzymska grillowana sałata, dymka, nitki chili, jajko 6′, olej pomidorowy
Gramatura: 750 ml I Cena: 47 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefoniczne (Dąbrowskiego – 788 878 780, Traugutta – 534 556 651, Wici – 787 833 355)

14. Sendai Sushi & Ramen (Kopcińskiego 62 – Monopolis)

SERious Ramen: wywar wieprzowo-drobiowy z serem cheddar, szarpana wieprzowina, karmelizowana kukurydza w sweet miso, jajko ajitsuke, suszone pomidory, szczypior, kiełki fasoli mung, olej z pomidorów, puder z pecorino i trufli
Gramatura: 420 g I Cena: 36 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.sendaisushi.pl 

15. Szpulka (Ogrodowa 19A – Manufaktura)

Tamanegi Kamo Paitan: tsuyu cebulowe, olej smakowy, rostbef, cebula czerwona piklowana, szczypior, portobello grill, por pieczony, jajo ajitsuke, papryczka chilli
Gramatura: 700g I Cena: 51,60 zł
Ramen dostępny tylko na miejscu

16. Szwalnia (Piotrkowska 217)

PrzeRamen: bulion drobiowy z tare shoyu i miso, imbirowe pulpeciki z kurczaka i warzyw z togarashi, kiełki pora, sałatka z kalmarów z sezamen i pędami bambusa, gruby makaron ramen
Gramatura: 450 g I Cena: 46 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą 

17. Tanoshii Sushi & Ramen (Stefanowskiego 17)

Kraken Paitan Ramen: makaron alkaliczny podawany z gęstym bulionem na bazie wywaru z kaczki, tare shoyu z dodatkiem zielonej herbaty matcha, smażona ośmiornica, edamame, prażone pistacje, ½ jajka nitamago, szczypior, olejek limonkowy
Gramatura: 500 ml I Cena: 54 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą na terenie całej Łodzi – zamówienia przez www.tanoshiisushi.pl lub telefonicznie 782 40 40 45

18. Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)

Kuro Toryufu Ramen: bulion warzywny z pastą z czarnej trufli, ręcznie robiony makaron ramen, mule, krewetki, shitake, shimeji, marchew, nitomago, pak choi, szczypiorek, chilli
Gramatura: 700 g I Cena: 48 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.tabusushi.eu lub www.tabu-sushi-and-modern-cuisine.upmenusite.com 

19. Zielona (Drewnowska 58 – Manufaktura)

Vege Shoyu Ramen: przyjemnie rozgrzewający bulion z pieczonych warzyw, shoyu tare, sprężysty makaron, marynowane tofu, grzyby shitake i shimeji, pędy bambusa, kapusta pak choi, fasola edamame, prażony czosnek, dymka
Gramatura: 500 ml I Cena: 39,5 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą, WOLT

20. Zielony Chrzan (Żwirki 8)

„SHROOMS” SHIO: chintan drobiowy, shio na solach morskich, konbu, katsuobushi i grzybach, rostbef wołowy sous vide, boczniaki smażone na maśle, miso, marynowane shimeji, tatar z grzybów shitake z oliwą grzybową i czerwoną cebulką, jajko ajitsuke, pieczony pomidor, mizuna
Gramatura: 750 g I Cena: 42 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.zielonychrzan.pl lub telefonicznie 533 992 222

BEŁCHATÓW

21. Umami Sushi Bar (Plac Wolności 2, Bełchatów)

 K-Miso Ramen: bulion drobiowo–wieprzowy, tare na bazie past miso, boczek chashu z kimchi, marynowane jajko ajitsuke, czerwona cebulka, szczypior, narutomaki, olej smakowy
Gramatura: 650 g I Cena: 43 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.sushibelchatow.pl 

KUTNO

22. Maiki Sushi (Plac Piłsudskiego 13, Kutno)

 Ramen z gęsiną: lekki drobiowy bulion z imbirem i nutą anyżu, pieczona gęś, gruszka glazurowana w mirinie, shitake, cebulka czerwona, edamame, jajko
Gramatura: 750 g I Cena: 39 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.maiki-sushi.upmenusite.com lub telefonicznie 601 057 288

ŁASK

23. Kokoro (1 maja 57, Łask)

Curry Paitan: kremowy bulion drobiowo-wieprzowy, tare na bazie curry, łosoś cytrynowy, makaron, mango, grillowana papryka, baby brokuł, imbir, kiełki, jajko marynowane, popcorn z kaparów, olej krewetkowy
Gramatura: 450 ml lub 950 ml I Cena: 35 zł lub 49 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia telefoniczne 694 02 22 33 (w promieniu 30 km od restauracji – 1,2 zł/km)

TUSZYN

24. Synestezja Smaku – Hotel Grzegorzewski (3. Maja 59, Tuszyn)

Kaczka Dziwaczka: wywar na bazie sosu sojowego, palonych kości i opalanych warzyw, makaron ramen, pierś z kaczki sous-vide, prażony sezam, jajko poche, glony wakame, szczypior, pak choi
Gramatura: 500 ml wywaru / 100 g makaronu / 120 g kaczki / 50 g reszta składników I Cena: 42 zł

Leśny Ramen: wywar na bazie warzyw, sosu sojowego, pasty miso i grzybów (borowik, podgrzybek), makaron ramen, oliwa truflowa, pak choi, shiitake, shimeji, rydze, kurki, szczypior
Gramatura: 500 ml wywaru / 100 g makaronu / 100 g grzybów / 50 g reszta składników I Cena: 42 zł
Ramen dostępny tylko na miejscu

ZGIERZ

25. Kimsu Sushi & Ramen (Dąbrowskiego 20B, Zgierz)

Kamo-Kinoko Ramen: paitan, tare grzybowo-sojowe, pierś z kaczki smażona w kawie, karmelizowany por, marchew w chili, nitamago w panko, makaron ramen, olej kamo
Gramatura: 900 g I Cena: 46,99 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.kimsu.pl

26. RamenShop Zgierz (Łódzka 4/6, Zgierz)

 Chorizomen: bulion tori Paitan z dodatkiem tare na bazie past miso oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo i nutą wędzonej papryki, makaron ramen naszej produkcji, jajko nitamago, szczypior, korzeń lotosu, cebulka czerwona marynowana z dodatkiem yuzu, opiekane słupki chorizo
Cena: 45 zł
Ramen dostępny na miejscu i z dostawą – zamówienia przez www.ramenshop.pl 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...